HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Když v dřevostavbě zapomenete umělce

Jednoho dne životnost každé dřevostavby skončí. Je to chvíle pro některé naplněna smutkem, pro jiné naopak radostí, že na místě může vyrůst něco nového. V každém případě je demolice událost, která v sobě téměř vždy nese silné emoce. Umělci Dean Ruck a Dan Havel z města Houston v americkém Texasu se proto rozhodli tento životní moment pojmout trochu netradičně. Domy určené k demolici přetvořili na fascinující umělecká díla.


Umělecký exponát - invertovaný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Dean Ruck projects

Myšlenka uměleckého experimentu pánů Deana a Dana spočívá ve své podstatě v odhalení vnitřností domu. Proto jsou tato díla obecně označována jako inverze (inversion). Deinstalací dřevěného materiálu, ze kterého je sestaven interiér a jeho rekompozicí na viditelnou - venkovní část stavby, vzniká velmi originální efekt, který umožňuje návštěvníkovi nahlédnout do nitra domu, aniž by jej musel fyzicky navštívit. Podobně jako u dřevostavby postavené na hlavu, se tak nabízí zcela netradiční pohled na běžnou součást života. Pojďme se nyní podívat na některé exponáty více do podrobna.

Fifth Ward Jam

První uměleckou kompozicí domu, která jistě zaujme nejen kolemjdoucí, ale nejspíš přivodí pochyby o svém duševním zdraví i Vašim sousedům, je tzv. Fifth Ward Jam, tedy stavba připomínající dřevěný dům po výbuchu plynu nebo pádu ufo. Ve skutečnosti se však jedná o klasickou inverzi, kdy vnitřní materiál byl přemístěn na venkovní stěny v poněkud netradiční formě uložení. Na tento projekt dostal Dean Ruck grant od Houston Art Aliance jakožto součást uměleckého vyjádření Neighborhood arts initiative (iniciativa Umění v sousedství). Přestavěním klasické dřevěné rámové konstrukce tak vznikl dům sloužící jako komunitní centrum. Realizace proběhla v roce 2010 a použitým materiálem byly pouze hřebíky a dřevo.

The vortex house

Asi nejznámější stavbou uměleckého dua, která v sobe nese i vcelku zajímavou myšlenku, je tzv. Vortex house, neboli dům z víru. Vír má v tomto případě pocitově, ale i částečně technicky simulovat černou díru, tedy entitu nacházející se ve Vesmíru, která pohlcuje hmotu a čas. Podle některých teorií je černá díra bránou do jiné galaxie či do alternativního Vesmíru. Ve ztvárnění umělců Deana a Dana je proto zakončení tunelu vyvedeno na dvůr k sousedům. 

Návštěvníci expozice si mohli průchod vírem vyzkoušet a expozici si dle libosti osahat. Bohužel, jak tomu tak bývá u objektů předem určených k demolici, expozice měla jen časově omezené trvání. Na rozdíl od slavné Eifelovy věže, která také byla postavena jen dočasně za účelem veletřžní výstavy, exponát Vortex house již byl zničen. 

Autoři však ve své pregnantní tvorbě neustávají a tak se jistě můžeme těšit na mnoho nových děl. A nebo, pokud se Vám takové umění líbí, nechte se inspirovat a zkuste něco podobného vytvořit se svou vlastní dřevostavbou. Než se však pustíte do díla, doporučujeme, čistě ze zdravotních důvodů, nejprve konzultaci s manželkou.

Vydáno dne:
05.09.2016

Photocredit: Dean Ruck projects

1

Yusuhara Wooden Bridge Museum

Tento unikát stojí v Yusuhaře, ve městě uprostřed regionu Shikoku.. Číst více →



Dřevěné posezení na lavičce - ze dřeva

Podzim je jednou ročně, ale v těchto lavičkách budete chtít sedět navždy... Číst více →



Hypokaustní systém – vrchol kamnářského umění

Hodí se do dřevostaveb a jak vlastně funguje? Dozvíte se i na co si dát pozor.. Číst více →



Truebridge: Dřevo a moře jako součást umění

Původem Brit, který se živil výrobou nábytku v Northumberlandu.. Číst více →



Pompidou-Metz: Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem

Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem. Fotografie a fakta v článku.. Číst více →



Fotograf si postavil černou kostku uprostřed Londýna

Podívejte se, jak bydlí známý fotograf. Vysoce moderní a minimalistická dřevostavba uprostřed Londýna plní požadavky majitele na příjemné a funkční bydlení postavené s ohledem na životní prostředí... Číst více →



Pálenka a pivo ze dřeva? V Japonsku se experimentů s alkoholem nebojí

Alkohol ze dřeva, který dozrává v dřevěných sudech. Jaké další tajemství japonští výrobci originálního lihu ještě prozradili?.. Číst více →



Domky v korunách stromů, které připomínají dřevěné dinosaury

Vypadají jako nebezpeční dravci, ale ve skutečnosti jsou velmi pohostinní. Prohlédněte si velice netradiční dřevěné stavby, které připomínají dinosaury. V jejich útrobách naleznete bezpečný úkryt... Číst více →