HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Zahradu dotváří mnoho maličkostí, které nám pomáhají odreagovat se, dobít energii a odpočinout si. Zatímco pro dospělé je zahrada místem, kde si mohou posedět a nabrat sílu, pro děti představuje svět plný her a zábavy. Spoustu legrace si užijí se zahradní houpačkou. Jak ji vybrat, aby se stala bezpečnou zábavou vašich dětí? Poradí vám tento článek, inspiraci naleznete ve fotogalerii.


Houpačka v letu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Zahradní houpačky se vyrábí v různých velikostech a z různých materiálů. Vedle typických dětských houpaček najdeme i zahradní houpačky pro dospělé, které kromě příjemného pohoupání poskytují i skvělé místo pro relaxaci. Dnes se zaměříme hlavně na dětské zahradní houpačky.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Joe Shlabotnik, donnierayjones, Mike Souza

Podle čeho vybrat dětskou houpačku

Je logické, že první, co budeme nejen u dětské houpačky sledovat, bude nosnost. Při výběru houpačky pro dítě sledujte rozhodně také věk. Vyrábí se houpačky už pro děti od 6 měsíců, nejčastější jsou ale houpačky od 1 roku.

Dětské houpačky musí splňovat bezpečnostní kritéria a parametry, přesto raději výrobek prohlédněte a ověřte si, jak je například funkční zarážedlo, zda se bude moc dítě dobře držet apod. Sedák houpačky by měl být pohodlný a otvor na nohy dostatečně velký, ale zároveň zabezpečený, aby dítě nevypadlo.

Materiál dětských zahradních houpaček

Většinou můžete vybírat hlavně z dřevěných nebo plastových dětských houpaček. Dřevo je klasikou a stálicí a nabízí hned několik výhod. Předně je to přírodní materiál, který je příjemný na dotek a je zdravotně nezávadný. Dřevo je odolné vůči povětrnostním vlivům a nátěr můžete po čase snadno obnovit. Dřevěné zahradní houpačky si tak děti můžou užívat opravdu dlouho.

Bude Vás zajímat: Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Plastové houpačky bývají někdy levnější než dřevěné, jindy naopak dražší. Děti lákají na pestrobarevné provedení, často s motivem některé oblíbené kreslené postavičky. Vždy se zajímejte o nosnost plastu a počítejte s tím, že čím levnější houpačka bude, tím rychleji se může opotřebit. Ceny houpaček naleznete na konci tohoto článku.

Kritéria výběru houpačky

  • Věk
  • Nosnost
  • Bezpečnost
  • Velikost sedátka
  • Materiál

Bezpečnost dětské zahradní houpačky

Dětským houpačkám se věnují také příslušné směrnice a normy. Za houpačku je podle legislativy považováno „mobilní zařízení, kde hmotnost uživatele je nesena čepem nebo kloubovým spojem.“ Houpačky podléhají bezpečnostní normě EN71-1. Ta stanovuje požadavky a metody zkoušení pro hračky pro pohybovou aktivitu v domácím prostředí, které často obsahují příčný nosník nebo jsou k němu připevněny. Současně se houpaček dotýká norma EN71-8, která mimo jiné obsahuje specifické požadavky na hračky pro děti mladší 36 měsíců. Jinak řečeno, pokud je u dětské houpačky uvedeno, že splňuje evropské bezpečnostní normy EN71-1 a EN71-8, měla by být prověřená a bezpečná.

Čtěte také: Dětské pokoje: Inspirace a fotogalerie

Cena zahradní houpačky pro děti

Záměrně uvádíme cenu až na posledním místě. Při výběru dětské houpačky by totiž neměla být rozhodujícím kritériem. Nejlevnější plastové houpačky je možné sehnat už za zhruba 290 korun. Drané ale nejsou ani dřevěné houpačky od českých výrobců, jejichž cena se pohybuje v řádech stovek korun. Dražší bývají plastové houpačky s oblíbenými dětskými motivy, které se prodávají výrazně dráž. Nemáte samotnou houpačku kam zavěsit? Nevadí, můžete si jí pořídit i se samonosnou konstrukcí.

Podívejte se na aktuální ceny houpačky Woody s ohrádkou a nebo houpačky WIKY.

Jaké máte se zahradními houpačkami zkušenosti vy? Podělte se o ně v naší diskusi.

Vydáno dne:
18.01.2016

Photocredit: Shutterstock

3

Jaký je rozdíl mezi dětským snem a dřevěným kolem?

Co dělí dětské sny od jejich realizace? Zeptejte se Collina, on ví.. Číst více →



Dětské pokoje: Inspirace a fotogalerie

Jak vybavit dětský pokoj pro své potomky? Přinášíme malou inspiraci... Číst více →



Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Vybíráte dětský nábytek? V tomto článku se dozvíte jak dětský nábytek vybrat, čím se při nákupu řídit a navíc se budete moci inspirovat ve fotogalerii... Číst více →



Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku... Číst více →



Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Zakládání trávníku: Návod a několik rad, než se pustíte do práce

Jak správně založit trávník? Co promyslet, než se pustíte do práce? Máme pro vás návod krok po kroku... Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Jak vybrat dětské hřiště na zahradu?

Dětské hřiště na zahradě je sen. Zatímco dospělí hledí především na bezpečnost, děti se chtějí bavit. Jak dětské hřiště vybrat?.. Číst více →



Jak pečovat o trávník? 14 rad pro každé roční období

Máme pro vás základních návod, jak o trávník pečovat na jaře, v létě i na podzim.. Číst více →



Ptačí budka a krmítko pro ptáčky: Návod jak na to

Vyrobte si doma ptačí budky nebo krmítko pro ptáky z papíru, PET lahve nebo kokosového ořechu. Máme pro vás návody a inspiraci... Číst více →