HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Richard je otcem 5 dětí a bojuje s vážnou nemocí. Rozhodl se žít v opravené stodole pro ovce

„Léčím se s vážnou nemocí. Od doby, co bydlím v novém domě, se můj stav zlepšuje,“ říká majitel ekologického domu. Richard se rozhodl pro zásadní změnu a opravil si starou ovčí stanici na moderní dřevostavbu. Svému zdravotnímu stavu musel přizpůsobit i samotný návrh. Přečtěte si o všech životních změnách, které provedl.


rekonstrukce stodoly
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Paul McCredie (se souhlasem)

Zůstali věrní svému domovu

Richard se nechtěl se svojí rodinou stěhovat na nové místo. Celý život bydleli na tomto krásném místě a dokonce ani závažné onemocnění, které Richarda potkalo, je nepřimělo přestěhovat se odtud pryč. Přečtěte si o fantastické přeměně jejich domu nebo rovnou nahlédněte do bohaté fotogalerie.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Paul McCredie (se souhlasem)

Dříve stodola pro ovce, dnes moderní rodinný dům

Původní stavba byla navržena tak, aby připomínala farmářské budovy vyskytující se okolí. Gregoryovi se rozhodli pro změnu a k pomoci si přizvali i rodinného přítele (vystudovaného architekta), který jim s novým návrhem pomohl.

Jaký byl první krok? Dvě velice podobné kůlny stojící v těsné blízkosti se propojily, což mimo jiné vyřešilo i spoustu starostí s prostorem.

Požadavky majitelů, které musely být dodrženy

„Udržujte návrh co nejvíce jednoduchý,“ sdělili manželé architektovi. Se svými pěti dětmi tráví hodně času a proto také chtěli mít spoustu otevřených prostorů. Požadavek byl také kladen na dostatek přirozeného světla, což se při návrhu velice zohlednilo. Dnes by jen málokdo poznal, že se jedná o starou stodolu.

Ekologická stránka byla při návrhu brána v potaz. Jak?

Gregoryovi chtěli, aby byl jejich nový dům ekologický, a to nejen kvůli nemoci, která Richarda postihla. Jeho žena při návrhu požadovala:

  • vlněnou izolaci stěn a stropů,
  • nízkoemisní krb pro vytápění,
  • udržitelně vytěžené dřevo,
  • solární ohřev vody.

Jaké dřevo bylo u rodinného domu použito?

Na jižní i severní straně jsou navržené prostorné terasy, přičemž jsou kryty pohyblivými zástěnami z cedrových lamel.

Zadní část budovy, která obsahuje garáž, několik ložnic a koupelnu, byla postavena ze standardních příhradových vazníků. Garáž je zvenčí opláštěna povětrnostními deskami, které chrání stavbu proti severským větrům.

Interiér domu je velice elegantní a otevřený. Strop tam však nehledejte. Podíváte-li se nad sebe, se zakloněnou hlavou uvidíte řadu podpůrných vnějších sloupků a vazníky. Díky takovému návrhu máte pocit, že je prostor mnohonásobně větší.

Další vychytávkou je sedací parapet u okna, který plynuje pokračuje až na venkovní terasu (vnitřní a venkovní prostor je rozdělený prosklenou stěnou).

Sedací parapet – využijte na maximum zabitý prostor pod oknem

Richard potřeboval nutně změnu

Při návratu z rodinné dovolené byl Richardovi diagnostikován karcinoidní syndrom a později i pomalu rostoucí rakovina jater. Dostal se do péče lékařů a musel být stabilizován.

Více než kdy jindy pociťoval touhu dělat všechno, co ho baví, a žít život, jaký si v mládí vysnil. Poté, co si uvědomil, že se cítí nejlépe, když je u moře, započaly ony velké změny, do kterých se s ženou a dětmi pustili, a zrealizovali nový domov v zámořské oblasti na jihu Hawke’s Bay (Nový Zéland), kde už předtím žili. Od doby, kdy napravil své psychické zdraví a začal být vnitřně spokojený se svým životem, se jeho stav rok od roku zlepšuje.

Dům získal významné ocenění

Stavba svým návrhem a pravděpodobně také zásluhou silného příběhu, který za rekonstrukcí stál, vyhrála významné architektonické zahraniční ocenění. A dům rodiny Gregoryových získal obdiv napříč mnoha státy.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Vydáno dne:
20.12.2022

Photocredit: Paul McCredie (se souhlasem)

1

Postavte dětem dům, ve kterém nebudou trpět alergiemi a nemocemi

Chcete zajistit dětem i sobě zdravé bydlení bez alergií a dalších nemocí? Řešením může být právě dřevostavba. Náš článek vám vysvětlí, proč se dřevostavbách lépe a zdravěji dýchá.

Srub, který nadchne i milovníky pohodlí a luxusu

Srub nemusí být jen skromné obydlí pro zálesáky. Existují i velmi luxusní sruby, jako třeba ten novozélandský, který můžete navštívit díky našemu článku.

Zdravá dřevostavba podle feng šuej pomáhá léčit rakovinu

Zdravou dřevostavbu podle principů feng šuej navrhl ve spolupráci s architekty mnich. Neuvěříte, co vše se podařilo do domu dostat!

Nemocnice pod korunami stromů: Místo sterilního lůžka dřevěná chata v lese

Působivé dřevěné chaty v areálu nemocničního lesoparku se staly nástrojem účinné terapie. Příroda se tu stává médiem, které léčí. Prohlédněte si je i vy.

S pomocí vybraných druhů dřevin lze léčit horečku, malárii či odhalit rakovinu

Lidstvo už vyzkoušelo nepočítaně léčivých prostředků. Některé byly slepou uličkou, z jiných těžíme dodnes. A je mezi nimi i dřevo.

Barndominium aneb obytná stodola – vše o moderním bydlení ve venkovském stylu

Prohlédněte si relativně nový a unikátní koncept bydlení ve stodolách. Barndominium je v zahraničí velkým boomem.

Hrázděnou stodolu starou 561 let zrekonstruovali na luxusní bydlení

Touhle stavbou doslova prošla historie. Vznik úplně původní budovy se datuje do dob Války růží, konkrétně do roku 1461. Jak vypadá dnes po moderní rekonstrukci?

Rozpadlou stodolu po babičce přestavěli legální cestou na krásný rodinný dům

Prozíravá babička odkázala manželům starou stodolu u jezera. Z nechtěné daru se po čase stalo jedinečné řešení vlastního bydlení.