HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Otevřeným zlomeninám a vážným úrazům dětí lze předejít jednoduchou úpravou dětské trampolíny

Asi každý rodič zná ten pocit, když se mu domů vrátí zraněné dítě. Málokdo si uvědomuje, že i dětské hřiště může pro dítě znamenat riziko vážného zranění. Mezi atrakce, které patří k noční můře dětských lékařů, patří zejména trampolíny. Pan Zdeněk, který se ve volném čase věnuje kutilství, přišel se specifickou úpravou trampolíny tak, že výrazně snížil riziko zranění dítěte. Jeho řešení nyní inspiruje i ostatní rodiče. Výhodou je zejména to, že vás instalace nemusí stát ani korunu navíc. Úpravu si provedete snadno sami, svépomocí. Jak na to a na čem se dá ušetřit 15 tisíc?


Trampolína do země
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Thomas Guest (Flickr CC 2.0)

Pane Zdeňku, jak jste přišel na vychytávku s trampolínou?

Nápad mi vnuknul Bořek stavitel, na kterého jsem se díval se svým 5letým synem. Byla to vlastně zapuštěná trampolína do země. Bořek to dělal tak, že dal do díry traverzy jako palisády, ve spodní části konstrukci utemoval (utěsnil) a pak natáhl samotnou trampolínu. To by bylo cenově nemyslitelné, a tak jsem si to ulehčil. Kopal jsem ručně a děti pomáhaly.

Fotogalerie:

i Foto: Thomas Guest (Flickr CC 2.0), Zuzana R. (se souhlasem), Shopify, Lights Over Atlanta

Popište nám, prosím, jak jste při stavbě postupoval

1. Zvolil jsem si vhodné místo pro zapuštění trampolíny. Je důležité, abyste znali velikost a typ trampolíny, kterou budete instalovat (parametry trampolíny do země najdete níže v článku).

2. Pak jsem si označil obrys trampolíny na zem pomocí šňůry (používá se i sprej – foto zde) asi o 10 cm větší v průměru (v mém případě 4,6 m). Následně jsem vykopal jámu podle označeného obrysu.

3. Dno můžete i zpevnit (zhutnit) – třeba pískem nebo štěrkem. Já jsem tam umístil pouze plech, aby se mi hlína nesesunula.

4. V konečné fázi jsem instaloval rámovou konstrukci, pružiny, skákací plochu a bezpečnostní síť podle instrukčního návodu.

5. Na závěr jsem zasypal díru po obvodu hlínou, aby se nesesunula hrana. Posledních (viditelných) cca 20 cm jsem obskládal zbytky dřeva z terasy a zarovnal zem s hranou trampolíny, aby to vypadalo dobře. Na okrajích může být umístěná také geotextilie nebo rákosová rohož, jako je tomu např. zde.

Zhlédněte krátké video, kde je názorně ukázaný postup stavby trampolíny do země:

Kolik stojí zapuštěná trampolína do země?

Ceny se relativně odvíjejí od průměru trampolíny. Samozřejmě se ale zohledňuje více faktorů.

Parametry zapuštěné trampolíny:

  • hmotnost: 50 kg – 150 kg,
  • průměr trampolíny: 2,4 m – 4,3 m,
  • výška: 20 cm – 80 cm,
  • průměr skákací plochy: 2 m – 3,6 m,
  • maximální nosnost: 100 kg – 150 kg (existují i trampolíny s vyšší nosností).

Porovnejte si aktuální ceny zapuštěných trampolín v některých českých hobymarketech zde.

Jak na zapuštěné trampolíně znatelně ušetřit, se dozvíte na konci tohoto článku.

Jak jste vyřešil možný sesuv hlíny?

Jak už jsem říkal, po obvodu jsem umístil plech, který je veden za nohama trampolíny – hlína pomalu stoupá od středu ke krajům. Tato trampolína je lepší v tom, že děti nemůžou skákat po okrajích.

Máte trampolínu nějakým způsobem kotvenou?

Nemám. Trochu jsem konstrukci zasypal u okrajů a vše drží, jak má.

Jakou jste nechal vzdálenost mezi odrazovou plochou a dnem díry?

Uprostřed je výška na úrovni nohou trampolíny (80–100 cm), přičemž se to celé pozvolna zvedá ke krajům.

Proč je podle vás zapuštěná trampolína lepší než ta klasická?

My jsme velmi společenský pár. Když byla manželka na mateřské, tak jsme měli často návštěvy stejně malých dětí. Ty si na trampolíně hrály celé dny. Jeden z dospělých však musel být celou dobu s nimi. Ty tři schůdky jsou pro 2–4leté děti moc nebezpečné, a tak je musel někdo neustále sundávat a zvedat zpět. Zapuštěná trampolína je v tomto ohledu mnohem lepší.

