HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Střešní latě 30x50 nebo 40x60?

Kdy vám stačí střešní latě 30x50 a kdy je lepší použít 40x60? Jaká je cena střešních latí, jaké jsou typy a na to si dát při jejich výběru a montáži pozor? Jaká jsou základní pravidla pro montáž střešních latí a co rozhodně nepodcenit se dozvíte v tomto článku.


Přibíjení střešních latí
i Foto: Archiv redakce

Když se řekne „střešní latě“, každému by se měly vybavit latě, na které se pokládají střešní tašky. To je správně. Kromě těch jsou pak ve střešní konstrukci použity také latě, které zajišťují odvětrání střechy. Ty jsou přibité na krokvích a jsou tedy kolmo na střešní latě, a proto se tyto nazývají kontralatě. Pod kontralatěmi je zpravidla pojistná hydroizolační fólie.

Střešní latě - minimální průřez

Minimální průřez střešních latí je 30x50 mm a jsou vždy položené na jejich delší hraně. Tento průřez je uváděn jako minimální u většiny výrobců střešní krytiny (navíc ještě pro 1.-3. sněhovou oblast), avšak většina pokrývačů doporučuje používat průřez střešních latí 40x60 mm, a to kvůli jejich vyšší únosnosti.

Rozteč střešních latí se pohybuje dle konkrétních výrobců a typů střešní krytiny od 320 do 360 mm. Běžně se průřez 40x60 mm používá do rozpětí do 1,2 m (vzdálenosti dvou krokví). Potom je lepší nechat průřez střešních latí posoudit statikem.

Kontralatě – čím větší průřez, tím lepší

Minimální rozměr větrané mezery je u izolované střechy v případě použití latí a kontralatí 6 cm. Teoreticky tedy stačí dvě latě 30x50 mm. Ideální je však kombinace střešních latí 2x40x60 mm.

V případě, že pokládáte například plechovou krytinu a celoplošné bednění, tak nad průřezem 30x50 mm ani neuvažujte! 40x60 mm je skutečně minimum a pokud chcete mít jistotu, že bude střecha provětraná kvalitně, neváhejte použít ani průřez 60x60 mm.

Střešní latě – cena

Cena střešních latí se udává jak v ceně za m3 tak v ceně za mb. Je však třeba si zjistit, zda je výrobcem uvedená cena bez impregnace nebo včetně impregnace. Střešní latě by totiž před použitím měly být impregnované, a pokud to neudělá výrobce, budete si to muset udělat sami. To sice není náročné, ale stojí to čas a další peníze.

Standardně se cena střešních latí bez impregnace pohybuje okolo 4500-5000 Kč/m3 bez DPH. Impregnované střešní latě pak stojí okolo 5000-5500 Kč/m3 bez DPH.

Tip: pokud si chcete přepočítat cenu střešních latí z m3 na mb nebo naopak, použijte naši kalkulačku Cena řeziva.

Byly pro Vás tyto informace přínosné? Budeme rádi za Vaši zpětnou vazbu.

Vydáno dne:
11.03.2015

45

Kde použít dřevo z pily: Dřevěné konstrukční hranoly S10

Nesušené a nehoblované hranoly přímo z pily jsou nejlevnější, ale.. Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Zajímavé krovy, které jen tak nevymyslíš

Střecha je jen tak dobrá, jaký má krov. Inspirujte se nejrůznějšími variacemi z celého světa. Mimochodem, víte, jak vypadá ten váš?.. Číst více →



Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Řešíte atiku ploché střechy na novém domě? Máme pro vás jednoduchý návod včetně výkresové dokumentace, jak zvládnout výrobu a montáž atiky svépomocí bez odborných znalostí či složitého vybavení... Číst více →



Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Znáte všechny druhy střešního šindele? Seznamte se s nimi

Šindel je velmi zajímavým materiálem pro střešní krytinu, a to jak z hlediska estetiky, tak z praktických důvodů. Znáte všechny typy šindele?.. Číst více →