HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stačí vám obyčejný vrut? Tesařský mistr nás naučil, jaký typ na co použít

Podceňovat výběr správného vrutu se nevyplácí. Pro každý materiál a konstrukci existuje vrut s ideálním typem závitu, hlavy nebo pohonu. Důležitá však není pouze správná volba těchto prvků, ale také jejich kombinace. Ačkoliv může být svět vrutů na první pohled složitý, se správným výběrem uhodíte hřebíček na hlavičku. Tedy přesněji vrut. Právě vruty jsou totiž stále více populární a vytlačují klasické hřebíky ze scény. Přečtěte si článek, který vznikl na základě rozhovoru s odborníkem a který vám pomůže, abyste nesáhli vedle.


U vrutů je důležitá správná kombinace prvků, která zaručí ideální výsledky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ondřej M. (se souhlasem)

Výběr správných vrutů

Vybrat ten správný vrut pro konkrétní typ práce může být těžší, než byste očekávali. Vrutů je totiž velké množství a neustále vznikají nové vylepšené typy. Není proto lehké se v celé nabídce na trhu zorientovat. Co nám tedy může rozhodování usnadnit? Pro správný výběr je třeba se zaměřit zejména na konstrukci závitu, typ hlavy a typ pohonu.

Konstrukce závitu

Na výběr je hned z několika závitů. Pravděpodobně nejčastějším typem je vrut s částečným závitem. Dále existují celozávitové vrutyvruty s děleným závitem. Na konstrukci závitu záleží více, než se na první pohled může zdát. Ovlivňuje, jak se s vrutem pracuje, kolik síly je zapotřebí k jeho montáži nebo jak rychle jde do dřeva. Má tak vliv na pevnost celého spoje.

Na tři základní typy závitu se můžete podívat v galerii.

Aby byl vrut opravdu výkonný, měl by disponovat velmi ostrou špičkouspeciální geometrií závitu na začátku vrutu. Ta by měla zabránit praskání dřeva. Nejlepší vruty disponují také asymetrickým závitem. Díky němu jsou síly pro zašroubování minimalizovány a únosnost maximalizována. Poslední inovací moderních vrutů je integrovaná stopková fréza, která zlepšuje celkovou rychlost šroubování. Řeší slabé místo každého vrutu, kterým je právě rozhraní mezi stopkovou frézou a koncem závitu.

Inovativní prvky vrutů si můžete prohlédnout v galerii.

Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva

Hlava vrutu

Výběr správné hlavy se odvíjí od toho, kde budete vruty používat.

  • U dřevěných konstrukcí se nejčastěji sahá po talířových hlavách. Ty se dnes vyrábí v plochém provedení, tudíž je lze po dotažení zarovnat s povrchem dřeva.
  • Pokud potřebujete přitáhnout méně masivní prvky, jako jsou například prkna nebo menší hranoly, ideální volbou je zápustná hlava.
  • Kombinované hlavy jsou vhodnou variantou především pro spoje ocel-dřevo, například pro kotvení tesařských spojek nebo zámečnických prvků do dřeva.
  • Válcová hlava se využívá k zašroubování pod úhlem. To se používá například u kotvení nadkrokevní izolace.

Na jednotlivé typy hlav vrutů se můžete podívat v galerii.

Pohon vrutu

Existuje široká škála pohonů. Mezi nejznámější z nich patří:

  • plochý,
  • PH a Pozidriv,
  • torx,
  • RW + AW,
  • šestihran,
  • externí torx.

Na to, jak vypadají zmíněné pohony vrutů, se můžete podívat v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Ideální kombinace prvků

Pouze správný výběr hlavy, pohonu nebo závitu vrutu nestačí. Aby bylo dosaženo těch nejlepších výsledků, je třeba volit pro konkrétní práci adekvátní kombinaci těchto prvků. Zde jsou příklady některých kombinací a jejich možného využití:

Vruty s částečným závitem a talířovou hlavou

Jedná se o ideální volbu pro spojení robustních dřevěných konstrukcí. Tyto vruty zajišťují rovnoměrné rozložení tlaku při utahování a minimalizují riziko poškození povrchu materiálu, což je obzvláště výhodné při práci s měkkými dřevy. Tento typ vrutu je ideální pro pevné spojení dřevěných prvků bez ohrožení jejich integrity a estetiky. Obzvlášť vhodný je pro konstrukce schodišť, opracování dřeva a tesařské práce.

Celozávitové vruty s válcovou hlavou

Ideální varianta pro výrobu výztuh konstrukcí (příčných tlačných a tažných výztuh) a nosníků, statické připojování sekundárních dřevěných příčných profilů a pro výrobu kompozitních dřevěných/betonových stropů. Tato varianta vrutu brání praskání dřeva podél jeho délky a poskytuje stabilitu místům s vyšším rizikem poškození.

Vruty s kombinovanou hlavou a pohonem AW+RW

Přináší výhodu v podobě univerzálního použití a vyšší odolnosti. Tento typ umožňuje využití různých druhů nástrojů pro montáž a poskytuje lepší odolnost proti sklouznutí či větší přenos síly. Je ideální pro montáže, kde je potřeba flexibilita a spolehlivost spoje.

Na konkrétní využití vrutů se můžete podívat v galerii.

Vruty s částečným závitem a zápustnou hlavou

Vhodné pro montáž menších dřevěných prvků. I když nenabízí tolik pevnosti jako jiné typy vrutů, zanořují se do materiálu, což vede k estetičtějšímu vzhledu povrchu a minimalizuje viditelné stopy po spojení. Tento typ vrutu je skvělou volbou pro situace, kde je důležitý hladký a estetický výsledek spojení.

Celozávitové vruty s talířovou hlavou

Zmíněný typ je vhodný pro upevnění kovových dílů nebo tenkých překližkových desek do dřeva ve vnitřních suchých nebo zastřešených prostorách.

Vruty s děleným závitem a válcovou hlavou

Vrut s dvojitým závitem je ideální k upevnění střešní izolace a montáž na fasádu s využitím měkkých izolačních materiálů nebo izolačních materiálů odolných vůči tlaku.

Vydáno dne:
19.01.2024

Photocredit: Ondřej M. (se souhlasem)

2

Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →



Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality. Lidé si neuvědomují míru rizika

Výběr toho správného vrutu dokáže ušetřit spoustu práce a času. I přesto řešíme spojovací materiál často až na poslední chvíli... Číst více →



Odpovědi na komentáře k článku: Na český trh se dostaly vruty dvojí kvality

Rozhodli jsme se zareagovat na komentáře k našemu článku o dvojí kvalitě vrutů. Jak je to s ní doopravdy a může o tom psát i žena?.. Číst více →



Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky

Vruty do dřeva můžete vybírat ze široké škály, s výběrem ale musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž lze použít pro všechny materiály a konstrukce... Číst více →



Evropská unie stanovila, jak mají vypadat vruty na českém trhu

Nejdříve rum a pomazánkové máslo, teď má Evropská unie starost také o to, jak vypadají vruty prodávané na českém trhu... Číst více →



Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů

Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů... Číst více →



Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávané fasády spočívá v použití vrutů. Jak se liší aplikace vrutů v měkké a tuhé izolaci?.. Číst více →



Kotvení pomocí vrutů je jednoduché a rychlé. Klíčové je pohlídat si rozteč

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávaných fasád spočívá v použití vrutů. Je však třeba dát si pozor na jejich správnou délku nebo rozteče... Číst více →