HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dveře, kterými budete chtít chodit tam a zase zpátky

Dveře tvoří neodmyslitelnou součást našeho bydlení. Procházíme jimi v průměru více než třicetkrát denně a rámují náš výhled do okolí. Přesto od nás mnohdy nedostávají dostatečnou pozornost. Někteří návrháři si ale dveře vzali do parády a vytvořili z nich úchvatný solitér, který neunikne žádnému oku.


Zajímavé dveře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: marc falardeau

Dveře slouží jako otvorová výplň oddělující různé prostory, ať už dvě místnosti nebo interiér a venkovní prostředí. Ačkoliv se řada výrobců zaměřuje výhradně na design a výrobu dveří, běžně dostupné kousky svým vzhledem obvykle nevybočují z řady a jsou snadno zaměnitelné.

Fotogalerie:

i Foto: marc falardeau, designmilk, gamene, Funlife Home Decoration

Toužíte-li proto po jedinečném kousku, budete si pravděpodobně muset nechat vyrobit dveře na míru. Popusťte tedy uzdu fantazii a nechte se inspirovat naším výběrem zajímavých dveří a portálů.

Skleněné dveře

Skleněné dveře perfektně fungují v moderních interiérech. Ačkoliv by se mohlo zdát, že téměř neviditelné dveře těžko upoutají pozornost, opak je pravdou. Sklo je jako materiál velmi efektní při použití v interiéru i jako součást venkovních dveří. K výrobě skleněných dveří se používají tvrzená bezpečnostní skla a speciální kování.

Recyklované dveře

Recyklace je jedním ze zajímavých designových východisek a nápady, jak použít recyklované dřevo, se nevyhýbají ani otvorovým výplním. Zdrojem suroviny pro výrobu dveří z recyklovaného dřeva bývají obvykle palety a použité palubky.

Čtěte dále: Zasouvací, zasunovací nebo posuvné dveře?

Nespornou výhodou je, že u solitérních dveří může být přiznaná patina materiálu. Kromě nových dveří vyrobených z použitého materiálu můžeme mezi recyklované dveře zařadit i repasované staré dveře. Díky citlivé opravě se tak mohou staré dveře na odpis stát okrasou bytu.

Otočné dveře

Speciální otočné dveře jsou nejen originálním kouskem, ale také praktickým pomocníkem, který může vyplňovat velké otvory a tvořit tak celé otočné stěny. Existuje také speciální kování, které z běžných interiérových dveří vytváří otočné dveře s posuvnou osou otáčení. Tyto dveře jsou pak zajímavým řešením pro malé interiéry, kde pomáhají šetřit cenný prostor.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Skládací dveře

Když se do hry s dveřmi pustí umělci jako například rakouský návrhář Klemens Torggler, vznikají neotřelá řešení, kterými budete chtít procházet sem a tam stále dokola. K hraní vybízejí například jeho známé skládací 3D dveře Evolution door.

Funkční dveře

Některé provozy kladou na dveře vysoké nároky a vyžadují tak výrobu výplní se speciálními vlastnostmi. Poměrně běžné jsou dveře bezpečnostní, zvukotěsné nebo protipožární. Dají se však sehnat i speciality, jako jsou dveře s odolností vůči výbuchu či střelbě, oddělující různé vnitřní klimatické podmínky nebo dveře kouřotěsné.

Bude vás zajímat: Bezpečnostní dveře do bytu i domů: Výběr v 6 krocích

Obrostlé dveře

Velkou oblibu v současné době získává aplikace zeleně v architektuře ve formě vertikálních zahrad  či zelených stěn. Na trend reagují i někteří návrháři, kteří se snaží rostlinný prvek dostat i do dveří a průchodů. Dobrými příklady těchto netradičních návrhů jsou dveře s mechovým obrazem nebo venkovní průchod lemovaný stovkami okrasných květin.

Skryté dveře

Klasika, kterou všichni známe, ale málokdo z nás má doma. I tak by se daly nazvat maskované dveře a tajné průchody. Kdo by po nich v dětství netoužil? Dočkal se jich například Barack Obama a další američtí prezidenti, kterým umně skryté dveře zpestřují pobyt v Bílém domě.

Ale ani v rodinných domech nejsou skryté dveře raritou. Obvykle bychom je mohli hledat zabudované do rozlehlých knihoven nebo nenápadně ukryté pod schodišti.

Pestré dveře

Pestrobarevné dveře, zejména ty vstupní, jsou u některých národů téměř nutností. V našich končinách však vsázíme odjakživa spíše na klasiku. O to cennější jsou všechny historické i současné kousky, u kterých se majitelé ani tvůrci nebáli sáhnout po výrazných barvách. Krásné pestré dveře můžeme najít například mezi malovanými secesními portály nebo v některých hravě zrekonstruovaných městských bytech.

Nápadů, jak z běžných dveří vykouzlit speciální, je mnoho. Designeři, architekti a výrobci si pohrávají s materiály, barvami, tvary i umístěním. Pokud byste i tak nenašli dostatečně atraktivní atypické dveře, které by vám vyhovovaly, můžete se do jejich návrhu nebo úpravy pustit sami, protože fantazii se meze nekladou.

Mohlo by vás dále zajímat: Posuvné dveře na stěnu: 5 výhod, které vám ulehčí život

Vydáno dne:
13.04.2018

Photocredit: marc falardeau

2

Posuvné dveře do pouzdra: Jak je správně vybrat?

Jaké jsou typy posuvných dveří, jejich výhody, nevýhody a způsoby montáže?.. Číst více →



Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu?

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu? Jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Skleněné posuvné dveře: 4 věci, které musíte vědět, než si je koupíte

Přemýšlíte, že si domů pořídíte skleněné posuvné dveře? Proto si přečtete tento článek, který vám celou problematiku skleněných posuvných dveří přiblíží... Číst více →



Interiérové dveře: Jak a podle čeho je vybrat

Jaké jsou typy interiérových dveří, v čem se liší a jaké jsou konstrukce? Materiály pro interiérové dveře a zárubně naleznete v našem článku... Číst více →



Venkovní vchodové dveře do domu i do bytu: Jaké jsou možnosti?

Venkovní vchodové dveře do bytu a domu zvyšují bezpečnost vaší domácnosti. Zároveň by měly dobře izolovat. V článku najdete tipy, jak vchodové dveře vybrat... Číst více →



Zbavte se klíčů a odemykejte otiskem prstu nebo mobilem

Chtěli byste odemykat pomocí otisku prstu nebo mobilem? Inspirujte se naším článkem a vyberte si tu nejvhodnější variantu pro váš dům či byt... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů