HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Štěpkovač a drtič větví: Jaké jsou rozdíly a k čemu je použít?

Práce na zahradě je pro někoho koníček a pro jiné nepříjemná povinnost. Máte na zahradě hodně dřevního odpadu? Pomohou vám s ním právě zahradní drtiče a štěpkovače větví. Nenechte se zmást nabídkou prodejců, protože tyto dva stroje nejsou jedním a tím samým. Na první pohled si jsou štěpkovače a drtiče velmi podobné, jejich rozdíly však naleznete až uvnitř konstrukce a způsobu zpracování suroviny. V článku se dozvíte, jaké jsou typy štěpkovačů a drtičů větví, použití i výhody a nevýhody.


drtič větví
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Watchcaddy

Štěpkovač nebo drtič větví?

Víte, jak chcete dřevní odpad dále využít? To je základní otázka, na kterou je třeba si odpovědět, jestliže se rozhodujete mezi štěpkovačem a drtičem větví. Každý ze strojů pracuje na jiném principu a výstupem je materiál, který se odlišuje svou velikostí i dalším použitím. Zjednodušeně se dá říci, že štěpkovače větve naštípou na zhruba 3 cm dlouhé kusy, které můžete přikládat do kamen. Oproti tomu drtiče větví materiál spíše rozdrtí na drobné části. Ty se hodí jako náhrada mulčovací kůry nebo na kompost.

Dřevo pro štěpkovač a drtič

Obecně se doporučuje nechat větve a dřevní odpad vyschnout, než ho začnete ládovat do stroje. To proto, aby se mokrou lepivou směsí nezalepily nože. Ze stejného důvodu je dobré kombinovat čerstvě nařezané větvě s vysušenými. Tím se stroj pročistí už během práce.

V případě štěpkovače větví se může stát, že se čerstvá kůra při odštípnutí zcela neoddělí aze stroje pak mohou vypadávat sice naštípané štěpky, ale propojené kůrou. Tomu zabráníte jen prací s proschlými větvemi.

Štěpkovač větví – Jak funguje?

U štěpkovače pracuje ozubené kolo, které na jedné straně přitlačí větve ke stěně a tím je odštípnou v pravidelných intervalech. Ozubené kolo si samo vtahuje větve do stroje a pracuje v pomalejších otáčkách okolo 40 ot/min, takže je mnohem tišší.

Jak vybrat správný štěpkovač?

Při výběru stěpkovče větví je dobré se zaměřit na modely se zpětným chodem. V případě, že se vám zasekne větší větev, snadněji ji vytáhnete. Dalším tipem je vybrat štěpkovač s jemnou regulací přítlaku ozubeného kola k desce.

Na trhu je několik typů stěpkovačů, ze kterých můžete vybírat:

Štěpkovače větví na elektřinu

Štěpkovač na elektřinu s výkonem 2,8 kW.

Elektrický štěpkovač s příkonem elektromotoru 2,8 kW.

Štěpkovač na benzín

Štěpkovač, který kombinuje funkci drcení i výroby štěpek.

Štěpkovač za traktor

Štěpkovač za traktor je výborným pomocníkem do lesa nebo pokud máte větší sad, o který je třeba se pravidelně starat.

Podívejte se, jak snadné je zpracovat dřevní odpad se štěpkovačem za traktor:

Drtič větví a zahradního odpadu – Jak funguje?

Drtič větví má ve svém jádru rotující nože, které pracují ve vysokých otáčkách. Drtič je tak v porovnání se štěpkovačem mnohem hlučnější. Větve je potřeba do drtiče mírně zatlačovat a rozhodně doporučujeme používat ochranné pomůcky jako jsou rukavice a brýle. Některé modely mají funkci automatického vtahování suroviny.

Jak vybrat správný drtič?

