HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační kamna představují osvědčený způsob vytápění rodinných domů. Principu akumulace přitom nevyužívají jen elektrická kamna, ale stále častěji také kamna na tuhá paliva. Krbová akumulační kamna jsou doplněná o akumulační hmotu, která do sebe nasaje teplo, jež postupně uvolňuje do prostoru. Snižuje se tak spotřeba paliva i četnost přikládání. Jaké jsou výhody a nevýhody akumulačních kamen a kde je dobré je využít?


akumulační kamna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Redakce

Akumulační krbová kamna vs. přímotopy

Klasické elektrické přímotopy vzduch v místnosti ohřívají prakticky ze 100% konvekcí (tedy prouděním teplého ohřátého vzduchu). U tohoto způsobu vytápění je i největší rozdíl teplot mezi podlahou a stropem, protože se nejdříve ohřívá vzduch a teprve od něj stěny a další předměty. Další nevýhodou u konvekčního způsobu vytápění je pohyb prachových částic ve vzduchu. U klasických přímotopů na zeď bez akumulační složky se navíc díky velmi vysoké teplotě prachové částice pálí.

Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

U klasických radiátorů je poměr konvekce vůči radiaci cca 80:20 ve prospěch konvekce. Radiační složka u vytápění ohřívá primárně povrchy stěn a předmětů a od těch se ohřívá vzduch. Toto je tedy důvod, proč je v místnostech, kde jsou více sálavé/radiační zdroje rozdíl teplot mezi podlahou a stropem, podstatně menší než u konvekčního způsobu vytápění. Zdrojem tepla se stane prakticky celá místnost.

DOBRÉ VĚDĚT: Proto se do rodinných domů vracení akumulační krbová kamna nebo krbová kamna na dřevo, která místnost vyhřívají rovnoměrněji a především dlouhodobě

Akumulační kamna na dřevo mají relativně nízký nominální výkon (2–8kW), což oceníte obecně dřevostavbách nebo pasivních a nízkoenergetických domech. Protože si tento výkon udržují dlouhodobě, lze je bez omezení využít jako primární zdroj tepla.

Kolik skutečně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Pro doplnění tepelného komfortu v případě, že v kamnech topit nebudete a ve vzdálenějších místnostech od zdroje si stačí nainstalovat kvalitnější přímotopy s akumulací a máte vytápění vyřešené bez jakýchkoli rozvodů a dalších nákladů.

Mohlo by vás zajímat: Akumulační kamna (výběr nejzajímavějších modelů, ceny)

Jak a čím akumulační krbová kamna „drží teplo“?

Akumulační kamna na dřevo jsou vybavena akumulační hmotou, která při vytápění hraje důležitou úlohu. Vstřebává do sebe teplo, které shromažďuje a uchovává, aby ho následně mohla postupně uvolňovat do prostoru. Místnost je rovnoměrně vyhřívána sálavým teplem, snižuje se frekvence přikládání a zatopit lze pouze jednou nebo dvakrát denně.

Jako akumulační hmota se v krbových kamnech a krbech tradičně používal šamot. Ten je dnes možné nahradit kamny z mastku, který vykazuje až o 70 procent lepší akumulaci tepelné energie než šamot. Mastek je žáruvzdorný přírodní kámen s vysokým obsahem magnezitu, který při styku s vysokými teplotami vykazuje výborné vlastnosti. Pro tyto vlastnosti je tradičně používán ve slévárenství a sklářství na vyzdívky. Akumulační vlastnosti a možnosti využití mastku s kamnářství se však intenzivně řeší až od 90. let minulého století.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Výhody akumulačních krbových kamen na dřevo

  • Vytápí sálavým teplem, takže snižují proudění horkého vzduchu, nevíří se prach a místnost je vytápěna rovnoměrně.
  • Nesnižují vlhkost vzduchu, protože sálavé teplo vzduch nevysušuje (nepřepaluje). Uvnitř je zachováno příjemné prostředí.

Nevýhody akumulačních kamen na dřevo

  • Akumulační kamna mají obecně díky větší hmotě materiálu vyšší pořizovací cenu.
  • Delší doba náběhu teploty v místnosti

Kam se hodí akumulační kamna na dřevo?

Akumulační krbová kamna na tuhá paliva využijete především v objektech, které jsou trvale nebo pravidelně obývané. Ve srovnání s obyčejnými krbovými kamny mají menší nároky na obsluhu, spotřebují méně dřeva a po vyhasnutí ohně nenásleduje skokové snížení teploty v interiéru. Díky schopnosti akumulace předávají kamna teplo do místnosti ještě několik hodin (někdy i dní) po vyhasnutí plamene. Kromě tepelné pohody vnesou akumulační kamna do vašeho domu i krásu, protože jsou vždy originálem a snadno se stanou dominantou interiéru.

Akumulační kamna jsou prakticky teplovzdušným výměníkem, a proto nemusíte složitě napojovat krbová kamna na teplovodní výměník a otopnou soustavu.

Odkladiště nábytku proměnili v originální pokojíček s horolezeckou stěnou

Kde akumulační kamna nepoužívat?

Akumulační kamna na dřevo se naopak příliš nehodí do chat a chalup, které obýváte o víkendech nebo sporadicky. Náběh teploty je delší a to, že kamna hřejí ještě v době, když už jste z chalupy doma, příliš neoceníte.

Vydáno dne:
03.10.2016

Photocredit: Redakce

20

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Bio krby spalují biolíh a nepotřebují ke svému provozu komín. Mít je můžete třeba i v bytě. Vytopí vám však bio krby v obýváku celý byt? V článku se dozvíte, jaké jsou druhy bio krbů i kam je lze umístit... Číst více →



Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Nahlédněte do světa krbů, krbových kamen a krbových vložek a zjistěte vše, co jste chtěli o krbech vědět. Dozvíte se, kolik stojí krb i krbová kamna, z čeho jsou složeny a mezi jakými druhy krbů můžete vybírat?.. Číst více →



Chcete ročně ušetřit tisíce za energie? Zatočte se zlozvyky, které je zbytečně prodražují!

Utrácíte za energie a vodu více, než je vám libo? Naučte se v našem rádci ušetřit tisíce při běžném používání domácnosti... Číst více →



Pasivní domy – základní principy

Chystáte se stavět? Požadujete od svého nového domu komfort, zdravé vnitřní klima a zkrácenou topnou sezónu? Pak je pro vám pasivní dům ta pravá volba. Podívejte se na to, jaké jsou jeho základní principy... Číst více →



Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů