HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Diskuze na téma: Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Před vložením Vašeho příspěvku doporučujeme se přihlásit. Pokud ještě nemáte účet, můžete se zdarma zaregistrovat. Komerční příspěvky nejsou dovoleny.


PŘEJÍT NA ČLÁNEKDALŠÍ DISKUSE

ZRUŠIT REAKCI

Text Vašeho příspěvku
Vaše jméno
Napište slovo dřevostavitel
ODESLAT


UživatelPříspěvek

David
(nepřihlášený)
18. 10. 2020 v 17:58

Dlouhou dobu jsem vyřezával sám čepy na trámech ručně. Hodně dbám na kvalitu provedené práce, a také na pevnost spojů, které děláme. Koupil jsem nedávno čepovací frézku, která konečně dokáže udělat čepy bez nutnosti dopracování. Stroj dokáže obsluhovat kodkoliv odkaz

Hodnocení příspěvku:

00

Petr Novák
(nepřihlášený)
20. 12. 2015 v 18:23

zobrazit podnět k tomuto příspěvku

Jde o to, že vlhkost 20% je stanovená v eurokódu. Je to zkrátka požadavek. Pokud má tedy izolovaná dřevěná konstrukce více než 20% je to špatně. KVH má vlhkost jasně danou, dřevo z pily nikoli.

Hodnocení příspěvku:

15-4

Tomík ze šenova
(nepřihlášený)
14. 12. 2015 v 19:24

Nemám nic proti novinkám, ale vykládat někomu, že se nedá stavět RD z dřeva z pily protože není vysušené? Mám postavený RD z dřeva z pily a určitě nebylo vysušeno na 20 procent.Nemám žádné problémy se stavbou která stojí již 7 let. Ti všichni co stavěli před léty kdy jste ještě neměli KVH hranoly asi byli na hlavu.Co je to mokré dřevo? Proč strašíte lidi s mokrým dřevem. Je jen dřevo méně nebo více vysušené. Protože ani z pily nekoupíte mokré dřevo.Ještě se mi nestalo, že by se mi nějaká vazníková ani krovová střecha nějak destruovala.A to používáme dřevo s pily. Impregnované.

Hodnocení příspěvku:

14-13

Martin Václavů
(nepřihlášený)
05. 11. 2015 v 11:50

Přikláním se k podstatě tohoto článku a tou je, že není vždy finančně náročnější to co se na první pohled jako finančně náročnější tváří. Co bylo ale v článku opomenuto je vlhkost dřeva a sní spojená rizika při použití do stavebních konstrukcí. Každý průměrný tesař by měl vědět, že pro stavební konstrukce by se mělo používat dřevo vysušené na hodnoty v rozmezí 15-20%. Když je použito pro konstrukce dřevo mokré, hrozí řada problémů jako např. objemové změny a kroucení dřeva. To má za následek např. praskání podhledových konstrukcí, ztrátu rovinatosti povrchů konstrukcí… Dalším závažným problémem je velké riziko napadení mokrého dřeva dřevokaznými houbami a hmyzem. To může mít za následek až totální destrukci konstrukce krovu nebo jaké koli nosné konstrukce stavby.

Hodnocení příspěvku:

15-9

Luboš Reitinger
(nepřihlášený)
27. 03. 2015 v 16:56

Dobrý den.Pilu mám,ale ve vedlejší vesnici.Hodí mi to sem na traktoru zdarma.Jak je to s dopravou a odkud by jela a za kolik do Domažlic.Děkuji Materiál to věřím že musí být supr.

Hodnocení příspěvku:

8-3

Petr Novák
(nepřihlášený)
12. 02. 2015 v 8:58

zobrazit podnět k tomuto příspěvku

Dobrý den, KVH nemusíte kupovat pouze ve 13 m. Když půjdete rovnou za nějakým českým výrobcem, tak není problém a s obchodníky se dá také někdy domluvit na jiných délkách než 13 m.

Hodnocení příspěvku:

12-1

Václav Novák
(nepřihlášený)
10. 02. 2015 ve 21:15

Zdravím pane počtáři. Všechno by bylo krásné, kdyby KVH prodávali po metrech a ne pouze 13 m. dlouhé kusy. Střechy stavíme 24 let a neustále disponujeme obrovským množstvím KVH odřezků, které se nám daří horko těžko rozpouštět na stavby pergol, druhovýrobu atd. Ten kdo udělá 20 střech do roka nemůže být levnější na KVH ani náhodou. Také se ještě nestalo, že by jsme pohledové KVH nemusely hoblovat a kdo to neudělá tak nemůže sjednotit odstín povrchovky.

Hodnocení příspěvku:

19-3

Petr Novák
(nepřihlášený)
10. 02. 2015 v 11:58

zobrazit podnět k tomuto příspěvku

Dobrý den, průřezy jako 60/240 jsou z rostlého dřeva problematické kvůli jejich kroucení. Jinak pokud se Vám zdá, že jsou výpočty zkreslené, budu moc rád za konkrétní čísla, která se Vám nezdají. Děkuji moc a přeji krásný den.

