HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti

Když chcete přírodní podlahu, většinou vás jako první napadne dřevo. Tomu ale konkuruje korek. Velmi dobré izolační vlastnosti jsou jen jednou z mnoha výhod korkové podlahy. Jaké vlastnosti jsou pro korek typické? Na co si dát pozor při pokládce? Jaké varianty korkových podlah jsou nyní trendem?


Korkové podlahy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Korek je přírodní materiál – jde vlastně o kůru dubu korkového. Největším producentem korku je Portugalsko, kde se z tohoto materiálu vyrábí celá řada důmyslných produktů. Vedle typických korkových zátek to jsou třeba i kabelky, peněženky, boty, dekorační předměty nebo právě podlahy.

Je korková podlaha pro vás?

Korkové podlahy se poslední dobou zase vracejí do českých domácností. Důvodů je hned několik. Svoji úlohu určitě sehrává skutečnost, že korek patří k přírodním a obnovitelným materiálům. Korek se vyznačuje také vyhledávanými užitnými vlastnostmi, jako je pružnost, odolnost nebo tepelná a hluková izolace.

  • Vlastnosti korku: Kubík korku obsahuje asi 40 miliónů odumřelých buněk, které jsou naplněné vzduchem. To mu propůjčuje vlastnosti, které budeme těžko hledat u jiných přírodních materiálů. Korek je lehký, pružný, odolává vodě, je pevný, odolný, tepelně a zvukově izoluje, odolává plísním i chemikáliím, vyznačuje se dlouhou životností.
  • Vlastnosti korkové podlahy: Ve srovnání s ostatními typy podlah je korková podlahová krytina velmi pružná, což je vhodné pro naše klouby. Podlaha z korku se doporučuje alergikům a obstojí i v prostorách, kde bojujeme s vyšší vlhkostí. Velmi snadno se také udržuje.

Korková podlaha bývá doporučována především v obývacím pokoji, v ložnici nebo v pracovně. Ošetřené korkové podlahy (s olejovanou, voskovanou nebo lakovanou vrstvou) lze doporučit i v kuchyni, jídelně nebo dětském pokoji. Nevýhodou korkových podlah je relativně malý výběr dekorů a nutnost šetrnější údržby (zpravidla se doporučuje mop nebo vlhký hadr). Občas se může korková podlaha poškodit, což s sebou přináší potřebu opravy (především na více namáhaných místech). I když se mechanickému poškození vyhnete, třeba díky volbě kvalitní podlahy, většinou už nezabráníte vyšisování, protože korek na přímém slunci ztrácí svoji původní barvu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Plovoucí korková podlaha a další typy

Korkové podlahy se vyrábí hned v několika variantách. Nejčastěji se můžeme setkat s tzv. korkovými dlaždicemi zpravidla o velikosti 30 x 30 cm. Jejich tloušťka se pohybuje od cca 3 do 8 mm. Platí přitom, že čím silnější je vrstva korku, tím kvalitnější podlaha bude. Tyto korkové dlaždice se lepí přímo na podklad.

Na cenu kokrové dlaždice se můžete podívat zde.

Další variantou jsou plovoucí korkové podlahy. Ty jsou tvořené deskami s korkovým povrchem. Jejich tloušťka se většinou pohybuje mezi 10 až 12 mm. Cenově vycházejí levněji, ale zpravidla se prodávají bez povrchové úpravy, takže je potřeba je po pokládce ještě navoskovat nebo naolejovat. Plovoucí korkové podlahy se pokládají podobně jako běžné plovoucí podlahové krytiny.

Zde naleznete cenový přehled plovoucích korkových podlah.

Jak položit čtverce korku?

Korkové čtverce se lepí na upravený povrch. Ten musí být rovný. Většinou se jako podklad používá stěrkovaná podlaha nebo dřevotříska. Lepení čtvercových dílů korku vyžaduje zručnost a alespoň základní zkušenosti. Pracuje se se speciálními lepidly. Díly je třeba pokládat co nejvíc těsně a minimalizovat tak spáry, které se následně ještě případně tmelí, a poté podlahu zbrousíme. Pokud nejsou korkové čtverce už povrchově upravené, většinou se natírají olejem nebo voskem.

Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Jak položit korkovou plovoucí podlahu?

Korkové plovoucí podlahy se instalují relativně snadno. Na rozdíl od korkových dlaždic se totiž k podkladu nelepí, ale prostřednictvím zámků se spojují mezi sebou. Korkovou plovoucí podlahu je možné použít i v případě podlahového vytápění.

Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Při pokládce korkové plovoucí podlahy je důležitá příprava. Povrch musí být rovný, suchý a čistý. Vhodné je stěrkování podlahy. Na rozdíl od klasické plovoucí podlahy není nutné pod korek vkládat izolační podložku. Pokud ale používáte jako podkladovou vrstvu beton nebo anhydritovou vrstvu, je důležité použít parozábranu. Vhodné je přinést podlahu před samotnou montáží do interiéru nějaké dva tři dny předem, aby se aklimatizovala. Po samotné pokládce a montáži ukončovacích lišt je vhodné korkovou podlahu natřít ochrannou vrstvou (olej nebo vosk).

Víte, kde se bere korek? Inspirujte se 5 tipy na jeho využití v interiéru

Vydáno dne:
16.11.2015

7

Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →



Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek... Číst více →



Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde... Číst více →



Přineste si kus přírody do města. A rovnou k vám domů!

Přírodní prvky v interiéru blahodárně působí na naši pohodu i zdraví. Blízký kontakt s přírodou je pro nás v dnešní uspěchané době stále důležitější. Přinášíme proto pár jednoduchých triků, jak si kus přírody přinést do bytu a vytvořit z něj útulnou oázu klidu... Číst více →



Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?

Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech... Číst více →



Víte, kde se bere korek? Inspirujte se 5 tipy na jeho využití v interiéru

Korek je jako přírodní materiál skvělým doplněním dřeva v moderním interiéru. Máme pro vás několik tipů, jak jej využít... Číst více →