HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stupně prefabrikace dřevostaveb

U dřevostaveb se setkáváme s různými způsoby výroby a montáže objektů a jejich elementů. Jednotlivé způsoby jsou vázané na míru prefabrikace jednotlivých prvků. Obecně lze charakterizovat pět stupňů prefabrikace od systému two by four až po zhotovení kompletního objektu včetně interiéru ve výrobním závodě.

Vysoce prefabrikovaná dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

1. stupeň

U prvního stupně prefabrikace dřevostaveb převažují řemeslné tesařské práce prováděné přímo na staveništi. Z tyčových prvků a velkoplošných materiálů jsou postupně montovány jednotlivé stěny, stropy a střešní dílce (systému two by four). Stupeň výrobní přípravy je tedy velmi nízký.

2. stupeň

Prvky konstrukce dřevostavby jsou ve výrobních halách, mimo staveniště, kráceny, předvrtány, upraveny a opracovány podle technických dat výkresové dokumentace. Následně jsou prvky podrobně označeny pro přehlednost při montáži stavební konstrukce na staveništi. Dalším krokem pro zpracování může být modifikace v podobě sestavení rámů z opracovaných prvků, též ve výrobě. Poté může následovat doplnění materiálů, skladby konstrukcí stěn, stopních a střešních dílů dřevostavby. Na staveništi probíhá montáž podle podrobných montážních výkresů a následně dokončovací práce PSV.

3. stupeň

V třetím stupni dochází k výrobě stěnových, stropních a střešních dílců ve výrobních halách. Jako v předchozích stupních dochází k opracování a přesnému upravení prvků stavební konstrukce. Následně jsou z prvků sestaveny stavební elementy složené z rámové konstrukce s výplní minerální izolace a deskovými materiály tvořící opláštění elementu. Výstavba stavebního objektu je realizována montáží elementů stěn, stropů aj. na staveništi včetně dokončovacích prací PSV.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby

4. stupeň

V halách dochází k výrobě prostorových nebo modulových buněk, které vychází z principů prvkové konstrukce a stěnového konstručního systému dřevostaveb. Stěny a stropy jsou většinou zdvojeny a montážní styky jsou specifické. V současnosti je v Evropě vzhledem k omezeným disposičním a objemovým možnostem řešení užívána jen pro výstavbu jednodušších a dočasných objektů.

5. stupeň

V pátém, nejvyšším stupni přípravy stavebních elementů dřevostaveb dochází k výrobě stavebních objektů. Ve výrobních halách jsou kompletizovány celé nebo segmentově rozdělené stavební objekty. Konstrukční prvky či jednotlivé elementy jsou připraveny obdobně jako ve třetím stupni přípravy konstrukce objektu. Většina dokončovacích prací a osazení zařizovacích předmětů nebo montáž kuchyňské linky je též provedena ve výrobní hale. Na staveniště je proveden jednorázový transport a usazení objektu na základovou desku.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

V následujícím videu můžeme vidět, jaké to je potkat hotový objekt, který je převážen za bězného provozu.




Zajímavé postřehy a reakce čtenářů i odborníků ze světa dřevostaveb obsahují naše diskuse.

Vydáno dne:
23.11.2011

Photocredit: Shutterstock

17

Konstrukční systémy dřevostaveb 1. díl - Rozměrová a modulová koordinace

Důležitou a často opomíjenou podmínkou dobře zvládnutého návrhového konceptu..... Číst více →



Výrobní stupně přípravy a prefabrikace dřevostaveb

Rozdílné stupně výroby nebo prefabrikace určují, do jaké míry budou konstrukční..... Číst více →



Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



6 základních funkčních vrstev dřevostavby

Jak lze volbou materiálů s správnou montáží ovlivnit kvalitu dřevostavby?.. Číst více →



Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Olympijský ovál ve Vancouveru 1. díl – Koncepce a požadavky

Olympidáda je dávno za námi, ale dřevo-stavitelský klenot zůstal.. Číst více →



Video: Luxusní dům postavený z ocelových námořních kontejnerů

Hledáte alternativní způsob bydlení? Zkuste třeba námořní kontejnery!.. Číst více →



Video: Modulární chata připomínající hromadu klád

Na první pohled hromada klád. O co se však doopravdy jedná? Tahle modulární chata může být čímkoliv!.. Číst více →



Proč dřevostavba nevypadá jako dřevostavba?

Ne každá dřevostavba vypadá jako dřevěný dům. Podle čeho dřevostavbu pozná odborník? A dovede to vůbec? Čtěte a dozvíte se víc... Číst více →



Stadiony ze dřeva? Originální a udržitelné řešení pro budoucnost

Modulární stadion nebo sportovní arénu ze dřeva můžete po skončení utkání rozebrat a postavit znovu tam, kde je zapotřebí. Čtěte více o této převratné myšlence... Číst více →