HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Zima je za dveřmi, a vy ještě nemáte uskladněné palivové dřevo? Dejte se do práce! Dřevo se zdá být jednoduchou, levnou a příjemnou variantou pro vytápění, ale jsou s ním spojené i další možná méně oblíbené činnosti. Koupit čerstvého dřeva je sice levnější, ale jeho vlhkost  je příliš vysoká. Suché dřevo má totiž až několikanásobně vyšší výhřevnost. V tomto článku vám poradíme, jak správné uložit a vysušit palivové dřevo v dřevníku nebo přístřešku na dřevo, aby vyschlo a vy si při topení nezanášeli topeniště a komín dehtem.


Dřevník
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola

Palivové dřevo a jeho vlhkost

Nejen u konstrukčního řeziva, ale i u palivového dříví je žádoucí, aby bylo řádně proschlé. Vlhkost čerstvě pokáceného dřeva se pohybuje okolo 50 až 100 %. Ideální vlhkost pro palivové dřevo se však pohybuje okolo 20 %. Doba, za kterou vám dřevo vyschne, je různá v závislosti na množství vlhkosti a typu dřeviny. Měkké dřevo vyschne během roku, ale tvrdé dřevo až dva roky a proto není dobré řešit uskladnění dřeva na poslední chvíli, když přijdou první mrazíky.

Vlhkost dřeva má zásadní vliv na jeho vlastnosti. Při vyšší vlhkosti se výrazně snižuje výhřevnost dřeva, protože při spalování je potřeba více energie na odpaření vody. Při spalování navlhlého dřeva se navíc tvoří velké množství dýmu a dochází k zanášení ohniště a komína. Kamna plná dehtu mají výrazně sníženou účinnost i životnost, navíc je potřeba pravidelnější čištění. Proto zajistěte, aby vaše palivové dřevo bylo řádně prosušené. Stačí vám na to obyčejný dřevník.

Dřevníky a přístřešky na dřevo

Kvalitní dřevník na uskladnění dřeva chrání dřevo před klimatickými vlivy, tedy před deštěm, větrem, sluncem. Existuje několik typů konstrukcí dřevníku pro uskladnění palivového dříví. Jejich společným cílem je vytvořit vhodné podmínky, ve kterých může dřevo plynule vysychat. Při volbě záleží na množství dřeva, které chcete uskladnit, možnostech okolního prostoru, a nakonec hrají určitou roli i design a finance.

Dřevníky se totiž dají pořídit ve velmi různých cenových kategoriích, lepší představu o aktuálních možnostech a cenách si můžete udělat například zde.

Ať už dřevník koupíte, nebo se rozhodnete pro stavbu dřevníku svépomocí, vždy byste měli dodržet pár zásad:

1. Umístění dřevníku

I když se zprvu zdá, že dřevo stačí uskladnit ve sklepě, terase nebo zahradě, není tomu tak. Ani plachtou přikryté palivové dříví, které složíte v rohu zahrady, nemůže bez řádného založení dobře vyschnout. Stejně tak i dřevo ve sklepě. Vždy je potřeba zajistit zpevněný povrch s dobrou přístupností a odvětráním. Ideální je volný prostor, který zajišťuje přísun vzduchu z všech stran.

2. Velikost dřevníku

Od umístění dřevníku se nejspíš bude odvíjet i velikost dřevníku. Mějte se však na pozoru při stavbě dřevníku do výšky. Ta by kvůli bezpečnosti a dobré dostupnosti neměla přesáhnout 2,5 m. Pokud tedy budete potřebovat uskladnit více dřeva, dřevník by se vám měl rozrůst hlavně do stran.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Mamince postavil na důchod unikátní dům s posuvnými stěnami. Známe i cenu

3. Zakládání dřevníku

Velmi důležitou část pro správnou funkci dřevníku hrají jeho základy. Nestačí palivové dřevo jen naskládat na beton, dlažbu nebo v nejhorším případě přímo na zeminu. Je potřeba zajistit dostatečný přísun vzduchu i zespodu dřevníku. První řada palivového dříví by měla být uložena minimálně 10 až 15 cm nad terénem na prokladech. Dobrým a jednoduchým řešením mohou být europalety, které zajistí odvětrání zespodu dřevníku, ale postačí i obyčejné trámy či hranoly.

4. Zastřešení dřevníku

Ani zastřešení dřevníku by se nemělo podcenit. Nejčastěji se setkáte se zastřešením jen pomocí plachty, což však často není efektivní. Plachta může zadržovat vodu a v horším případě se i protrhnout. Variant řešení opět existuje hned několik – od plechové krytiny, přes skládanou střešní krytinu i asfaltové pásy či šindele. Nehledě na typ krytiny by dřevníky a přístřešky měly mít dostatečně vyspádovanou plochu zastřešení tak, aby se voda nezdržovala nad dřevem.

TIP: Pokud se přeci jen rozhodnete pro plachtu, ujistěte se, že je řádně vyspádovaná a upevněná.

Stavba dřevníku svépomocí

Pokud se pustíte do stavby dřevníku svépomocí, mějte na paměti, že stěny dřevníku by měly umožňovat snadnou cirkulaci vzduchu. Jako materiál pro výrobu dřevníku můžete použít například staré palety, kari síť či tradičně dřevo.

Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

Dřevěné dřevníky

Dřevěné dřevníky působí velmi esteticky a rozhodně nebudou narušovat okolí vašeho domu a zahrady. Konstrukce dřevníku může být řešena velmi jednoduše jako přístřešek, nebo stabilnější rámovou konstrukcí. Střechu je vhodné vyspádovat alespoň na jednu stranu, tak aby se voda nedostala do naskládaného dřeva. Stěny mohou zůstat zcela odkryté, nebo je můžete částečně zakrýt. Rozhodně však neuzavírejte všechny stěny. Veškeré dřevěné části dřevníku je dobré ošetřit impregnačním nátěrem.

Jestliže se rozhodnete pro stabilnější rámovou konstrukci dřevníku, měli byste si vybetonovat podklad v celé ploše nebo alespoň patky, do kterých umístíte kotvicí patky. V každém případě je potřeba použít podklad, aby se dřevo neskládalo přímo na betonový základ nebo zeminu. Zabráníte tím styku dřeva s vlhkostí a zároveň je zajištěn přísun vzduchu ze spodu. Na patky upevníme sloupky, které by měly být v jedné řadě kratší, aby zajistily rozdílný sklon pro zastřešení dřevníku. Vršky sloupků je dobré vodorovně propojit hranoly, na které se upevní konstrukce zastřešení. Celou konstrukci je potřeba na závěr vyztužit vzpěrami.

Podívejte se na video, které vás provede návodem, jak postavit dřevník:

Dřevník z palet

Co se starými paletami? Postavte si z nich dřevník na palivové dřevo, nebo je použijte alespoň jako podklad. Na ten nejjednodušší dřevník vám stačí pouhé tři palety. Jednu použijete jako podklad a další dvě postavíte svisle ke dvěma protilehlým stranám podkladní palety. Ve spodní části je připevníte menšími vzpěrami a vznikne vám dřevník ve tvaru “U“. Můžete jej umístit pod střechu, nebo jej ještě opatřit zastřešením ve spádu.

Větší konstrukce dřevníku z palet se může podobat i rámové konstrukci s tím rozdílem, že nosné jsou stěny tvořené paletami.

Dřevník z kari sítě

Nosnou část dřevníku z kari sítě může tvořit dřevěná sloupková konstrukce nebo ocelové profily. Konstrukce dřevníku z kari sítě je proto lehká a snadno přemístitelná nebo rozložitelná. Pole mezi sloupky poté vyplníte kari sítí, která umožní vašemu dřevu dýchat. Tvarům dřevníků z kari sítě se meze nekladou. Vyskládejte si palivové dříví třeba do kulaté homole. Stačí jen kari síť s vybíracím otvorem, podlážka a kulatá stříška.

Další materiály pro výrobu dřevníku

Na trhu můžete zakoupit různé typy i velikosti prefabrikovaných dřevníků, od lehkých plachtových dřevníků, až po kovový dřevník z ocelových profilů krytých vlnitým plechem.

Způsobů a materiálů, z jakých lze postavit dřevník pro vaše palivové dřevo je mnoho. Liší se náročností zpracování i cenou. Hlavní proměnnou zůstává velikost dřevníku, která ovlivňuje množství materiálu a celkovou cenu dřevníku.

Záleží tedy na vás, kolik dřeva budete skladovat. Zde platí, že suché dřevo z pily můžete rovnou házet do kamen, a skladovat jej budete pouze na dobu před spotřebováním. Pokud budete kácet živé stromy, dřevo bude třeba nejdříve vysušit a potřebovat tedy budete dřevníků hned několik, abyste současně měli dřevo na topení i dřevo na sušení.

Prohlédněte si různé typy dřevníků ve fotogalerii.

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte online kurz, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor.


Vydáno dne:
10.11.2017

Photocredit: Jan Homola

31

Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?

Kachlová kamna se znovu vrací, aby vytopila domy. Jsou opravdu tak účinná?.. Číst více →



Sekery: Návod pro jejich výběr

Jít koupit sekeru je zdánlivě jednoduchý úkol. Z výběru sekery v obchodě ale můžete mít zamotanou hlavu. Naštěstí jsme tu my a poradíme vám... Číst více →



Dřevostavba promyšlená do nejmenšího detailu

Panelové dřevostavby jsou velmi praktické a oblíbené svou rychlostí výstavby. Zajímá vás, jak se v takových domech skutečně žije? Přečtěte si rozhovor s majitelem... Číst více →



Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu

Máte už nachystané palivové dříví? Pokud ne, tak štípačky na dřevo vám tuto práci značně ulehčí. Podívejte se, jak vybrat tu správnou štípačku... Číst více →



Štěpkovač a drtič větví: Jaké jsou rozdíly a k čemu je použít?

Štěpkovač a drtič větví jsou výbornými pomocníky na zahradě i v ovocném sadu. Jaký je rozdíl mezi štěpkovačem a drtičem? A který pro vás bude vhodnější? Dozvíte se zde... Číst více →



Užijte si digitální detox a dokonalý relax v chatě uprostřed lesa

Jedině chata, ke které ani nevede cesta, dokáže zajistit úplnou relaxaci a digitální detox. Dokázali byste v ní strávit pár dní?.. Číst více →



Praktické tipy: Jak skladovat dřevo, aby správně hořelo?

Když vám zmokne dřevo do kamen, máte problém. Je to pravda, nebo ne? Odpovíme vám i na další otázky týkající se skladování dřeva... Číst více →



Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Znáte všechny funkce komínových stříšek? V tomto článku si ukážeme, proč jsou komínové stříšky tak důležité, a jaké typy lze použít... Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →