HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

„Díky tomu, že jsme stavěli základovku svépomocí, jsme ušetřili 40–50 %,“ popisuje pan Josef v následujících odstavcích. Společně s jeho ženou Markétou se nebáli nejistoty, chopili se výzvy a vrhli se do stavby základové desky bez předchozích zkušeností. Příběh má šťastný konec, dnes už si svůj vysněný domek staví na pevných základech na Královéhradecku. V rozhovoru nabitém mnoha důležitými informacemi nám mimo jiné popsali, co by dnes udělali jinak a s čím měli největší práci, na kterou nebyli připravení.


Základová deska svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef P. (se souhlasem)

Uvedeme vás do situace

Josef s Markétou koupili stavební pozemek v Loktu nad Ohří a pustili se do stavby rodinné dřevostavby kompletně svépomocí. Byť neměli žádné předchozí zkušenosti, šli do celého procesu s velkým nadšením. V dnešním rozhovoru jsme se zaměřili na výstavbu základové desky ve tvaru písmene T (240 m2) s jejími nejdelšími stranami 17 a 18 metrů. Jestliže by vás zajímal celý proces výstavby rodinného domu, odkaz na navazující rozhovor naleznete v závěru článku.

Josefe, proč jste se vůbec pustil do stavby svépomocí?

Samozřejmě kvůli ceně, ale brali jsme to i jako výzvu. Základovou desku jsme původně chtěli na klíč od firmy, ale když jsme viděli ty cenové nabídky... Raději jsem se rozhodl se do toho pustit sám. Nakonec jsme skončili skoro na polovině nákladů. Sice to chvílemi byla ukrutná dřina, ale jsem rád, že jsme do toho šli.

Dokázal byste vyjmenovat materiály, které jste na stavbě použil?

Bylo toho spoustu. Štěrk, ztracené bednění, armatury (roxory, kari sítě), zemnicí pásek + vývody, potrubí, chráničky, písek, OSB desky na bednění + šrouby do betonu, asfaltové pasy a penetrace.

Kolik stojí paleta OSB desek na bednění základové desky? Srovnání cen zde.

Jaké náčiní a nářadí jste potřeboval? Které je lepší si půjčit a které naopak koupit?

Nejdůležitější byl asi laser, ten jsme koupili hodně kvalitní a používali jsme ho denně, navíc ho používáme dál i v dalších fázích stavby. Pak klasika – rýč, krumpáč, lopata, provázek, vodováha. Některé nářadí jsem měl půjčené od mámina přítele, který mi na stavbě pomáhal.

Na kolik přijde kvalitní měřicí laser? Aktuální srovnání cen najdete zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Jak probíhala výstavba základové desky?

Kopli jsme do země na přelomu října a listopadu 2022. V té době jsme stihli udělat:

  • stažení ornice,
  • vykopání pasů,
  • položení zemnicího pásku,
  • tvorba prostupů,
  • vyměření výšky betonu v pasech,
  • vylití pasů,
  • vyměření rohů domu,
  • ztracené bednění včetně armatur,
  • uložení ležaté kanalizace,
  • vylití ztraceného bednění,
  • závoz prostoru pod desku – štěrk 16/32.

První období jsme zakončili bedněním první desky včetně položení kari sítě a vylití betonu. Všechny betonáže jsme dělali sami jen s dopravou betonu od firmy (pumpa, mix).

Za kolik se dají pořídit kari sítě pro stavbu základové desky svépomocí? Aktuální ceny zde.

Po zimě jste se vrátili na staveniště zhruba kdy?

Pokračovali jsme až v dubnu 2023. Pak následoval:

  • nátěr a tavení izolace – dvě vrstvy včetně radonu,
  • bednění desky včetně kari sítí,
  • vylití druhé desky betonem.

První a druhá základová deska? Jak to myslíte?

Dělali jsme první vrstvu betonu (10 cm) a na ni položili hydroizolaci a izolaci proti radonu. Potom jsme položili znovu ztracené bednění a přes tyto dvě izolace aplikovali druhou vrstvu betonu (15 cm), aby se při kotvení konstrukce izolace neporušily.

A to jste na stavbu byli jen vy dva se ženou?

Ano, víceméně ve dvou lidech nebo jen já sám. Jen u betonáže desky jsme byli vždy ve třech.

A co samotné podloží – jaký byl stav zeminy? Písčitý, jílovitý, kamenitý…

Potýkali jsme se s jílem. A to v takovém množství, že první bagr, který přijel, to rovnou vzdal, protože by uvařil motor. Sehnali jsme jiného bagristu, jednoho z několika málo TOP v regionu, a ten to dokopával silou vůle.

„Bojoval“ jste s radonem? Jak se to podepsalo na realizaci základové desky?

Jak se to vezme, radon máme skoro nulový. Řešili jsme jen nutné věci kvůli podlahovému topení. Samozřejmě to navýší cenu, takže jsme si zase něco jiného museli odpustit.

Poznámka redakce: Pokud je v přízemí domu podlahové vytápění, vyžaduje norma ČSN 73 06 01 – Ochrana staveb proti radonu z podloží, aby kromě účinné protiradonové izolace byla v rámci podlahové konstrukce vždy přítomna buď ventilační vrstva nebo systém odvětrávání v podlaze. Toto platí bez ohledu na radonový index, a dokonce i v situaci, kdy je v domě rekuperace.

Když bychom se zaměřili detailně na stavbu, do jaké hloubky jste vykopal základové pasy?

Hloubka pasu byla cca 80–110 cm a šířka měla být původně 50 cm. Bohužel nám ale tři týdny v kuse do pasů pršelo, takže jsme z něj pak museli vyhazovat spoustu rozbředlého jílu. Dodavatel se nám totiž opozdil s dodávkou armatur, takže jsme potom museli čekat na lepší počasí.

Jaký beton jste na základovou desku a pasy použil?

Pasy jsme dávali 16/20 a desku pak 20/25. Nakupovali jsme přes hodně dobrého kamaráda, takže domluva luxusní.

Jak se řeší odpady a vývody v případě základové desky?

Před vylitím se na daná místa v projektu provede bednění – tam, kde potrubí prochází pasy, se udělá bednění. My jsme to provedli tak, že jsme do pasu vložili polystyren požadovaných rozměrů a pak jsme ho jen „vykopli“ ven.

Cenu extrudovaného polystyrenu pro základovou desku si můžete srovnat např. zde.

Jak jste zajistil rovnost základové desky? Byla tam nějaká odchylka?

Desku jsme na těch 240 m2 zvládli celkem slušně. Vzpomínám si, že rovnost byla cca 1,5 cm.

Jak probíhalo zaizolování desky a jaký materiál jste k tomu použil?

Nejhorší práce z celé základové desky byla práce s hořákem. Ono by to nebylo tak zlé, ale my jsme to tavili v dubnu a počasí nám už samozřejmě úplně nepomáhalo.

Kolik vás celkem stála základová deska?

Celkově nás deska vyšla zhruba na 500 tisíc Kč.

  • Za kubík betonu jsme dávali v průměru asi 1 700–1 800 Kč a je jich tam zhruba 100 a k tomu 4x dojela pumpa. Takže dohromady 200 tisíc Kč.
  • Výkopové práce včetně zavezení desky štěrkem a dalších menších úprav se vyšvihly na 60 tisíc Kč.
  • Armatury jsme bohužel kupovali ve špatné době, stály nás cca 70 tisíc Kč.
  • Potrubí na kanalizaci vyšlo na 7 tisíc Kč. Pak jsme potřebovali asi 80–100 tun štěrku do desky, což taky udělalo velké číslo, i když to bylo ze známosti.

Celkem vzato by se dalo říct, že jsme ušetřili u většiny nabídek 40–50 %.

Co byste doporučil stavebníkům předtím, než se do stavby základové desky pustí?

Nám se třeba vymstilo to, že jsme neměli armatury, a nemohli jsme tedy vylít pasy. Pak ty tři týdny pršelo a stálo nás to hrozně moc sil. Takže bych jen rád zmínil, že to chce vždycky dobře naplánovat. Dneska se dá všechno nastudovat na webu, ale stejně – pokud máte zkušenějšího známého, bude pro vás na stavbě k nezaplacení. :)

Velice děkujeme panu Josefovi za příjemnou spolupráci a rozhovor, který poskytl pro portál Dřevostavitel. Přejeme, ať stavba dopadne na jedničku.

Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen

Vydáno dne:
26.02.2024

Photocredit: Josef P. (se souhlasem)

7

Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Betonové patky jsou levnější než základová deska. Má to ale háček

Při stavbě rodinného domu mnoho lidí pořádně neví, jaké mají možnosti v případě samotného založení stavby. Kromě klasické základové desky existuje méně známá metoda, která je v USA zcela běžná... Číst více →



Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen

Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností... Číst více →



Přišel o 1,5 mil. korun kvůli změně územního plánu. Chyba byla na straně úřadu

Stavba rodinného domu s sebou nesla více problémů, než si na počátku pan Josef myslel. I přesto, že na úřadě dostal ujištění, že po změně územního plánu se s jeho projektem nic radikálního nezmění, opak byl pravdou... Číst více →



Lukáš postavil plovoucí základovou desku svépomocí. Ušetřil tak 500 000 Kč

Lukáš a Petra se pustili do stavby plovoucí základové desky svépomocí bez sebemenších zkušeností. V rozhovoru se s námi podělili o cenovou kalkulaci, postup výstavby krok po kroku i seznam materiálů, které potřebovali... Číst více →



Rodinný dům 4kk se základovou deskou v ceně? Výhodné řešení zaujalo veřejnost

V tomto případě je konečná cena opravdu konečnou cenou. Nebo se vám alespoň rozpočet na výstavbu nenavýší o půl milionu, který byste museli investovat do základové desky. Z moderního bungalovu se tak stává cenově dostupné bydlení pro čtyřčlennou rodinu... Číst více →



Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Nebezpečné účinky radonu znepokojují odborníky po celém světě. Ti se na popud svých obav snaží vymýšlet různá řešení, pomocí kterých by jej dostali z vašich domovů pryč... Číst více →



Zjistili jsme, jak ušetřit při skrývce ornice. Je důležitá u každé stavby

Skrývka ornice je pravděpodobně nejjednodušší část stavby rodinného domu, a proto si ji mnoho stavebníků realizuje svépomocí. V článku jsme se zaměřili mimo jiné na postup, ceny i potřebné náčiní k realizaci... Číst více →



Většina lidí si netroufne vytvořit prostupy a položit přípojky s odpady. Přinášíme jednoduché vysvětlení

Řekněme si na rovinu, je to velká zodpovědnost. Pokud provedete špatné napojení trubek, nevychytáte spád položení odpadů nebo zalijete základovou desku se špatným místem vyvedení přípojek, je to velký (finanční) problém... Číst více →