HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

Často mluvíme o fyzikálních a mechanických vlastnostech dřevin, až se to mnohým může zdát jako výčet faktů, která jsou dobrá akorát tak na výplň stránek ve vysokoškolských skriptech. „Vždyť přece dřevo je dřevo,“ můžete si říci! Pravda je však taková, že není dřevo jako dřevo! Některé dřeviny chcete mít uvnitř v konstrukci, některé jako pohledové v interiéru a opravdu jediným důvodem není jejich různá cena!

V tomto článku si povíme, o jaké vlastnosti nám dostupných dřevin je vhodné se zabývat a proč. Na pilu tak vyrazíte vybaveni vědomostmi a budete moc dobře vědět, proč si odvezete trámy smrkové místo dubových.


Kuláče dřeva
i Foto: Archiv redakce

Hustota

Každá dřevina má odlišnou vnitřní buněčnou strukturu a z toho plyne i jiná hustota dřevních vláken a s tím ruku v ruce jdoucí odlišná hmotnost. Dřevo jako materiál vykazuje i při nižší hustotě vysokou pevnost, takže i lehké dřeviny, jako je například smrk, mají vysokou účinnost, a proto ho najdete často použité jako statické prvky v konstrukcích.

Čtěte dále: Nižší hmotnost dřeva nahrává do karet vícepodlažním dřevostavbám.

Pevnost

Se strukturou dřevěných vláken souvisí také další vlastnost dřeva, a to jeho pevnost. Při zatížení dřeva je nutné počítat se směrem zatížení, a to jestli bude působit ve směru vláken či kolmo na ně. Pokud dřevo zatížíte v podélném směru, jeho vlastnosti (tj, tahová i tlaková pevnost) budou mnohanásobně vyšší než v příčném směru.

Čtěte dále: Hodnoty pevnosti českých dřevin v tlaku, tahu, ohybu i smyku

Vlhkost

Vlhkost najdete v odborných dřevařských publikacích pod slovem hygroskopie. Jedná se o tu vlastnost dřeva, že jako materiál aktivně přijímá a odevzdává vlhkost z/do svého okolí. Současně s tímto se mění také vlastnosti daného dřevěného prvku, jako je například jeho pevnost, nemluvě o faktu, že vlhké dřevo je přímo ohroženo dřevokaznými škůdci! Pro každé využití dřeva je doporučována odlišná vlhkost – přesné hodnoty se dočtete v níže uvedeném článku.

Čtěte dále: Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

Trvanlivost

Jak již bylo řečeno, jednotlivé dřeviny mají odlišné vlastnosti, a proto se v důsledku bavíme také o odlišné trvanlivosti dřeva. Nejčastěji používané dřeviny, a to smrk či jedle, mají co do trvanlivosti nejnižší hodnoty, naopak borovice, modřín či douglaska jsou dřeviny trvanlivější. Netrvanlivějším listnatým dřevem je dub, přičemž i buk jako tvrdé a otěru odolné dřevo se využívá na vysoce namáhaná místa, jako jsou například schody.

Čtěte dále: Jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně?

Makroskopické vlastnosti – vzhled

Poslední vlastnost věříme, že většina laiků vnímá jako tu nejdůležitější – a to vzhled dřeva. Okem viditelné rozdíly jádrového dřeva jednotlivých dřevin vznikají v důsledku odlišné buněčné struktury a dalších biologických a fyzikálních procesů, které ve dřevě během jeho růstu probíhají. Různé dřeviny mají různě výrazné rozdíly mezi letokruhy, které oddělují jarní a letní dřevo. Dále se na struktuře dřeva podepisují také různé suky, zárosty či smolíky.

Bude Vás zajímat: Jak a podle čeho zvolit správné palubky

Obecně platí, že „čím čistší dřevo je, tím tabulkovější jsou jeho vlastnosti“. Dřeviny s výraznou strukturou letokruhů, nebo třeba kořenovice, se často používají také v interiérech nebo jako dekorace.

Více k problematice dřevin i dřevostaveb jako takových najdete v knize Dřevostavby.

Vydáno dne:
13.10.2014

6

Proč (ne)držet dřevostavby při zemi?

Jedno nebo dvě patra? Postavte jich pět! Aneb jak se staví ve Švýcarsku.. Číst více →



7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Sušení dřeva 1. díl – Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

Kde vlhké dřevo nevadí a kam byste ho nikdy dát neměli? Odpovíme.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Na co a jak se využívá smrk ztepilý?

Kde použít smrkové dřevo, jaké má vlastnosti a kolik smrků u nás roste?.. Číst více →



Motorová pila: Jak vybrat pomocníka na dřevo na zimu?

Čím si nařežete dřevo na zimu? Která je ta pravá motorová pila pro vás, kolik stojí a jaké má vlastnosti?.. Číst více →



Video: Jak z popraskaného dřeva udělat dekoraci

Leží vám doma kousek popraskaného dřeva? Neházejte ho do kamen, udělejte si z něj dekoraci! Výsledek vás zaručeně dostane!.. Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Dřevo tam, kde o něj nestojíme – opravdu se přidává buničina do parmezánu?

Dřevní buničina se do některých mléčných produktů přidává jako stabilizátor. Občas to ale výrobci pořádně přeženou!.. Číst více →



Kolik stojí nejdražší dřevo světa?

Zapomeňte na diamanty nebo staré známky. Obrovské jmění se dá vydělat na obchodu se vzácným a exotickým dřevem. Které jsou ty nejdražší na světě?.. Číst více →