Hodnocení příspěvku:

17-3

marek
(nepřihlášený)
08. 02. 2015 ve 14:50

Asi se zeptám hloupě, ale proč bych nemohl použít stejný profil hranolu přímo z pily, jako u lepeného. Vaše výpočty jsou zavádějící a zkreslené

Hodnocení příspěvku:

14-6

Petr Novák
(nepřihlášený)
13. 09. 2014 v 15:52

zobrazit podnět k tomuto příspěvku

Dobrý den, prodejce skutečně nejsem :). Hlavní myšlenka příspěvku byla v tom, že klasické rozměry krokví jako např. 100/180 s mezikrokevní izolací již nevyhovují současným tepelným standardům. Další věcí je to, že pokud koupíte dřevo z pily je jeho vlhost výrazně přes 20% a nikdo se tím moc netrápí i když takto vlhké dřevo do střechy prostě nepatří. Impregnace je pouze na oko (je jen na povrchu a to je skoro k ničemu). Dále jak jste psal, že konce krokví musíte udělat stejně, to je pravda ale nemusíte je již hoblovat, jen je zaříznete. I když veškeré položky v příspevku uvedené, nebudou sedět na korunu (KVH hranoly pokud je koupíte ve větším množství také nestojí 10000 Kč/m3) šlo o demonstraci toho, že i když použijete na první pohled výrazně dražší (a v tomto případě výrazně kvalitnější materiál) nemusí být v důsledku cena za celé dílo také vyšší. Je to modelový výpočet a někdy vyjde krov z KVH levněji nebo podobně jako z mokrého, jindy dráž, ale nikdy to nebude dvojnásobek.

Hodnocení příspěvku:

19-3

jan Kouba
(nepřihlášený)
13. 09. 2014 v 8:35

Dobrý den tento článek napsán jen z jednoho pohledu a výpočty na běžné řezivo jsou přemrštěné. Jen příklad impregnace nevím kde jste k tomu přišel ale cena impregnace se běžně pohybuje okolo 400, Kč za 1m3 teda bez DPH takže s DPH je cena 484,-Kc. Další věc když použijete KVH hranol tak konce musíte stejně opracovat pokud mate přesahy to jste tam nenapsal. A tak by se dalo ještě pokračovat . S tímto článkem nemohu souhlasit protože protěžuje KVH hranoly a výpočty pisatele jsou zkreslené pro nákup KVH hranolu. Krásná reklama pro KVH hranoly nejste prodejce????

Hodnocení příspěvku:

16-7

Tomáš N.
(nepřihlášený)
01. 09. 2014 ve 22:54

Já mám opačnou zkušenost s prořezem: KVH hranoly jsme museli nakoupit v délce 13m a těch zbytků bylo více než u dřeva z pily kupovaného po metru. To neznamená, že se mi s KVHčkama lépe nepracuje, ale tennhle bod argumentace mi nesedí. Nebo máte zkušenost s nákupem KVH hranolů řezaných na míru?

Hodnocení příspěvku:

16-3

STANISLAV D.
(nepřihlášený)
30. 01. 2014 v 11:04

Dobrý den vřele mohu ze zkušenosti materiál KVH doporučit,používal jsem ho na stavby NÍZKOENERGETICKÝCH domků a nic lepšího bych nedal je lehčí než hrubé řezivo a hlavně rovné,používám ho i na pergoly odpadá hoblování a hlavně pořizovací cena.u hrubého řeziva na pergolách zase při vysoušení materiálu dochází ke kroucení a pak samozřejmě REKLAMACE.a to podle mne mohu doporuřit jen KHV!

Hodnocení příspěvku:

17-2

Petr Novák
(nepřihlášený)
26. 09. 2013 v 16:08

Dobrý den, zkuste jednu z našich kalkulaček: odkaz

Hodnocení příspěvku:

7-3

Milan K.
(nepřihlášený)
26. 09. 2013 v 11:17

Mnoho řečí,tohle si umí spočítat každý sám,ale jak daleko od sebe různě silné krokve,rozteče při různých délkách a sílách,prostě něco konkrétního se tu člověk stejně nedoví.Takže i na obyčejnou kolnu musí člověk jen odhadovat.

Hodnocení příspěvku:

8-2

Zdeněk Fišera
(nepřihlášený)
09. 06. 2013 v 19:01

Plně souhlasím s kalkulacemi i s názorem . KVH používám mohu doporučit .

Hodnocení příspěvku:

13-4

Lukáš D.
(nepřihlášený)
06. 06. 2013 ve 20:34

Až bude práce tak drahá jako v Rakousku, Německu nebo Francii, tak budou z KVH stavět všichni. Zatím to ale na výrazný skok nevypadá.

Hodnocení příspěvku:

13-6

Patrik
(nepřihlášený)
03. 06. 2013 v 19:59

Zajímavé. Kdyby se už od projektu řešily krovy s úzkými profily, tak je jasné, že to pak padne na KVH. Když se ale pouze nahradí materiál a průřezy zůstanou, tak tam moc úspora není.

Hodnocení příspěvku:

17-7


ZOBRAZIT DALŠÍ DISKUSE