HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Velkoplošné materiály 1. díl – Desky na bázi dřeva

Stalo se vám někdy, že jste četli článek o dřevostavbách, ve kterém byly zmíněny různé zkratky materiálů a vy jste si zrovna nedokázali vybavit, o čem se přesně mluví? Pak právě pro vás je určen následující článek. V tomto seriálu Vám přiblížíme nejběžněji používané velkoplošné materiály na bázi dřeva, které se v dřevostavbách používají.

Aplikace velkoplošných materiálů na bázi dřeva
i Foto: Archiv redakce

DTD – Dřevotřísková deska

Jedná se o materiál, který se v dřevostavbách používá jako konstrukční deska. DTD desky se vyznačují třemi vrstvami s různou velikostí třísek, přičemž směrem k povrchu jsou třísky menší než uprostřed desky. Třísky jsou k sobě slepeny za působení tlaku, teploty a lepidel.

I přesto, že jsou požadavky na emise formaldehydu stále přísnější, z ekonomických důvodů se stále používají lepidla na formaldehydové bázi, i když dosahují několikanásobně nižších emisí než v minulosti. DTD desky jsou stále používány některými výrobci dřevostaveb, avšak jsou masivně nahrazovány OSB deskami.

OSB – z anglického Oriented Strand Board, tedy deska z orientovaných třísek

OSB deska je na první pohled charakteristická svým vzhledem tvořeným z dlouhých tenkých a štíhlých třísek dosahujících délky okolo 75 mm. Třísky jsou orientovány podélně s hlavním směrem desky u vnějších vrstev a příčně ve vrstvě vnitřní. OSB desky jsou velmi oblíbené kvůli dobrým mechanickým a fyzikálním vlastnostem, příznivé ceně a dobré dostupnosti. Někteří výrobci slepují třísky těchto desek lepidly na bázi polyuretanu a neobsahují tedy formaldehyd.

Bude Vás zajímat: Stropní a podlahové OSB desky

DVD – Dřevovláknitá deska

Dřevovláknité desky jsou vyráběny rozvlákněním dřevní hmoty. V dřevostavbách se používají především izolační měkké dřevovláknité desky. Vlákna jsou k sobě pojena tzv. zplstnatěním a často není potřeba přidávat další pojící prostředky. Velká výhoda izolačních DVD je v tom, že jde o přírodní materiál a oproti jiným izolacím používaných v dřevostavbách má vyšší objemovou hmotnost a zajišťuje tak větší fázový posun teplot. Dřevovláknité desky se nejčastěji umísťují jako střešní izolace kvůli eliminaci přehřívání podkrovních prostor. Další použití DVD je jako podkladová vrstva podlah, tzv. Hobra.

DHF – středně tvrdá dřevovláknitá deska - difúzně otevřená

DHF desky mají vyšší hustotu než izolační dřevovláknité desky a používají se především z exteriérové strany konstrukce. Najdete je také tam, kde je potřeba zajistit difúzi vodních par konstrukcí z interiéru do exteriéru dřevostaveb. DHF desky jsou poměrně odolné i vůči klimatickým podmínkám a používají se také jako spodní vrstva pod tvrdou střešní krytinu. Často můžete tyto desky najít pod názvem FORMline DHF. Jedná se o obchodní název tohoto druhu desek, je ale již natolik užívaný, že takřka zobecněl.

Pro cenové srovnání jednotlivých desek využijte následující odkazy:

V dalších dílech seriálu se budeme věnovat sádrokartonovým a sádrovláknitým deskámdeskám cementovým.

Jaké jsou aktuální trendy a názory na velkoplošné materály? Mnoho postřehů odborníků naleznete v naší diskusi o dřevostavbách, kde můžete prezentovat i vaše zkušenosti.

Vydáno dne:
09.11.2011

16

Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Stavební systémy dřevostaveb – Rámové konstrukce

Rámové konstrukce jsou nejběžnějším typem stavebního systému dřevostaveb. Jsou tvořeny nosnými dřevěnými prvky (stojkami) a opláštěním... Číst více →



Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Jaké mají tyto desky přednosti, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Cementové desky: V čem jsou nejlepší?

Hlavním přínosem cementových desek je jejich chování ve vlhkém prostředí.. Číst více →



6 základních funkčních vrstev dřevostavby

Jak lze volbou materiálů s správnou montáží ovlivnit kvalitu dřevostavby?.. Číst více →



Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost nepropustí

Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost z domu ven nepustí.. Číst více →



V čem spočívá FSC certifikát a jak jej získat

Čím dál častěji se výrobci setkávají s otázkou, jaký je původ jejich dřeva.. Číst více →



Dřevostavby na iDNES - komentář

Článek o cihlách a hurikánech si zaslouží krátký komentář.. Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Difúzně otevřená dřevostavba, marketingový tah nebo lepší dům?

Je difúzně otevřená skladba dřevostavby skutečně lepší než uzavřená?.. Číst více →