HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?

Středobodem domácnosti dřív bývala kachlová kamna. Vařilo se na nich, topilo se v nich a také se na nich spalo. Přestože dnes je na výběr celá řada moderních zdrojů tepla, kachlová kamna si stále zachovávají své jedinečné kouzlo. V tradičním provedení se objevují na chalupách, v moderním v novostavbách i v bytech.

Jsou opravdu tak účinná, že dokážou dostát nárokům na moderní zdroje tepla? A jaké jsou možnosti moderních kachlových kamen? Povíme si v článku.


kachlova kamna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Kachlová kamna dříve a dnes

Kachlová kamna historicky plnila více funkcí. I dnes můžete pořídit kamna s plotnou nebo pecí. Dnes ale kachlová kamna slouží převážně k vytápění. Oproti jiným zdrojům tepla je jejich náběh delší, ale jakmile je jednou roztopíte, vydrží sálat dlouhou dobu, aniž byste museli přiložit. To šetří nejen váš čas, ale také palivo.

S ohledem na maximalizování akumulačních schopností se pro výrobu kachlových kamen používají zejména keramické materiály, které mají dobré akumulační vlastnosti a zadrženou energii postupně uvolňují do prostoru. Díky této vlastnosti jsou opět žádané v pasivních a nízkoenergetických dřevostavbách, kde je malá tepelná ztráta. Interiér se tak nepřehřívá a vy nemusíte přikládat každých pár hodin.

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Topeniště kachlových kamen bývají současně konstruována tak, aby zde bylo možné spálit za krátký čas velké množství paliva. Tepelná energie je poté postupně uvolňována do prostoru po dobu až několika hodin. Z tohoto důvodu mohou být kachlová kamna jediným plnohodnotným zdrojem tepla, především u dobře zateplených novostaveb.

Aktuální ceny nejoblíbenějších kachlových kamen zjistíte zde.

Kachlová kamna jsou chlouba kamnářského mistra a dominantou vašeho interiéru

Kachlová kamna vydávají velmi příjemné teplo. Pokud jsou zhotovená kvalitně, postarají se při několika málo topných intervalech o dlouhotrvající teplo. Po zatopení kamna nejprve předávají teplo sáláním přes sklo a postupně nahřívají kachle, aby poté mohly sálat a teplo uvolňovaly ještě dlouho po vyhasnutí plamene.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

S ohledem na to, že v kachlových kamnech se topí především dřevem a v některých případech také uhlím, představují levný a účinný zdroj tepla. Využít lze také kachlová kamna s tepelným výměníkem, která zvládnou pohodlně vytopit celý dům, například prostřednictvím radiátorů.

Kolik skutečně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Mastek vs. šamot

Také kachlová kamna se proměňují. Můžete si je pořídit v tradičním provedení, stejně jako sáhnout po moderním designu a technologii, který bude odpovídat ostatnímu vybavení ve vašem interiéru.

Mění se i použitý materiál. Stále častěji se u akumulačních kamen používá mastek, který vykazuje několikanásobně lepší akumulaci než tradiční kamnářský šamot. V mastkových kamnech hoří dřevo čistěji, stejnoměrným tahem, což zvyšuje jejich účinnost. Díky této vlastnosti mastku jsou kamna výrazně menší ale mají z hlediska topení stejný efekt jako „tradiční kachláky“.

Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Tradiční kachlová kamna vs. moderní akumulační kamna

Tradiční kachlová kamna představují vhodnou volbu vytápění do chalupy i moderní dřevostavby. Musíte však počítat s větším místem pro jejich zbudování, vyšší pořizovací cenou i delší dobou montáže. Tato kamna však mají neopakovatelný tradiční vzhled a tvoří celou atmosféru místnosti, kde jsou její výraznou dominantou. Moderní varianta akumulačních kamen z mastku je levnější. rychleji smontovaná a oceníte je zejména v moderních interiérech.

Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Zvažujete kachlová kamna do vaší dřevostavby? Vybírejte v nejoblíbenějších modelech v naší sekci Vybavení.

Vydáno dne:
20.06.2016

2

Krb do dřevostavby – teplovzdušný nebo akumulační systém?

Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody těchto krbových systémů.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Nízkoenergetické dřevostavby: Čísla vs. zdravý rozum

Jak zjistíte, že firma opravdu staví nízkoenergetické dřevostavby?.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Bio krby spalují biolíh a nepotřebují ke svému provozu komín. Mít je můžete třeba i v bytě. Vytopí vám však bio krby v obýváku celý byt? V článku se dozvíte, jaké jsou druhy bio krbů i kam je lze umístit... Číst více →



Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

V článku si povíme, jak komín s krbem funguje a jak probíhá jeho montáž... Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Prohlédněte si bohatou galerii kachlových kamen a přečtěte si o jejich historii. Věděli jste, že v době jejich vzniku byly známkou luxusu?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů