HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Měsíční dřevo? Pohádka, na které možná něco je…

Může fáze Měsíce, tedy to, jestli je krátce po úplňku nebo se v noci díváme jen na dorůstající měsíc, ovlivnit výslednou kvalitu zpracovávaného dřeva? Praxe, která si pohrává s astronomií (a dokonce s hvězdopraveckou astrologií), se dnes stává komerčním hitem. Odborníci vůči ní ale zůstávají slušně řečeno skeptičtí. Jak to je? Na to jsme hledali odpověď v našem článku.


měsíční dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Claudia Dea

Termín „měsíční dřevo“ odkazuje na dřevo sklizené (pokácené) během fáze ubývajícího měsíce. Ne, nemusí se kácet za tmy, i když celý popis opravdu trochu zavání magií. Důvodem ke kácení stromů v tomto přesně vymezeném období má být údajný fakt, že v této době má být většina mízy ve stromu stažena spíše do prostoru větvoví. Přečtěte si v naší fotogalerii, co se o měsíčním dřevě ví.

Fotogalerie:

i Foto: Claudia Dea, jmafra, Ville Misaki, Simon Maxwell

Co (údajně) svede Měsíc

A pokud pokácíte daný strom (ideálně korunou po svahu dolů), je výsledkem dřevo, které nebude tolik vlhké. Pracuje gravitace, a to jak zemská gravitace, tak gravitační jevy způsobené pohybem Měsíce. Větve, ve kterých by míza měla být koncentrována, jednoduše odseknete, a získáte základní materiál, jež nebude tak obtížné upravit a vysušit.

Video: Kácení stromů nechte raději na odbornících

Netušené kvality, nebo jen náhoda?

Správné měsíční dřevo by teoreticky mělo disponovat mimořádnými vlastnostmi: při vysoušení se v něm nebudou objevovat praskliny a nebude se „trhat“ nebo nalamovat při dalším řezání. A podle tradice by měsíční dřevo mělo také lépe odolávat napadení nejrůznějšími škůdci. Ideální měsíční dřevo tak není nutné chemicky ošetřovat nebo mořit. Zůstává kompaktní a tuhé, aniž by na něj výrazně působil zub času. Že to zní trochu pohádkově?

Na měsíční dřevo věří Japonci i Norové

Ona to nejspíš trochu pohádka je: v Japonsku tuto praxi aplikovali přibližně před tisíci lety a zhruba tou dobou se stala populární i v evropských severských státech. Dřevorubcům tehdy nejspíš přišlo normální, že se stromy na náročná stavební díla vyplatí pokácet „jen někdy“. A jistou roli možná sehrály i pradávné pohanské tradice.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Průmysl pohádkám nepřeje

S pozvolným nástupem centrálně spravovaného lesního hospodářství se ale od praxe těžby dřeva dle fází měsíce upouštělo. Pokud máte někam dodávat celé vagóny dřeva, nemůžete prostě čekat, až přestoupí měsíc do „té správné fáze“. Koncept měsíčního dřeva se tedy historicky stal přežitkem, na který si tu a tam vzpomenou ještě tak výrobci hudebních nástrojů a manuálně vyráběného nábytku.

Tesaři ale vědí své…

Že „není dřevo jako dřevo“ potvrzují však i dnes někteří tesaři. Raději sáhnou po dřevu, které bylo pokáceno ve fázi přirůstajícího měsíce. Tehdy je prý koncentrace mízy a vlhkosti vyšší, a je koncentrována spíše u základny kmene. A s takovým materiálem se jim lépe pracuje: je snadnější jen napařit nebo ohýbat.

Střízlivým rozumem

Problém s touto magicky znějící teorií je jeden: měsíční fáze totiž nemá nic společného s tím, jak silná „gravitace“ je. Ano, Měsíc si pohrává v přílivem a odlivem, ale to je výsledkem funkce jeho eliptické dráhy. Respektive jeho výskytu v perigeu (kdy je nejblíže Zemi) a apogeu (kdy je od ní nejdál). Takže pokud by na pohybu zemské oběžnice skutečně záleželo, vyplatilo by se spíš výrobcům hudebních instrumentů sáhnout po dřevu rozhodně nekáceném v novoluní.

Je měsíční dřevo lepší? Těžko říct. Rozhodně je ale dražší

Solidní výzkum, který by mimořádné vlastnosti měsíčního dřeva přesvědčivě potvrdil (nebo vyvrátil), tu zatím chybí. Jistě, je tu jedna často citovaná práce Dr. Ernsta Zürchera. Ale ta vycházela z natolik specifických podmínek, že ji těžko můžeme brát za hodnotný příspěvek. Proč? Jím shromážděná data byla poplatná lokalitě v Bergünu, a její výsledky v zásadě jen adorovaly měsíční dřevo místního dodavatele. Je to podobné, jako by si výrobce tabáku zadal vyhotovení studie o neškodnosti kouření pro zdraví.

5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

Výnosný trend

Měsíční dřevo se navzdory skepsi stalo trendem, a velmi výnosným. Jeho cena může být až pětinásobná oproti konvenční lesnické produkci a díky „pohádce“ o měsíčním dřevu se tak může stát i na velkém trhu konkurenceschopné. Ale kdo ví: pohyb mízy vzrostlým stromem v závislosti na fázích měsíce je dosud nepřesvědčivě prozkoumanou oblastí, takže je klidně možné, že měsíční dřevo není jen moderní fenomén zvyšující prodejnost. Že při dorůstajícím měsíci začnou víc růst houby, vám potvrdí i každý houbař. Možná je měsíční dřevo také kouzelné.

Vydáno dne:
28.05.2018

Photocredit: Claudia Dea

10

Stane se opláštěné dřevo budoucností?

Firmy v dřevařském a stavebním průmyslu vyvíjejí nové a nové materiály.. Číst více →



Dřevo je geniální kompozit 1.díl

Inspirujme se dokonalostí přírody, která nám ukazuje, jak věci fungují nejlépe.. Číst více →



Lepené dřevo to natře oceli

Architekti mohou pustit uzdu své fantazii a tvořit ve všech směrech.. Číst více →



Které dřevo je nejlepší?

Které dřevo je nejtěžší, nejpevnější, nejlehčí nebo nejvíce trvanlivé?.. Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu

Máte už nachystané palivové dříví? Pokud ne, tak štípačky na dřevo vám tuto práci značně ulehčí. Podívejte se, jak vybrat tu správnou štípačku... Číst více →



V odpadním dřevě se skrývají statisíce. Stačí vědět, jak ho využít

Spalovat odpadní dřevo ze staveb pomáhá chránit vlastní lesy a ušetřit na dovozu dřeva ze zahraničí. Jak to řeší ve Švýcarsku? Poučme se z jejich chyb... Číst více →



Jednoduchost, skromnost a tradice – tři základní vlastnosti finského domku

Jak vypadá jednoduchý, skromný a trvale udržitelný domek, který je postavený v souladu s tradicemi finské architektury a ctí okolní krajinu?.. Číst více →



Kvůli omezení prodeje růžového dřeva mají teď výrobci kytar problém

Regulace prodeje tropického dřeva likviduje světový byznys s hudebninami a ochraně pralesů přitom nepomáhá. Tuna palivového dřeva stojí asi tři tisíce korun, vzácné růžové dřevo z jihoamerických pralesů stokrát tolik! Není divu, že je po něm taková sháňka... Číst více →



Cabin Vindheim: Neuvěřitelná dřevostavba, na jejíž střeše se dá sáňkovat.

Netradiční dřevostavba Cabin Vindheim si bere ze severské zimy to nejlepší. Prohlédněte si tento cenný klenot norské architektury i s jeho vychytávkami... Číst více →