HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Zdravá dřevostavba podle feng šuej pomáhá léčit rakovinu

Netradiční dřevostavba v Jižní Koreji je navržena podle principů feng šuej, využívá pouze zdraví prospěšné materiály a na návrhu spolupracoval s architekty a majiteli také mnich. Kromě toho má speciální kamenné vytápění a perfektní zahradu. Architektům se však podařilo dům ozvláštnit i dalšími zajímavými prvky, které z tohoto rodinného domu vytvořily originální venkovské sídlo.


Ssangdalri House
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Manželský pár ve středních letech z Jižní Koreje se rozhodl postavit si dům na stáří. Neměl to být však jen tak ledajaký dům. Jejich požadavky byly poměrně náročné a o domě měli jasnou představu. Oslovili proto korejské architektonické studio Hyunjoon Yoo Architects a společně vytvořili dřevostavbu s názvem Ssangdalri House, která od svého vzniku vábí pozornost okolí i odborníků.

Za vše můžou zdravotní problémy

Manželé, kteří prožili celý život ve městě, se rozhodli pro radikální změnu a pořídili si pozemek na venkově. Cílem bylo vytvořit krásné a zdravé bydlení, které bude pozitivně působit na organismus a podporovat jeho regeneraci, jelikož majitelce lékaři diagnostikovali rakovinu. Hlavním požadavkem tak kromě využití nezávadných materiálů bylo postavit celý koncept domu na základech Feng Šuej.

Jak se staví s Feng Šuej

Feng Šuej, česky „vítr a voda“, je tradiční čínská nauka zabývající se vztahem člověka k okolnímu prostředí, například domu nebo městu. Pomocí různých opatření se snaží vytvořit harmonický prostor, kde nerušeně plyne energie čchi a vzniká tak zdraví prospěšné prostředí.

Manželé oslovili mnicha, místního odborníka na toto učení, a nechali jej vytvořit plán na míru ušitý jejich stavebnímu pozemku. Podle tohoto plánu následně architektonické studio vytvořilo finální projekt. Mnich doporučil umístit jídelní stůl naproti nedalekému skalnímu masivu na severní straně. Naopak do západního údolí měl být orientován obývací pokoj a ložnice.

Místo jednoho domu rovnou dva

Majitelé trvali na tom, že stavbu chtějí rozdělit do dvou zón – veřejné, kde bude umístěna hala a studovna, a soukromé části s ložnicemi. Architekti proto sáhli po neotřelém řešení a stavbu navrhli jako dva samostatné domy propojené krytou terasou. Část se sedlovou střechou je protáhlého tvaru a vystupuje díky použitým konzolám na terén, druhá část má plochou střechu a tyčí se o patro výš. Tvarový kontrast obou částí zdůrazňuje opačně orientovaný dřevěný obklad. Vše si můžete detailně prohlédnout ve fotogalerii.

Dům nebo vesnice?

Architekti chtěli umístění domu na pozemku pojmout spíše jako malou vesnici než samostatně stojící budovu. Rozhodli se proto členitý půdorys navíc doplnit o další menší stavby, kam umístili garáže a sklady. Svažitý pozemek jim navíc dovolil pohrát si s různými výškovými úrovněmi a umístit některé místnosti i do suterénu.

Zdravá konstrukce

Aby majitel vytvořil zdravější prostředí pro svou manželku, chtěl se při stavbě vyhnout použití betonu a oceli. Dům byl proto navržen jako dřevostavba a dřevo kraluje nejen v konstrukci, ale i na fasádě. Byla zvolena střešní krytina z pozinkovaných panelů, které na jedné straně přechází plynule přes fasádu patra na další část střechy. Také interiér je zařízen s použitím dřeva. Tentokrát architekti sáhli po cypřišovém masivu, protože majitel věří v jeho léčivé účinky.

Vytápění s tradicí

Vedle standardního systému vytápění je dům vybaven také krbovými kamny. V ložnici pak vznikl oddělený prostor vytápěný tradičním korejským podlahovým systémem zvaným „ondol“, kde se používají nahřívané kameny a vrstva hlíny. Celá ložnice je proto opatřena podlahou z červené hlíny.

Sklo propojuje interiér a exteriér

Díky velkým francouzským oknům a proskleným stěnám je dům přirozeně propojen s okolní zahradou. Ta díky chytrým terénním úpravám a citlivému návrhu zahradního architekta jako by plynule navazovala na vnitřní prostředí. V zahradě najdeme několik teras, vodní i kamenité plochy, zajímavou zeleň, pěstební záhony a v části zahrady byly zachovány původní vzrostlé stromy připomínající les.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Ing. Bára Baštová
Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
01.02.2019


Photocredit: Forgemind ArchiMedia

3 0

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články: