HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vnější zastínění 3. díl – Slunolamy, markýzy a okenice

Z minulého dílu znáte stínící funkci vnějších žaluzií, venkovních rolet a stromů. V tomto článku zjistíte, na které domy se hodí slunolamy, že markýzy jsou stále v módě a že okenice se nově nejen otevírají, ale i posouvají. Tento článek zakončuje sérii o vnějším zastínění.

Otevřené okenice
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Slunolamy

Slunolamy představují výrazný stínící prvek, který se začal využívat v kontextu celkového architektonického vzhledu budovy. Jedná se o svislé nebo vodorovné nosníky, které jsou kotveny do zdi budovy a na tyto nosníky jsou dále připevňovány lamely slunolamu. Slunolamy se prvotně dělí na horizontální – vertikální a pevné - pohyblivé. Dále je možné rozdělení podle materiálu, z kterého jsou vyrobeny.

Lamely bývají zhotoveny z hliníku nebo tvrzené hliníkové slitina opatřené povlakem s teflonovým efektem, který odpuzuje nečistoty. Z vnitřní strany bývají opatřeny bílým smaltem kvůli dobrému odrazu světla do cloněných prostor. Na konzoly a další části se používají tvrzená hliníková slitina, hliník nebo tenkostěnné, ocelové a zinkované profily. Jednotlivé lamely jsou vzájemně propojeny a do požadované polohy je natáčí lineární motor, čímž reguluje vstup světla a potažmo i světla do interiéru.

Slunolamy jsou díky své mohutnější konstrukci vhodné k použití u větších staveb.

Markýzy

Markýzy jsou jedním z velmi starých způsobů zastínění, který je realizován většinou látkovou plachtou napnutou na konstrukci. Rozlišujeme dva základní typy markýz: markýzy pevné a markýzy výsuvné. Stínění markýzou můžeme dosáhnout rozdělení venkovního prostoru na několik menších a soukromějších. Markýza poskytuje také ochranu proti dešti.

Okenice

Okenice chrání před deštěm, krupobitím, sluncem, sněhem a chladným počasím, před zvědavými pohledy a ztěžuje případné pokusy o vloupání. Slouží také jako izolační a bezpečnostní element a využívají se jako okrasný prvek. Okenice najdete nejen na původních či zrekonstruovaných domech, ale stejně tak i na novostavbách.

Klasické otevíratelné okenice regulují intenzitu zastínění otevřením křídel. Výrobci často doplňují konstrukci okenic o sklopné lamely. Ty fungují na podobném principu jako slunolamy, jen v rámu okenice.

Posuvné fasádní okenice jsou umístěny na lištách, po kterých se mohou v horizontálním směru pohybovat. Tyto okenice působí velmi elegantně a jejich vhodné použití v celkovém kontextu budovy může přispět k výraznému zkrášlení stavby.

Série Vnější zastínění je u konce

Trh se stínící technikou je velmi bohatý a proto lze každou stavbu některým stínícím prvkem opatřit, pozvednout tak celkovou užitnou hodnotu objektu a snížit náklady na energie. Vhodnost použití stínících prvků se odvíjí především od typu budovy. Masivnější prvky jako slunolamy nejsou příliš vhodné na fasádu menších rodinných domů, kdežto vnější žaluzie a rolety jsou naopak použitelné do všech typů staveb a vykazují jedny z nejlepších stínících a tepelně-izolačních vlastností. Rozhodnutí, který stínící prvek je na stavbu nejvhodnější se odvíjí také od sousedních staveb a okolí ve kterém je budova umístěna. Máte-li navíc na zahradě dost místa, neostýchejte se vysadit jediný přirozený stínící prvek, a to strom.

Více informací o vnějším zastínění najdete v prvním dílu tohoto seriálu. Druhý díl byl věnován vnějším žaluziím, venkovním roletám a stromům.

Našli jste v této sérii informace, které jste hledali? Máte zkušenosti s některým stínícím systémem? Napište nám do diskuse. Zajímají-li Vás další specifické detaily jednotlivých systémů nebo další související témata, můžete se zeptat přímo odborníka.

Vydáno dne:
20.12.2011

Photocredit: Shutterstock

10

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit

Volba oken do jakékoli stavby je bezesporu dilematem každého stavebníka... Číst více →



Léto v dřevostavbě – klimatizace jako okamžité řešení

Jak klimatizace v dřevostavbě funguje, jaké jsou její ne/výhody a kolik stojí?.. Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Zastřešení terasy u domu: inspirace i praktické rady

Jaké si vybrat zastřešení vaší terasy? Pokud hledáte inspiraci a varianty, jste na správném místě... Číst více →



Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Markýzy na terasu: Jak se při výběru nespálit

Podle čeho vybírat markýzu na vaši terasu? Jaké existují typy markýz.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Venkovní markýza na balkon i terasu chrání soukromí a šetří náklady

Chcete trávit více žasu na terase nebo balkonu? Venkovní markýza je řešení... Číst více →