HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Venkovní rolety: Vše co o nich musíte vědět

Chcete-li si ve svém domě nebo bytě užívat stín, nejprve je třeba se rozhodnout, zda zvolit předokenní rolety poskytující maximální ochranu proti slunečním svitem a zároveň i účinnou termoizolaci, nebo sáhnout po roletách do oken. Každé se potom vyrábějí z různých materiálů, mají různou podobu a například i různé ovládání. Rolety se dělí podle různých kritérií. Abyste se ve venkovních roletách a jejich možnostech zorientovali, pomůže vám tento článek.


plozatažené venkovní rolety
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička

Venkovní rolety a jejich typy se liší zejména podle typů montáže, podle toho z jakého jsou materiálu a jak se budou ovládat.

Venkovní rolety a jejich montáž

Ideální je, když se s roletami počítá už v projektu domu. Avšak není problém ani s dodatečnou montáží

Venkovní rolety na okna

Jsou určeny pro situace, kdy už je fasáda domu hotová. Vyrábí se na míru v různých barevných provedeních. Instalace je čistá, není při ní nutné žádné bourání. Mohou obsahovat i integrovanou rolovanou síť proti hmyzu. U těchto rolet vždy uvidíte nad oknem box (ať už hranatý nebo kulatý), ve kterém je roleta navinuta.

Rolety pod fasádu

Venkovní stínící rolety pod fasádu jsou součástí celé stavby domu. Hodí se proto u novostaveb nebo při kompletní rekonstrukci. Uložení probíhá buď omítnutím, nebo také zakrytí fasádním zateplovacím systémem, nebo také umístěním do speciálního překladu určeného pro roletový systém. Zabudování roletového boxu pod dřevěnou fasádu je také velmi jednoduché. Projektant však musí s boxem již v návrhu počítat.

Bude Vás zajímat: Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Z jakého materiálu můžete venkovní roletu mít?

Nejvíce běžné materiály pro předokenní rolety jsou hliník a plast.

Hliníkové rolety

Hliník je u venkovních rolet nejvíce používaný. Hliníkové lamely rolet jsou vyplňované polyuretanovou pěnou a pohyb lamel zajišťují hliníkové vodicí lišty, které mají gumové nebo kartáčkové vedení. 

Plastové rolety

V některých případech se používá jako materiál pro výrobu lamel plast. Nemá ovšem takovou životnost jako hliník.

Ovládání

Venkovní rolety můžete ovládat buď manuálně, nebo elektromotorem. Obě varianty mají své pro a proti.

Ručně ovládané rolety

Ručně ovládané venkovní rolety nabízejí řízení popruhem vedeným přímo z boxu, šňůrou vedenou klidně i skrz zeď, nebo také vedení klikou, což se hodí hlavně na předokenní rolety větších rozměrů. To, co je ubráno zejména u šňůrového ovládání na pohodlnosti, je vyváženo výrazně nižší investicí a prakticky nekonečnou životností a spolehlivostí.

TIP: Zjistěte si aktuální cenu rolet.

Rolety ovládané elektromotorem

Ovládání pomocí motorku, dálkové, centrální nebo skupinové ovládání je nejpohodlnějším způsobem, jak svoje předokenní rolety ovládat. Tento způsob ovládání navíc může disponovat slunečním nebo větrným čidlem, která dají signál podle potřeby k vytažení či stažení rolet.

U tohoto způsobu ovládání se však musíte připravit na vyšší investici v podobě elektro pohonu a v případě centrálního ovládání počítejte prakticky s dvojnásobkem oproti separátnímu ovládání venkovních rolet.

Čtěte dále: Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké máte s venkovními roletami zkušenosti vy? Podělte se o své názory s dalšími čtenáři.

Photocredit: 5auge

Vydáno dne:
12.06.2015

Photocredit: Jan Planička

8

Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Žaluzie do plastových oken: Levné a jednoduché řešení

Pořídili jste si nová plastová okna a hledáte způsob, zastínění? Více o žaluziích pro plastová okna najdete v článku, konkrétní realizace pak ve fotogalerii... Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Garážová vrata – porovnání cen

Jaké mají ne/výhody, vlastnosti a kolik stojí garážová vrata? Povíme si v článku... Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Bioklimatické pergoly vytlačují z trhu zaběhlou klasiku. V čem tkví jejich výhoda?

Jaký je rozdíl mezi klasikou a bioklimatickou pergolou? Poznejte moderní zastřešení terasy. Přehled typů, fotogalerie + zkušenosti uživatelů... Číst více →



Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě

Jednoduchý systém, který tlumí hluk, stíní, chrání soukromí, a především šetří výdaje za energie. Může se jednat o tisíce korun ročně... Číst více →