Výhody zapuštěné trampolíny

1. Bezpečnost

  • Zapuštění trampolíny do země snižuje riziko pádu z výšky, což přináší větší bezpečnost pro vás i vaše děti. Pády z trampolíny jsou bohužel časté i při instalaci bezpečnostní sítě.
  • Trampolína je rovněž stabilnější a pevnější, což snižuje pravděpodobnost převrácení.
  • Díky zapuštění trampolíny nebudou mít vaše děti tendenci skákat na okrajích, kde jsou pružiny (odrazy jsou v této oblasti minimální). Bezpečnostní síť navíc můžete umístit před tyto pružiny a minimalizovat tak riziko přiskřípnutí mezi nimi.

2. Estetika

Zapuštěná trampolína se lépe sladí s okolní krajinou a designem zahrady. Její nižší profil méně vyčnívá z prostředí.

3. Snížení hluku

Zvuk odrazu od pružiny je tlumený, což minimalizuje rušivý hluk.

4. Větší soukromí

Méně viditelná trampolína vytváří intimnější prostředí pro vaše aktivity a zábavu.

5. Delší životnost

Zapuštěná trampolína je méně vystavena větru, dešti a slunečnímu záření, což prodlužuje její životnost a snižuje nutnost časté údržby.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

A co rizika během užívání? Jak je to s údržbou po pár letech?

Konstrukce je po 10 letech trochu zrezlá, ale jen povrchově. Ostatní věci (pružiny, ochranné sítě) jsem za tu dobu cca dvakrát měnil.

A co se týká rizik – jsou mnohonásobně nižší, než u klasické trampolíny. Bezpečnost dětí je tu větší. 

Co budete dělat s vykopanou dírou, až děti odrostou?

Děti už jsou relativně velké, takže změny plánuji už letos (možná příští rok). Využiji díru a udělám z ní zahradní jezírko.

Velice děkujeme panu Zdeňkovi za rozhovor a přejeme mu hodně štěstí s jeho nadcházejícími projekty.

Při výběru trampolíny mnozí rodiče podceňují zásadní bezpečnostní prvky

Tip: Jak můžete na trampolíně do země ušetřit?

Ceny zapuštěných trampolín se pohybují v rozmezí od 8 000 Kč do 130 000 Kč. Aktuální ceny jednotlivých českých výrobců si můžete srovnat zde. Oproti tomu jsou klasické trampolíny (nadzemní) výrazně cenově výhodnější (aktuální ceny běžných trampolín najdete tady). Existuje tedy způsob, jak na této skutečnosti ušetřit?

Ano. Některé trampolíny jsou konstruovány tak, že jejich pevné nohy nejsou spjaty se zbytkem trampolíny, a tudíž není nutné je instalovat. Častokrát jsou na ně však připevněny ocelové tyče s ochrannými návleky, které drží bezpečnostní ochrannou síť. Pokud byste se tedy rozhodli využít klasickou nadzemní trampolínu jako zemní, byla by pravděpodobně bez ochranné sítě. Ušetřili byste však zhruba 15 tisíc korun.

Ovšem pozor – ne všechny trampolíny jsou navrženy na takový způsob použití. Při nákupu je důležité si zjistit, zda pevné nohy svazují kruhovou konstrukci trampolíny. Pokud ano, nebude možné ji použít jako zemní.

Vydáno dne:
16.06.2023

Photocredit: Thomas Guest (Flickr CC 2.0)

1

Jak vybrat dětské hřiště na zahradu?

Dětské hřiště na zahradě je sen. Zatímco dospělí hledí především na bezpečnost, děti se chtějí bavit. Jak dětské hřiště vybrat?.. Číst více →



Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →



Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Z jednoho stromu postavili bezezbytku hřiště a kiosek. Využili kůru, mízu i listí

Původní kmen a koruna stovky let starého stromu slouží jako základní architektonický prvek prodejního kiosku s dětským hřištěm v uměleckém parku. Prohlédněte si tuto unikátní konstrukci... Číst více →



Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Přinášíme vám postup realizace dětského hřiště s houpačkou – krok po kroku. Kutil Jirka se s tímto dětským hřištěm vešel do 25 tisíc... Číst více →



Návod na dětské hřiště svépomocí – luxusní prolézačka dle návodu pana Petra

Tatínek Petr postavil svým dvěma synům luxusní hřiště svépomocí. Podělil se o detailní postup výroby. Kolik ho to stálo?.. Číst více →



Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků

Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat... Číst více →



Při výběru trampolíny mnozí rodiče podceňují zásadní bezpečnostní prvky

Trampolína je oblíbená zahradní atrakce, která zabaví vaše děti na dlouhé hodiny. Jakými parametry se řídit při výběru a na co si dát pozor se dozvíte v našem článku... Číst více →



3+1 v Brně vyměnili za luxusní bungalov na Vysočině. Stavební pozemek z dražby však manželům slušně zavařil

Proč se Markéta a Radek rozhodli pro dřevostavbu a jak dlouho se stavěla? Jak funguje jejich chytrá domácnost a jak si poradili s přehříváním domu? To vše nám prozradili v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele... Číst více →