HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vše, co potřebujete vědět o hygge, dánském receptu na štěstí

V roce 2016 bylo podle World happiness reportu Dánsko označeno za nejšťastnější zemi na světě. Také si říkáte, jak je možné, že obyvatelé země, kde jsou silné zimy plné sněhu a noc v zimě trvá minimálně 17 hodin, jsou těmi nejšťastnějšími na světě? Jaké tajemství se skrývá za dánskou spokojeností a pohodou? Odpovědí může být jejich životní styl zvaný hygge. Ale co je to hygge a jak si hygge styl bydlení můžu udělat u sebe doma? 


hygge interiér
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Co je to hygge? Pohoda nade vše

Dánský výraz hygge (vyslovuje se „hoo-gah“) se nejčastěji překládá jako útulnost. Označuje dánský pohodový přístup k životu, který spočívá v užívání si i těch nejmenších radostí života v okruhu přátel a rodiny. Prohlédněte si, jak takový pohodový a radostný styl bydlení hygge vypadá v praxi, v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Mollie Makes Magazine, Carine Cariboo, Editions de l Arkhan

Je to umění vytvořit útulné a vřelé místo, kde se rodina a přátelé potkávají, jedí spolu dobré jídlo, pijí dobré pití a povídají si. Před honěním se od jedné věci k druhé a snahou dělat několik věcí najednou, oslavuje hygge pohodu, vřelost a rodinu. A ano, stejně tak je to užívání si čtení knížky na gauči s hrnkem teplého kakaa.

Tento dánský fenomén potvrzuje, že štěstí a spokojenosti se dá dosáhnout i malými změnami každodenního životního prostoru. Pojďte i vy s námi vyměnit každodenní stres za pohodový hygge životní styl. Dánové opravdu vědí, jak na to.

Hygge styl – udržujte vše jednoduché a čisté

Dánové nejsou příznivci zdobnosti a složitých barevných kombinací. Dávají přednost klidnému prostoru bez nepořádku. Jejich interiéry jsou nejčastěji v jemné směsi harmonizujících odstínů, někdy dokonce i jednobarevné. Nedovolte, aby vám nepořádek kazil náladu. Raději vše uložte do úložných prostorů, poskládejte na svá místa, aby se nikde nekupily hromady věcí, které zrovna nepoužíváte. Hygge styl bydlení je totiž čistý a praktický.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Zapalte hygge svíčky

Dánové použijí nejvíce svíček na hlavu v celé Evropě a nám je nyní jasné proč. Teplá záře svíčky nemůže být nikdy nahrazena umělým osvětlením. Je to především o navození vřelé atmosféry a o vytvoření jemné formy světla, která je ideální pro relaxování a socializaci – dvě věci, které Dáni dělají nejlépe. Hygge svíčky jsou svíčky bílé a nezdobené, Dánové jsou přece jen v srdci puritáni.

Vytvořte si „hyggekrog“, neboli pohodlný koutek

Každý dům by měl mít malý útulný koutek na odpočinek ve stylu hygge, ideálně někde u okna s výhledem na okolní přírodu. Do koutku přidejte několik polštářků a teplou deku a můžete si užívat ničím nerušená klidná odpoledne s dobrou knihou.

Vyměňte beton a plast za dřevo

Dřevo také může výrazně zútulnit váš dům či byt. Hned se budete cítit blíže přírodě. Dřevěné skříně, podlahy či stoly a židle okamžitě navodí teplejší atmosféru.

Vystavte si cenné vzpomínky

Hygge je celé o komunikaci, socializaci, rodině a přátelích. Co je tedy lepší k vytvoření dobré nálady, než pověsit si na zeď či postavit na stolky a poličky vaše rodinné fotky, upomínkové předměty a fotografie z cest nebo kresby vašich dětí?

Zapalte oheň

Sedět s rodinou či přáteli u krbu je nedílnou součástí dánské kultury. Krb na dřevo vytváří útulnou atmosféru a zároveň dokáže v zimních studených měsících efektivně a levně vyhřát celý dům.

Hygge dekorace – využijte staré a nedokonalé

Dánové nesnáší plýtvání, takže recyklujte a znovu používejte věci, které lze. Buďte kreativní a najděte starým věcem nové využití. Nejlepší na hygge je fakt, že nic nemusí být perfektní. Má blíže k sentimentalitě, kdy například staré křeslo, které patřilo členu rodiny, nenahrazují novým značkovým nábytkem.

Udělejte si čas na rodinu a přátele

Dobrá společnost je pro šťastný život nezbytná. Snažte se trávit co nejvíce času s přáteli a rodinou. Připravte dobré jídlo, otevřete láhev vína a povídejte si v příjemném prostředí hygge domova.

Vyjděte i ven

Hygge není jen o životě uvnitř stěn. Dánové rádi udělají jednoduchý piknik na terase či zahradě nebo vyrazí do parku. Hlavně být obklopený rodinou a přáteli, se kterými se cítíme dobře.

Zaujal vás dánský styl života a bydlení hygge? Potom se určitě rádi podíváte na článek o moderním domě, který byl celý postaven v duchu životního stylu hygge.

Vydáno dne:
13.06.2018

Photocredit: Shutterstock

8

Moderní bytové interiéry: Fotogalerie plná inspirace

Jakým směrem jdou moderní bytové interiéry? Podívejte se na fotky, trendy a inspiraci... Číst více →



Zajímavé interiéry, které musíte vidět

Připravili jsme pro vás fotogalerii zajímavě řešených interiéru, kde je použité dřevo. Naleznete zde zajímavé tipy, vychytávky a inspiraci pro ten Váš... Číst více →



Interiéry srubů: Jak vypadají dřevěné sny zevnitř?

Dřevěné sruby nejsou v Česku typickými stavbami. Prohlédněte si proto galerii, která vám tyto dřevostavby ukáže zevnitř... Číst více →



Video: Malý domek s šikovně řešeným interiérem

Také máte malý domek? Využijte každý prostor a nechte se okouzlit pohodovou atmosférou tohoto malého útulného domu... Číst více →



Navštivte s námi minimalistický dům Gjovik House ve stylu dánského hygge

Útulnost a pohodlí ve spojení s drsnou norskou přírodou? Navštivte s námi minimalistický dům Gjovik House ve stylu dánského hygge... Číst více →



Fascinující rekonstrukce dřevostaveb, které pamatují dobu katedrál

Staré dřevěné sýpky dnes zemědělci nepotřebují. Naštěstí jim architekti našli jiné využití a zachovali tím ukázku řemeslného umu starých mistrů tesařů... Číst více →



Navštivte největší lázně s mořskou vodou a kruhovým bazénem na freediving

Dřevo má schopnost „polidštit“ i nehezký industriální areál. Při stavbě přístavních lázní se sázka na přírodní materiál dánskému architektovi vyplatila. Lidé to tu milují. Dřevěná vlna dynamicky proniká do prostoru a přibližuje návštěvníkům celé město... Číst více →



Pestrobarevná dřevostavba, která srší energií

Projekt, který vnáší do architektury dřevostaveb nový pojem: barevné světlo vizuálně rozdělující interiér... Číst více →



Moderní, nespoutaný a extravagantní. Takový je italský styl bydlení.

Moderní, nespoutané, až lehce extravagantní. Přesně takové je italské bydlení, jehož cílem je navodit v obyvatelích pocit pohody. Zajímá vás, jak můžete vnést špetku Itálie i do svého domova?.. Číst více →



Provensálský styl bydlení – to není jen levandule, bílá patina a pastelové tóny

Provensálský styl bydlení je nesmírně populární. A není to jen levandule a pastelové tóny. Jak vytvořit Provence styl u vás doma? Přinášíme pár tipů... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů