HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Došková střecha – její kouzlo spočívá v rozmanitosti jejích tvarů

Doškové střechy znáte z lidového stavění, starších filmů nebo pohádek. S příchodem počítání ekologické stopy bydlení se však tento typ střešní krytiny opět vrací. S doškami se setkáte nejen při rekonstrukcích starších střech, využití nachází také u novostaveb rodinných domů, přístřešků či hospodářských objektů. Došková střecha je z materiálu, který je plně obnovitelný, proto likvidace staré doškové krytiny nezatěžuje životní prostředí. Z čeho se došková střecha vyrábí a kolik stojí?


došková střecha cena
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Anguskirk (Flickr CC 2.0)

Doškové střechy a historie

Stavby s doškovou střechou se vyskytují po celé Evropě. Také v Čechách a na Moravě jsou historické stavby, které mají doškové střechy, protože v minulosti tyto střešní krytiny byly hodně oblíbené díky dostupnosti slámy či rákosu. V současné době tento typ střešní krytiny můžeme vidět na starých chatách nebo ve skanzenech. Velké zastoupení mají došky v severně položených evropských státech jako je Dánsko, Norsko a Polsko. Tvarově trošku odlišné konstrukce doškových střech pak nalezneme také v Holandsku či Anglii. Dochované doškové střechy lze najít i na stavbách v Maďarsku či Slovensku. Prohlédněte si inspirativní galerii doškových střech z celého světa a na různých typech staveb. Najdete v ní i ukázku, jak se došková střecha pokládá.

Fotogalerie:

i Foto: Anguskirk (Flickr CC 2.0), Sykes Holiday Cottages, Jippolito, Theobos

Charakteristika doškové krytiny

Došková krytina je obecný pojem pro výrobek ze slámy nebo rákosu používaný k zastřešení staveb. Došky jsou vlastně trsy ze slámy či rákosu svázané do určitého tvaru, které mají délku 1–1,5 metru. Tento trs se svazuje tenkým drátem. V minulosti se používal provázek nebo stébla slámy. Způsobů a postupů jak stébla svazovat do došků je vícero, v každé zemi se postupuje trochu odlišně. Pro výrobu došků je nutné použít žitnou slámu, která vyniká tenkými stébly. Tvar došku je dán velikostí formy, která má zabezpečit optimální rozměry jednotlivých došků.

Vlastnosti doškové krytiny

Tepelná izolace – díky materiálu ze slámy či rákosu máme střechu 2v1, kdy střešní krytina současně plní funkci tepelné izolace. V případě zvýšených nároků na tepelnou izolaci se vkládají do střešního pláště další vrstvy izolací.

Životnost – u slámových došků je životnost až 25 let, u rákosových i přes 40 let.

Tvarová rozmanitost – z jednotlivých došků je možné vyskládat různé tvary střech a lehce se dá přizpůsobit i zapuštěným oknům do střechy (prohlédněte si příklady v galerii).

Vnitřní klima – došková střecha zabezpečuje ideální teplotu v podkroví v létě i v zimě díky tomu, že brání rychlému střídaní teplot mezi interiérem a exteriérem.

Odolnost vůči vodě – jednotlivé došky je možné přirovnat k pevným deskám, díky kterým je zabezpečeno plynuté stékání srážkové vody.

Došková střecha a technické parametry

Samotný došek má hmotnost v rozmezí 3–5 kg. Pro stavby hospodářské nebo pro různé zastřešení otevřených prostor se používají došky, jejichž vrstvy mají zatížení kolem 35 kg/m2. Při zastřešení rodinných domů se váha došků pohybuje kolem 55 kg/m2. S ohledem na životnost a dlouhodobou odolnost vůči vodě je na střechu lepší zvolit rákosové došky. Základním předpokladem pro volbu této krytiny je mít střechu ve sklonu 45° a větší. Slámové a rákosové došky bývají zpravidla součástí dodávky střechy od specializované firmy, která se zaměřuje na pokládku těchto střešních krytin. V posledních letech se však materiál na došky dováží také ze zahraničí (Slovensko, Rakousko, Maďarsko či Nizozemsko). Samotné došky se pokládají na střešní laťování nebo bednění. Difúzní folie se mezi došky a další vrstvy střešního pláště nepoužívá.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Došková střecha a její cena

Díky náročné výrobě slámových či rákosových došků je cena za tuto přírodní střešní krytinu poměrně vysoká. U slámových došků se cena pohybuje kolem 1600 Kč/m2. U rákosových došků je cena o něco málo nižší, a to okolo 1300 Kč/m2. K ceně za samotné došky je samozřejmě potřeba připočítat náklady na jejich pokládku. Jelikož zhotovení střechy vyžaduje odbornou znalost problematiky doškových střech, tak i cena za samotnou pokládku je vyšší než u běžných střešních krytin. Specializovaných firem je u nás v republice málo, proto někteří stavebníci vyhledávají dodavatele také v zahraničí, hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Pro porovnání – klasická pálená taška stojí v rozmezí 300–800 Kč/m2 plus pokládka. Kolik stojí klasická střešní taška? Srovnejte si aktuální ceny zde.

Konstrukční prvky a zajímavosti doškové střechy

Na doškových střechách si můžete v naší fotogalerii povšimnout, že u jejich okapů nejsou žádné střešní žlaby ani svody. Tvar došků vyskládaných do tvaru střechy tak musí zabezpečit odvod vody ze střechy „odkapáváním“ do prostoru kolem stavby. Současně musí být splněno, aby tato srážková voda nestékala po obkladu obvodových stěn domu. Zajímavě jsou také řešeny veškeré prostupy přes doškovou střechu. Například prostup komína musí být vhodně oplechován. Hřeben střechy je řešen přidáním další vrstvy došků, aby byla překryta jeho průběžná spára. Ukončení střechy u štítu bývá zpravidla řešeno deskou, ke které se jednotlivé došky dorazí. Náročné je také vytvoření vikýřů či valby v dané střešní rovině, kdy je zapotřebí provést její oblý tvar z došků.

Vydáno dne:
11.11.2021

Photocredit: Anguskirk (Flickr CC 2.0)

4

Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Řešíte, jaký typ střešní krytiny zvolíte pro váš dům? Připravili jsme pro vás seriál.. Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?.. Číst více →



Zajděte si na kávu do malebné vesnické roubenky na Žítkové

Roubenka postavená kousek od slovenských hranic je příjemnou zastávkou na odpočinek i dobrou kávu. Tato stavba zaujme svým vzhledem i hezky zařízeným interiérem. Navštivte ji dnes s námi... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Střešní plášť a reflexní izolace

Nulový dům je jedinečná stavba s minimální energetickou stopou. V tomto domě se využívá reflexní izolace, která dům ochrání před zimou a letními vedry. Jak funguje?.. Číst více →



Došková střecha – její kouzlo spočívá v rozmanitosti jejích tvarů

Došky patří mezi nejstarší krytiny, které se stále používají na různé typy staveb a přístřešků. V tomto článku si povíme, z čeho se došková střecha vyrábí a kolik stojí... Číst více →



Cottage house – jak se žije v malém útulném domečku s nezaměnitelnou venkovskou atmosférou?

Znáte tzv. Cottage house? Jedná se o malý venkovský domek, jehož původ sahá až do středověku. Díky fenoménu tiny housů je populární i dnes... Číst více →



Domek se slaměnou střechou skrývá překvapivý interiér

Jednoduchý černý dřevěný domek s tradiční střechou ze slámy každého překvapí interiérem, který byste spíše čekali u luxusní vily... Číst více →