HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zašupovací, zatahovací, šoupací, neboli shrnovací dveře

Setkali jste se s různými termíny jako zatahovací, zašupovací, šoupací dveře? Potom vězte, že se jedná o hovorové výrazy, které ovšem znamenají vždy totéž, a sice shrnovací dveře, které jsou jako jediné odborným termínem pro výše jmenované.

Jaký je přínos shrnovacích dveří, v čem jsou jejich výhody? Odpoví článek.


Zašupovací, zatahovací, šoupací, shrnovací dveře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Princip zašupovacích dveří

Zašupovací dveře se skládají buď z plastových lamel, nebo koženkové harmoniky, obojí se shrnuje nebo roztahuje v kolejnici umístěné nahoře v průchodu dveří. Dveře vždy musí obsahovat dva boční rámové profily a potom horní vodicí profil. Může, ale nemusí být instalován i dolní vodicí profil, který se připevňuje na podlahu. Standardně dochází k uzavření dveří plastovým madlem pomocí magnetu. Další možností je výběr zavírání na zámek.

Zašupovací dveře je možné vyrobit i přímo na míru. V tom případě je důležitým údajem rozměr, tedy světlost dveřního otvoru. Tu musíte především dodržet, aby při shrnování dveří nedocházelo k jejich případnému drhnutí o podlahu, způsobenému tím, že jsou zařšupovací dveře příliš vysoké.

Pozor: Mezi dveřmi a podlahou by neměla vznikat příliš velká mezera, ta se může objevit v případě, že materiál bude vzhledem ke světlosti otvoru příliš nízký.

Musíme ovšem upozornit na to, shrnovací dveře nejsou vzhledem k otvoru nikdy zcela napnuté. Způsobuje to skutečnost, že šířka dveří je vždy závislá na počtu lamel, ze kterých se skládají plastové dveře. Nařasení proto u plastových dveří vždy odpovídá tomu, jak široký je otvor a kolik lamel bylo použito.

Zatahovací dveře a jejich typy

Shrnovací dveře mohou být použity jednokřídlé, u kterých si určíte směr zavírání podle potřeby. Druhou možností jsou dveře dvoukřídlé, které se zavírají do středu. Také je možná výroba dveří zavírajících se ze středu na obě strany, tento typ se hodí pro šatníky či případně vestavěné skříně.

Bude vás zajímat: Posuvné dveře na stěnu: 5 výhod, které vám ulehčí život

Je možné vybrat si jak dveře plné, tak i prosklené. V případě prosklených lamelových skládacích dveří je sklo uloženo v rámečcích v plastových lamelách. Přitom je možno volit i rámečky, které dokonale ladí s barvou dveří, jsou v úplně stejném odstínu, takže nepůsobí nijak rušivě, naopak dokonale zapadnou do celkové koncepce dveří.

Můžete si například volit i barevný dekor skel. Prosklení se dá provést v jedné, dvou, třech, nebo i čtyřech řadách nad sebou, případně u tvorby dveří na zakázku se dá volit i různorodé rozmístění podle individuálních požadavků.

Materiály pro shrnovací dveře

Z hlediska materiálů můžete vybírat mezi už zmiňovanými plastovými lamelovými skládacími dveřmi nebo koženkovými dveřmi. Oba typy dveří tvoří lamely.

U koženkových shrnovacích dveřích se používají například sololitové lamely a přední dřevotřískový díl. Vše je potaženo koženkou obsahující textilní podšití. U koženkových dveří se používá k uzavření dřevěné madlo a magnet, případně také zámek.

Koženkový materiál může být v různých barvách, například bílé, nebo různých odstínech hnědé. Ovšem v současnosti se lidé stále více obracejí k přírodním materiálům, a proto i nejnovější trendy u shrnovacích dveří velí totéž.

Kromě plastu a koženky se stále častěji jako materiál objevuje i dýha a masiv. Dveře se kombinují s plastem, sklem či kovem a k dispozici jsou nejrůznějších barvách, takže tvoří i designový doplněk.

Výhody šoupacích dveří

Skládací lamelové dveře mají velkou spoustu výhod.

  • Nevyžadují žádné stavební úpravy stěn. Nepotřebujete budovat do stěny pouzdra jako v případě dveří do pouzdra. Zašupovací dveře se dají instalovat do již hotové místnosti, na otvor určený pro dveře aniž by bylo nutné cokoli bourat, upravovat, sekat. Jedná se tak o naprosto čistou práci.
  • Šetří místo, které by jinak při otevření zabírala křídla dveří, a to jak u jedno, tak i samozřejmě u dvoukřídlých dveří. Proto můžete bez problémů užívat prostor i těsně kolem dveří.
  • Plastoví jezdci zavěšené v plastovém nosném profilu zajišťují naprosto hladký a tichý chod zavírání a otevírání. Proto skládací lamelové dveře kloužou velmi tiše. Užitečné jsou shrnovací dveře i v případech, kdy potřebujete předělit místnost.

 Na druhou stranu určitým negativem je, že stažené zašupovací dveře zabírají určitý prostor ve dveřním průchodu, tedy omezují jeho světlost. To se může ukázat jako problém třeba ve chvíli, kdy potřebujete dveřmi stahovat nějaký rozlehlejší objekt.  

Čtěte dále: Jak vybrat správné posuvné dveře do pouzdra?

Jak jsou vaše zkušenosti se shrnovacími dveřmi? Podělte se o ně v diskusi s ostatními čtenáři.

photocredit: Bosc d'Anjou

 

Vydáno dne:
14.10.2015

2

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu?

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu? Jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Posuvné dveře, zasouvací, zasunovací? Máme v tom jasno

Posuvných dveří se vyrábí celá řada variant. Připravili jsme pro vás důležité informace k posuvným dveřím, se kterými se můžete na trhu setkat... Číst více →



Skleněné posuvné dveře: 4 věci, které musíte vědět, než si je koupíte

Přemýšlíte, že si domů pořídíte skleněné posuvné dveře? Proto si přečtete tento článek, který vám celou problematiku skleněných posuvných dveří přiblíží... Číst více →



Interiérové dveře: Jak a podle čeho je vybrat

Jaké jsou typy interiérových dveří, v čem se liší a jaké jsou konstrukce? Materiály pro interiérové dveře a zárubně naleznete v našem článku... Číst více →



Bezpečnostní dveře do bytu i domů: Výběr v 6 krocích

Máte dostatečně zabezpečený dům či byt? Bezpečnostní dveře vám pomohou s ochranou vašeho majetku. Druhy a ceny bezpečnostních dveří naleznete v našem článku... Číst více →



Nedejte zlodějům šanci a zabezpečte svůj byt před odjezdem na dovolenou

Chystáte se na dovolenou a nechcete nechat váš dům na pospas zlodějům? Poradíme vám, jak si zabezpečit dům tak, abyste mohli v klidu odjet... Číst více →



Tajná místnost v domě – dokonalý úkryt za skříní, pod schody či v podlaze

Tajná místnost v domě, nebo úložný prostor, který není hned na očích. Věřte nebo ne, ale i v moderních domácnostech je najdete. Třeba právě vás inspiruje následující příspěvek a stanete se šťastnými majiteli tajné místnosti či skrytého úložného prostoru!.. Číst více →