HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Pokud jste opravdoví vodní nadšenci nebo vás jen láká romantika na pohupující se hladině, může být pro vás ideálním bydlením plovoucí dům. Zajímá vás, jak je to s napojením na inženýrské sítě, jaká je konstrukce hausbótu a zdali je nutné stavební povolení? Dozvíte se odpovědi nejen na tyto nejčastější dotazy.


Hausbót
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Matt @ PEK

Když potřebujete bydlet bez nutnosti kupovat stavební pozemek, dá se vymyslet zajímavá alternativa, a to je bydlení na vodě. Tento trend je v některých zemích v zahraničí naprostým standardem v bydlení. K nám se postupně taky dostává. A uplatňuje se pochopitelně zejména tam, kde jsou větší vodní plochy. bydlení na vodě může být různého druhu. Hlavním rozdílem je, zda se jedná o celoroční nebo rekreační pobyt. Na rekreační stavby užívané pouze v letních měsících jsou kladeny nižší technické nároky a další funkční požadavky. Celoroční pobyt je možný na hausbótech, plovoucích domech a lodích. Prohlédněte si všechny druhy plovoucích obydlí v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Matt @ PEK, EvaK, Carl Newton, SM Ponton

Rozdíl mezi hausbótem a plovoucím domem je v jejich velikosti. Hausbót má oproti domu celkově menší rozměry a zejména malou světlou výšku místností. Bydlení na lodi se může zdát v našich končinách jako téměř nerealizovatelné, přesto i u nás se najdou nadšenci, kteří trvale obývají různá plavidla s celými rodinami. V zahraničí pak není trvalý pobyt na luxusních jachtách žádnou novinkou.

Když vám voda koluje v žilách

Pokud jste na hausbótu vyrůstali a voda je vaším domovem, bydlení v podobném příbytku je pak pro vás přirozenou volbou. Právě tak se obvykle rekrutují noví majitelé obytných plavidel. Někoho však zláká bydlení na vodě kvůli lásce k vodním sportům, romantice a přírodě. Ať jsou důvody k přestěhování na vlny jakékoliv, cesta k realizaci vysněného bydlení je výrazně odlišná od klasické stavby domu.

Plovoucí dům v malebných jižních Čechách skýtá víkendový relax na vodě

Specifika při návrhu a výstavbě

Stavba celoročně obývaného plavidla má svá specifika. Jelikož hausbóty a plovoucí domy se nestaví na pevné zemi, je nutné k jejich výrobě použít co nejlehčí materiály. Při návrhu je zásadní stanovit těžiště objektu a posoudit jeho stabilitu.

Dalším důležitým bezpečnostním aspektem je kotvení stavby, které musí i za nepříznivých podmínek zajistit jeho polohu. Spolupráce lodních architektů, odborných projektantů a zkušených výrobců je nutností.

POZOR: Jednou z mnoha zajímavých odlišností oproti standardní výstavbě je například fakt, že při samotné realizaci na vodě nelze používat vodováhu.

Cestování i s domem

Celoročně obývané hausbóty a plovoucí domy jsou nejčastěji trvale kotveny na jednom místě. Přesto se obvykle konstruují tak, aby bylo v případě nutnosti možné je přemístit. Nižší stropy hausbótů a možnost demontáže horního podlaží u plovoucích domů dovolí těmto stavbám proplouvat pod mosty a přemisťovat se po řekách. Konstrukce jsou také někdy navrženy k případnému převozu po silnici, což naopak omezuje jejich půdorysné rozměry.

Plovoucí dům a legislativa

Bydlení na vodě se u nás legislativně řadí mezi plavidla a podléhá předpisům pro plovoucí zařízení. Stavební úřad proto do výstavby nijak nezasahuje, vše je v kompetenci Státní plavební správy, která schvaluje projektovou dokumentaci. Koupi pozemku pro výstavbu klasického domu nahrazuje žádost o povolení ke kotvení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Také často obávaná kolaudace se majitelům hausbótů a plovoucích domů vyhýbá. Stavby však mohou podléhat technické kontrole Státní plavební správy. Tento typ bydlení se nepovažuje za nemovitost, nýbrž za věc movitou. Výhodou je, že se na něj nevztahuje povinnost platit daň z nemovitosti. Nevýhodou pak fakt, že nelze získat v takovém zařízení trvalý pobyt.

Architektonické řešení

Hausbóty mají většinou malou plochu, nízké stropy a velmi jednoduchou dispozici. Plovoucí domy však mohou plnohodnotně nahradit klasický rodinný dům. Není neobvyklé, že disponují dvěma patry, z nichž spodní tvoří společenskou a horní soukromou zónu. Součástí těchto staveb často bývá i prostorná terasa, z níž si majitelé mohou užívat netradičního okolí svého příbytku.