Při výběru drtiče větví se zaměřte především na jeho výkon. Ten by měl být alespoň 2 kW, pokud chcete zvládnout i větší větve. Jestliže máte v plánu drtič větví skladovat na jiném místě, než kde s ním pracujete, bude vás při výběru jistě zajímat jeho konstrukce a hmotnost. Některé modely mohou vážit i desítky kilogramů. Velmi praktická jsou proto kolečka a také sběrný box, ve kterém snadno nadrcené dřevo přenesete nebo dočasně uskladníte .

Dalším poměrně zásadním parametrem výběru je, kde budete s drtičem zahradního odpadu pracovat. Pokud nebudete mít přístup ke zdroji elektrické energie, budou pro vás vhodnější benzínové drtiče, které se však pohybují ve vyšší cenové kategorii.

Podívejte se na vybrané modely elektrických drtičů:

Drtič větví s výkonem 2,4 kW.

Drtič zahradního odpadu 2,5 kW.

Zde naleznete nejlepší modely benzínových drtičů:

drtič dřeva
Zjistit cenu »


Profesionální benzínový drtič Negri bio R95BHHP55.
Zjistit cenu »


Motorový drtič větví HECHT 6173
Zjistit cenu »


Bezpečnost práce na prvním místě!

O tom, jak bezpečně pracovat s drtičem a štěpkovačem větví píšeme sice na konci článku, jedná se však o nesmírně důležitý parametr, a to jak při výběru nového stroje, tak při manipulaci s ním. Moderní štěpkovače a drtiče větví jsou vybaveny řadou bezpečnostních prvků, které zabraňují vzniku vážných úrazů. U starších modelů mohou tyto prvky chybět!

Může se jednat o jednoduché pojistky, bez jejichž správného nastavení nelze se strojem pracovat. Například štěpkovače a drtiče s úložným boxem pro štěpky není možné zapnout, dokud není koš správně zajištěn na svém místě. Zabrání se tak spuštění stroje ve chvíli, kdy nejsou ničím kryté nože ve spodní části štěpkovače a drtiče. Konstrukcí a pojistek štěpkovačů a drtičů je mnoho, ale i při samotné práci byste měli být ve střehu.

Používejte ochranné rukavice i brýle a snažte se dodržovat těchto několik zásad:

  • S drtičem větví by měla pracovat pouze dospělá osobě. Děti ke stroji nepouštějte!
  • Nedávejte do stroje větve znečištěné zeminou a už vůbec ne s kameny.
  • Nepracujte s elektrickým štěpkovačem a drtičem, když prší. Přeci jen se jedná o stroj napojený na přívod elektřiny.
  • Dělejte pravidelnou údržbu stroje. Po skončení práce stroj otevřete a odstraňte zbytky drti a štěpek. Po sezóně štěpkovač nebo drtič důkladně vyčistěte a ztupené nože nechte nabrousit v servisu.

Zaujal vás článek? Máte i vy zkušenosti se štěpkovači a drtiči dřevního odpadu? Podělte se o ně v naší diskuzi.

Vydáno dne:
21.11.2017

Photocredit: Watchcaddy

5

Sekery: Návod pro jejich výběr

Jít koupit sekeru je zdánlivě jednoduchý úkol. Z výběru sekery v obchodě ale můžete mít zamotanou hlavu. Naštěstí jsme tu my a poradíme vám... Číst více →



Chaty a chalupy ve finské přírodě: Jaká jsou pravidla pro přespání?

Víte, že ve Finsku jsou v přírodě volné chaty pro denní potřebu, nebo i pro přespání? Jejich použití je zdarma a nabízejí vše nezbytné pro přežití v divočině... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě

Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu... Číst více →



Praktické tipy: Jak skladovat dřevo, aby správně hořelo?

Když vám zmokne dřevo do kamen, máte problém. Je to pravda, nebo ne? Odpovíme vám i na další otázky týkající se skladování dřeva... Číst více →



Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?

Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?.. Číst více →