HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak správně stavět stěny z OSB desek

OSB deska se u dřevostaveb používá na všechny typy konstrukcí, především k jejich opláštění. Dozvíte se jak a čím OSB desky správně připevnit k rámu, aby vám splnili funkci, která je po nich požadovaná a jaké typy desek a k čemu používat. Ve fotogalerii navíc načerpáte mnoho krásné inspirace, jak využít OSB desky v interiéru nejen konstrukčně, ale i esteticky.

Vnitřní sřena dřevostavby z OSB desek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

V předchozím článku se dočtete jak používat OSB desky na stropy a podlahy, v tomto příspěvku se zaměříme na použití OSB desek ve stěnách dřevostaveb a řekneme si zásady jejich montáže.

Typy OSB desek

OSB desky jsou třískové desky, které mají tři vrstvy vzájemně slepených a různě velkých třísek, z čehož horní (pohledové vrstvy) jsou převážně orientované ve směru delší hrany desky a prostřední vrstva třísek je na ně kolmá. Proto mají tyto desky název OSB (oriented stand board).

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, laolab, Marina AC

Ve stavebninách vám nabídnou dva typy OSB desek. Desky s rovnou hranou (ostrohranné), které se spojují tzv. natupo, nebo s označením PD. Tato zkratka znamená pero + drážka a mohli jste se s těmito pojmy setkat například u laminátových podlah. Dále se ještě setkáte s označením 4PD nebo 2PD v závislosti na tom, zda jsou vyfrézovanou drážkou a perem vybaveny všechny čtyři hrany nebo jen ty dvě delší.

Jaké formáty desek ve stěnách použít

Na stavbách se ve stěnách dřevostaveb setkáváme s deskami o tloušťkách 12 a 15 mm. Formát desek na tupý spoj je převážně 2500 x 1250 mm a používají se převážně pro difúzně uzavřené dřevostavby.

OSB s pero-drážkovou úpravou mají nejběžnější formát 2500 x 625 mm nebo 2500 x 675 mm (liší se dle výrobce) a lze je použít v difúzně otevřených dřevostavbách, kdy perodrážka slouží současně jako parobrzda. (OSB deska má však vysoký difúzní odpor a proto se u difúzně otevřených skladeb častěji volí jako vnější opláštění sádrovláknitá deska).

Funkce OSB desky

OSB desky se používají pro opláštění a vodorovné ztužení stěn tvořené rámovou konstrukcí z KVH hranolů nebo sušeného a impregnované stavebního řeziva S10.

Jednoduše řečeno slouží OSB k zavětrování stavby (aby se vám stojky stěn nekácely), aby vám ze stěny nevypadla izolace, abyste do stěny mohli v ploše něco našroubovat a současně vám OSB desky vytvoří vzduchotěsnou vrstvu, aby Vám do dřevostavby netáhlo.

Bude Vás zajímat: Minerální vata je přítel dřevostaveb

Jak zavětrovat dřevostavby OSB deskami

Pro zavětrování dřevostavby se používají OSB desky ostrohranné formátu 2500 x 1250 mm, které jsou použité buď jen na vnější, nebo na obou stranách stěny dřevostavby (záleží na statickém posouzení). Tyto OSB desky plní statickou funkci a jsou k dřevěnému rámu připevněny pomocí spon nebo hřebíků. Spoje desek musí být vždy na stojce a jsou svisle připevněny k rámu přes celé pole, tzn. od spodního prahu po horní rám sloupkové konstrukce.

Při tloušťce desky 12 mm se používají spony délky 45 mm, které jsou stříleny minimálně 20 mm od kraje desky, po obvodu maximálně ve vzdálenosti 75 mm od sebe a v ploše max. 150 mm.

Při použití hřebíků se doporučujeme použít délka 2,5násobku tloušťky desky (minimálně však 50 mm), nejlépe spirálové kotevní strojní hřebíky. Vzdálenost od okraje je minimálně 10 mm. Po obvodě jsou vzdálenosti po 100-200 mm a v poli desky po 200-300 mm. Dilatace ostrohranných OSB desek je minimálně 3 mm.

Jak vytvořit správně parobrzdu

Pro tento účel se využívají desky OSB 4PD 2500 x 625 mm, které se pro vytvoření parobrzdy pokládají vodorovně a jejich spoje se vyplňují montážním lepidlem na dřevo. Svislé spáry nesmí být nad sebou, ale měly by přesahovat alespoň o jedno pole, tzn. nejméně 625 mm. Díky tomu tvoří spáry písmeno T.

Délka 2500 mm je vhodná, protože svislé stojky dřevěného rámu jsou od sebe vzdálené zpravidla osově po 625 mm – jednou deskou tedy zaděláte čtyři dutiny.

Zjistit aktuální cenu OSB desek.

Pozor! Veškeré spoje se ještě musí přelepit parotěsnou páskou.

Když je řeč o spojích, nemyslím jenom spoje mezi jednotlivými OSB deskami, ale i styk podlaha x stěna, stěna x strop, stěna x šikmá střecha a prostupy. Teprve pak můžeme říct, že máme ve stěně funkční parobrzdnou vrstvu.

Do parobrzdné vrstvy by se nemělo zasahovat a proto je vhodné pro vedení elektroinstalace a dalších nezbytných prostupů využít instalační předstěnu. Pokud se prostupu stěnou nevyhnete, je vhodné použít certifikované parotěsnící manžety, které otvor opět utěsní. U lepení je třeba být důsledný. Případné netěsnosti nám prozradí Blower door test, tedy test vzduchotěsnosti obálky.

Budete-li mít nějaké další otázky nebo nápady k tématu opláštění OSB deskami, napište mi je prosím do diskuse.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
02.06.2014

Photocredit: Shutterstock

62

Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Jaké mají tyto desky přednosti, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →



OSB deska: Aktuální cena a vývoj

V následujícím článku si představíme jednotlivé typy OSB desek a ukážeme aktuální ceny, za které si je můžete pro svou stavbu pořídit... Číst více →



Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Vzduchotěsnost staveb je velmi důležitým parametrem. Ať už máte zděný dům nebo dřevostavbu, nikdy by vám do domu nemělo foukat. Jak vzduchotěsnosti docílit se dočtete v článku... Číst více →



Zelená stěna není jen kouzlem zahradníků. Co byste měli vědět, než si ji necháte postavit doma

Vertikální zahrady zkrášlí každý interiér či venkovní zdi. A navíc jsou prospěšné vašemu zdraví. Přečtěte si v našem článku, jak vytvořit zelenou stěnu u vás doma... Číst více →



Připadá vám váš byt studený a neútulný? S dřevěnými prvky to změníte!

Je váš byt spíše za místo k přespání než skutečný domov? Změňte to! Stačí pár dřevěných doplňků a hned uprostřed čtyř bílých stěn pocítíte teplo domova... Číst více →