Konstrukční řešení

Na rozdíl od běžných budov se plovoucí stavby „zakládají“ na speciálních plovácích, které tvoří nejčastěji ocelové vany či železobetonové pontony s polystyrenovými jádry. V dutině plováků se ukrývá technické zázemí v podobě instalací, vodních a odpadních nádrží a také stavbu izoluje od vody.  Na plovoucím základu obvykle stojí nosná konstrukce na bázi dřeva, a to zejména z důvodu hmotnosti. Často využívané rámové dřevostavby tak nacházejí uplatnění i mimo pevninu.

Technické řešení

Hausbóty a plovoucí domy mohou a nemusí být napojeny na inženýrské sítě. Některé stavby jsou plně odkázány na sítě z pevniny a jsou vybaveny speciální přípojkou vody, kanalizace i elektřiny. Další se vydaly cestou částečné či úplné samostatnosti.

Vytápění a ohřev vody může zajistit tepelné čerpadlo vzduch-voda, odpadní vody se dají zpracovat pomocí biologické čističky či skladovat v nádrži pro přečerpání, užitkovou vodu lze získat pomocí čerpání a filtrace vody z řeky. Také elektřinu je možné získávat pomocí solárních a fotovoltaických panelů.

Design na vodě

Interiér obytných plavidel často vychází z klasických lodních prvků, jako jsou kulatá okna a námořnické barvy. U hausbótů či obytných lodí je důležité velkou péči věnovat ergonomii a praktickému návrhu nábytku, aby byl účelně využit omezený prostor. Vybavení vyráběné na míru je v tomto případě nutností.

Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Klíčovou součástí plovoucích staveb bývají prostorné terasy. Na obklady teras i fasády staveb se často používá tepelně upravené dřevo, které vyniká svou odolností. Terasy lze vyšperkovat koupacími ostrůvky a ani zahradničení není milovníkům vody zapovězeno. Je však nutné při pěstování na lodi respektovat pravidla zaručující stabilitu a vyvážení hausbótu.

Pokud byste si však chtěli pořídit plovoucí dům, který skutečně hned tak někdo nemá, můžete se inspirovat v zahraničí, kde se na bydlení na vodě specializují celé developerské projekty. Hausbóty z celého světa si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Vydáno dne:
16.06.2018

Photocredit: Matt @ PEK

12

Dřevěná inspirace – kousek dřeva pro každý den

Fotogalerie plná dřevěných zajímavostí, které pobaví, zaujmou nebo pobídnou k přemýšlení... Číst více →



Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Líbil by se Vám život na hausbótu? V tom případě se nechte inspirovat touto fotogalerií, kde najdete velmi povedené a zajímavé kousky... Číst více →



Podzim je ideální čas pro přípravu jezírka na zimu. Jak na to?

Dobře připravené jezírko k zazimování předchází problémům na jaře. Jak jezírko zazimovat se dozvíte v našem článku... Číst více →



10 nejpodivnějších využití dřeva ve stavbách

Poznejte deset nejpodivnějších aplikací dřeva ve stavbách, které vám vyrazí dech. Věděli jste, že ze dřeva mohou být mrakodrapy, elektrárny nebo třeba základy?.. Číst více →



Vždy si chtěli postavit víkendový dům na horách. Jak to dopadlo?

Přečtěte si příběh a zkušenosti lidí, kteří toužili po víkendovém domě v horách. Rozhodli se nerekonstruovat starý dům, ale postavit si úplně nový. Postavit si dům v CHKO nemusí být takový problém! Přečtěte si, jak na to... Číst více →



Boho styl: originální bydlení pro všechny, kteří nefandí minimalismu

Styl boho chic je žhavým trendem a příjemnou alternativou minimalismu v interiéru. Inspirujte se jím a dopřejte svému interiéru svěží nádech osobitosti... Číst více →



V létě na vodu? Jedině na dřevěném voru.

Chcete se plavit po vodě na dřevěném voru? Nebo vás jen zajímá, jak se takový vor staví? V následujícím článku se vše podstatné o vorech dozvíte... Číst více →



Plovoucí dům v malebných jižních Čechách skýtá víkendový relax na vodě

Manželé si přáli trávit volný čas v milovaných jižních Čechách, co nejblíže k vodě. A tak vznikl plovoucí dům, který se doslova vznáší na vodní hladině... Číst více →



Mokrá ochrana dřeva – pod vodou je dřevo nejlépe chráněno proti škůdcům

Věděli jste, že když bude dřevo ve vodě, tak mu to neublíží? Naopak, voda ho dostatečně ochrání před potencionálními škůdci. Více o tomto způsobu ochrany dřeva se dočtete v následujícím článku... Číst více →



Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech. Je to ráj, říkají manželé

V rozhovoru nám Linda prozradí, co bylo na rekonstrukci nejtěžší, co obnáší život na vodě a jestli by do toho šli s manželem znovu... Číst více →