HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Šetříme, protože nám to řekli

Energetické úspory jsou v posledních letech nenápadným celospolečenským tématem. Aniž by si to lidé uvědomovali, věnují na ně každoročně nemalé částky. Máme ale jasno v tom, co ve skutečnosti šetříme?

Každý student technických oborů se na škole setká s elementární poučkou, že je lépe investovat do úspor energie, než do její další výroby. Toto přesvědčení je také v posledních letech mottem státních zásahů do hospodaření s energiemi nejenom v Česku.


Šetříme
i Foto: Archiv redakce

Každý si určitě vybaví program ministerstva životního prostředí Zelená úsporám, na který se vláda rozhodla vyčlenit až 18 miliard korun, uhlíkové daně a zelené bonusy, nebo reguli Evropské unie, která zakazuje na území členských států prodej klasické wolframové žárovky. Politici a představitelé nejrůznějších zájmových hnutí nám pak svorně vysvětlují, že se jedná o „vklad do naší budoucnosti“, „nevyhnutelnou nutnost“ a „nezastavitelný pokrok“.

Šetřete tam, kde to má smysl

Některé úřední plány ale končí více než fiaskem – asi není nikomu zapotřebí připomínat krach nápadu náhrady paliv bioethanolem, dnes nechvalně proslulý vládní program na podporu obnovitelných zdrojů, anebo rozčarovaní lidí z jedovatých a navíc nespolehlivých náhražek klasické žárovky. Energetická úspora totiž nemusí automaticky znamenat i úsporu financí. Dokonce mnohdy ani nepřináší větší šetrnost k životnímu prostředí. A při stavbě domů to platí dvojnásob. Musí se totiž přemýšlet a i ty nejušlechtilejší nápady je potřeba domyslet do důsledku.

Bude Vás zajímat: Nepodceňte izolace do střechy

Podle zprávy OECD ke stavu naší energetiky máme největší příležitosti ve zvyšování energetické efektivity v budovách (můžeme ušetřit až polovinu současné spotřeby tepla). Energie vydaná na vytápění totiž podle průzkumu Teplárenského sdružení České republiky tvoří více než 55 % celkového energetického výdaje domu. Ve standardním energeticky úsporném domě tak můžeme ušetřit téměř šest tisíc kilowatthodin ročně. Proto je zřejmé, že snížení účtu za energie nejjednodušeji dosáhneme úsporou na vytápění domů. Ušetřené kilowatthodiny už ale při dnešních technologiích automaticky neznamenají i ušetřené peníze. Vše je proto potřeba předem spočítat.

Jako budoucí obyvatel domu si nejprve musíte ujasnit, co chcete vlastně šetřit. Můžete si koupit lepší kotel, který mu za stejné peníze vyrobí více tepla. Anebo můžete energetickou náročnost domu snížit pomocí investice do kvalitní izolace domu.

Bude Vás zajímat: Má foukaná izolace jen samé výhody?

V každém případě ale platí, že nejvíce ušetříte na energii, kterou nespotřebujete. Energeticky vysoce efektivní zařízení se totiž nemusí v konečném součtu nákladů vyplatit.

Pokud díky nízkoenergetické stavbě získáte poloviční úsporu tepla, nemusíte se trápit vyššími výdaji na jednu kWh spotřebovanou na vytopení jednoho metru čtverečního vašeho domu. Úspornější technologie ale téměř se železnou pravidelností znamená zároveň i vyšší pořizovací náklady.

Bude Vás zajímat: Přímotopy: Kdy se vyplatí?

Má smysl šetřit na topení za každou cenu? V hledání odpovědi na tuto otázku Vám může pomoci kalkulačka „Cena dřevostavby“, která vám vypočítá dobu, za kterou se vám vrátí investice do energeticky úspornějšího domu.

V dalším v pokračování článku se dozvíte odpověď na otázku „Musí být luxusní topení skutečně dražší?“

Je dobré řešit téma úspor systémově nebo nechat více svobody zákazníkům? Podělte se o své názory i v dalších diskusích o dřevostavbách.

Vydáno dne:
14.03.2012

13

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Průkaz energetické náročnosti prozradí, kolik primární energie spotřebujete.. Číst více →



Téměř dokonalý Eurodům

Vypadá to jako revoluce a první krok k bydlení budoucnosti.. Číst více →



Problém: Štítek nebo Průkaz?

Který z nich vám řekne, kolik energie ve skutečnosti spotřebováváte?.. Číst více →



Zkroťte náklady na vytápění dřív, než dům postavíte

Nová kalkulačka vám spočítá náklady na vytápění vašeho domu.. Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Jsou elektrické přímotopy právem strašákem pro jejich drahý provoz? To zda a kdy se vám přímotop vyplatí naleznete v tomto seriálu... Číst více →



Šiml zvaný eurodotace 1. díl

Víte jaké jsou možnosti a úskalí eurodotací? Nový seriál poradí.. Číst více →



Dřevostavbu levnou nebo dobrou?

Je možné mít dobrý a ještě k tomu levný dům? Hledáme odpověď... Číst více →



Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Co je to standardní dřevostavba a kolik stojí?

Jak vypadá standardní dřevostavba a co od ní můžeme očekávat? A kolik bude stát? Dozvíte se z průzkumu českého trhu dřevostaveb... Číst více →



Vyplatí se solární ohřev vody?

Jaké jsou plusy a mínusy solárního ohřevu vody a kdy se vyplatí jeho pořízení?.. Číst více →