HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Posezení na zahradě máme spojené s pohodlným zahradním nábytkem. Dnes se vyrábí z různých materiálů, jako je dřevo, hliník, ratan nebo plast. Prohlédněte si fotogalerii současných trendů zahradního nábytku a zjistěte, který bude pasovat na vaši zahradu nebo terasu. 


zahradní nábytek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

I přes vyšší počáteční investici, favoritem na poli zahradního nábytku zůstává dřevo. Přírodní materiál vypadá na zahradě přirozeněji než plastové stoly a židle, které brzy oprší. Dřevo je pocitově velmi příjemné na dotek i na pohled. Navíc si dlouhodobě zachovává skvělý vzhled, a pokud už jsou na něm přece jen patrné známky stárnutí, stačí ho obrousit a znovu natřít.

Zahradní nábytek však na sebe může vzít mnoho podob. Volit můžete mezi dřevěným, hliníkovým, plastovým nebo ratanovým nábytkem. V článku si povíme víc o každém z těchto typů zahradního nábytku a vy si pak vyberete ten, který vám sedí nejvíc. Prohlédněte si fotogalerii a inspirujte se.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Kris - Driven by Decor, Big Kennedy, Danilo simms

Současné trendy dřevěného zahradního nábytku

K typickým dřevinám patří v tuzemsku především borovice a smrk, ze kterých se vyrábí cenově dostupnější zahradní nábytek z masivu. Dub nebo buk, které jsou odolnější, jsou současně i o něco dražší.

Bude vás zajímat: Fotogalerie zahradní nábytek z masivu

Běžné dřeviny doplňuje v případě zahradního nábytku i exotika. Aktuálně je oblíbený například severoamerický akát, eukalyptus nebo teak, který se vyznačuje velkou odolností vůči povětrnostním vlivům, protože obsahuje teakový olej a kaučuk. Nábytek z teakového dřeva je možné na zahradě nechat po celou sezónu, protože velmi dobře snáší déšť, vítr, sníh, mráz nebo prudké slunce.

Trendem současné doby je také zahradní nábytek z tepelně upravené severské borovice, který by měl vydržet až 30 let. Samozřejmě, ani exotické dřeviny nemají pouze výhody – za exklusivní materiál je prostě nutné si připlatit. Například zahradní židli ze dřeva pořídíte zhruba od 1 000 do 5 000 korun.

Módní a odolný zahradní nábytek z hliníku

Zahradní nábytek z hliníku sice na první pohled neevokuje přirozenou měkkost a teplo jako dřevo, ale postupně se na zahradách nebo terasách objevuje stále častěji. Hliník je lehký, působí elegantně a hlavně je odolný. Současně je hliníkový zahradní nábytek nenáročný, co se týká údržby. Na rozdíl od dřevěného nábytku ho nebudete muset jednou za čas natřít.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Trendem současné doby jsou různé kombinace materiálů, kdy se hliník spojuje se dřevem a vytváří designově příjemné kombinace. Výrobci používají také různé metody, kdy zušlechťují povrch hliníku, takže získává lesk a neopakovatelný vzhled.

Budete potřebovat: Polstry na zahradní nábytek

I v tomto případě je cena zahradního nábytku vyšší, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí, protože hliníkový nábytek má dlouhou životnost. Zahradní křeslo z hliníku pořídíte kolem 2 000 korun. 

Zahradní nábytek s výpletem

Hliníková konstrukce zahradního nábytku je dnes často kombinovaná s textilními výplety, které zaručují prodyšnost a vysoký komfort při sezení. Výplety jsou zpravidla vyráběny z odolného materiálu (většinou umělého ratanu), který odolává povětrnostním vlivům.

Dále vás bude zajímat: Zahradní nábytek z umělého ratanu 

Výhodou tohoto nábytku je nejen odolnost a dlouhá životnost, ale také stabilita. Tento typ zahradního nábytku se vyznačuje moderním luxusním vzhledem a poskytuje vysoký komfort.

Zahradní nábytek s výpletem je k dostání v různých barevných provedeních – oblíbená je například tmavě šedá nebo hnědá. Zpravidla se prodává jako set, který obsahuje stolek, křesla a sedačku. Zahradní křeslo s výpletem vás bude stát zhruba od 1 300 do 3 500 korun.

Plastový zahradní nábytek v novém kabátě

Asi každý z nás si dobře pamatuje na dobu, kdy byl hitem plastový nábytek. Nepříliš pohledné a vrtkavé plastové židle zdobily venkovské zahrady i balkóny paneláků. Plast má ale bezesporu i své výhody. Například je lehký a dobře se s ním manipuluje.

Nyní se plastový nábytek vrací v novém a vylepšeném provedení. Předně, plastový materiál je odolnější a zachovává si barevnou stálost. Jeho výhodou je naprostá bezúdržbovost (vystačíte si s vodou a saponátem) a v některých případech i nižší cena. I když je ale plastový nábytek vylepšený, neznamená to, že časem nezačne podléhat mechanickým nebo povětrnostním vlivům.

Fotogalerie plná zahradního nábytku

Zahradní nábytek na sebe může vzít mnoho podob. Volit můžete mezi dřevěným, hliníkovým, plastovým nebo ratanovým nábytkem. Prohlédněte si fotogalerii a inspirujte se.

Vydáno dne:
28.03.2016

Photocredit: Shutterstock

1

Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Chráníme dřevo před sluncem. V článku vám napovíme, jak na to... Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Hamaka: houpací síť aneb pohodlí zavěšené na stromě

Kolik stojí houpací síť a kde všude ji můžete pověsit? Povíme v článku... Číst více →



Vertikutátor – proč a jak provzdušnit váš trávník?

Kolik stojí a jak vybrat ten správný vertikutátor neboli provzdušňovač pro váš trávník? Poradí vám článek... Číst více →



Skleníky: Polykarbonátový skleník – cena a vlastnosti

Skleníky z polykarbonátu jsou stále oblíbenější. Jaké existují konstrukce pro polykarbonátové skleníky a jaká je jejich cena, se dozvíte zde... Číst více →



Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavička má své místo v každé zahradě. Vyberte si zahradní lavičky pohodlné, bezúdržbové a odolné. Podívejte se, jaká kritéria při výběru lavice sledovat... Číst více →



Sedm tipů, jak originálně využít staré haraburdí na vaší zahradě

Dnes zkusíme využít všechny staré nádoby, nefunkční kola, palety a i různé zbytky dřeva, které se vám povalují na zahradě. Toto staré haraburdí ještě může originálně posloužit... Číst více →



Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Působí na vás vaše zahrada nudně a přijde vám stále stejná? Chtěli byste změnu? A co takhle zahradní skalka svépomocí? Poradíme vám, jak na to, a ukážeme spoustu inspirace... Číst více →



40+ inspirací na útulné venkovní zahradní posezení – na balkon, terasu i zahradu

Jaro je tady! Oslavte ho vysněným posezení na balkoně, terase, nebo na zahradě! Načerpejte nápady a inspiraci na krásné venkovní zahradní posezení... Číst více →



Během lockdownu si kuchař zrekonstruoval zahradu s terasou za 28 tisíc korun

Umíněnost, odhodlání, vychytralost. I to je příběh kuchaře Marka, který během lockdownu zrekonstruoval s manželkou zahradu a terasu za pár tisíc korun... Číst více →