HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Nemohli sehnat levný pozemek ve městě, ale potřebovali větší bydlení. Problém vyřešili chytře

Rodina sháněla větší bydlení ve velkoměstě, pozemek však nebyl k sehnání. Nakonec vsadili na chytrý nápad. Využili vnitroblok v historické části velkoměsta a postavili si v něm samostatný domek inspirovaný jejich cestami a zkušenostmi. Projekt je důkazem dokonalého propojení moderního bydlení v tradičním stylu. Přesvědčte se sami.


Moderní přístavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: French + Tye

Místní architektonické studio Gruff Architects se zaměřuje na design takových prostor, ve kterých ožívají životní příběhy jejich obyvatel s ohledem na geografický kontext dané oblasti. Svým klientům splnili návrháři sen a vytvořili útulné rodinné prostředí, jenž odráží jejich nasbírané zkušenosti i dědictví. Prohlédněte si dokonale zvládnutou moderní přístavbu včetně jejího půdorysu v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: French + Tye

Kombinace malajských, britských a australských vlivů

Projekt Harefield Road East House, v překladu Východní dům u Harefield Road, je zasazen do převážně obytné čtvrti Brockley v jižní části Londýna. Právě tato městská část je silně ovlivněna viktoriánským obdobím druhé poloviny devatenáctého století, ve kterém se zdejší architektura začala modifikovat od skromných chalupářských oblastí až k honosným vilám s rozlehlými terasami. Dům se nachází v blízkosti kostela pravoslavné církve a parku Hilly Field, ze kterého se skýtá výhled na město, jako by se vešlo do dlaně.

Klient oslovil tým Gruff Architects s požadavkem na rekonstrukci a rozšíření svého viktoriánského detašovaného domu. Tříčlenná rodina žila určitou dobu v australském Sydney. Ač okouzleni zdejším životem, neodolali touze vrátit se ke svým kořenům zpět do anglické domoviny. Vzpomínek na Austrálii se však nechtěli vzdát. Architekti tedy stáli před výzvou, jak do tradičního viktoriánského domu zakomponovat pozitiva vnějšího životního stylu klientů. Výsledný design v sobě nese malajské, britské a australské vlivy a vyzařuje přívětivou atmosféru.

Původní dům spojuje s novou přístavbou nádvoří

Mnoho domů v Brockley se nachází podél širokých silnic lemovaných stromy. Disponují předními a zadními zahradami s bohatou vegetací, ve které nesmí chybět zejména listnaté osázení. Východní dům u Harefield Road není výjimkou, přesto ale disponuje výjimečným atributem. Umístěný mezi řadovými domy se stává takzvanou polořadovou stavbou. Nyní nově detašovanému domu ustupuje prostor zahrady řešený v minimalistickém stylu. Rozšíření budovy zahrnuje kuchyň, technické, obývací a jídelní prostory. Návrh architektů se předně upnul na srdce stavby, které centrálně propojuje původní dům a novou přístavbu.

Studio zaměřilo svou pozornost na klientův požadavek integrace zeleného nádvoří přímo do interiéru. Návrháři započali spolupráci se zahradním designérem, který pečlivě zvolil osazení živého koutku. Rodina si přála výsadbu s dlouhodobou perspektivou, proto ji tvoří neutrální a stálezelené trvalky menšího vzrůstu, stejně tak jako větší kousky. Vegetační repertoár rozšiřují kapradiny, ale tyčící se dominantou je palma. Vzniká tak soukromá oáza klidu plná ozvěn nabytých zážitků.

Konstrukce otevřená přirozenému světlu

Zelená zahrada v centru stavby je z velké části opatřená prosklenými dveřmi. Tyto izolované posuvné dveře s dřevěným rámem jsou nainstalovány také v obvodové zdi přístavby s přístupen na zadní zahradu a dokonce mezi jednotlivými místnostmi. Tento konstrukční prvek zajišťuje vizuální kontakt jak mezi stávající i novou architekturou, tak i vnitřním a vnějším prostředím po celý rok. Za teplého počasí umožňuje rozmístění posuvného systému otevření celého prostoru, které podporuje křížovou ventilaci a přirozeně chladí domov.

Dalším transparentním prvkem konstrukce jsou dvě zešikmené části zastřešení, které vystupují z ploché střechy po celé délce hřebenu nástavby. Jedna umožňuje výhled na oblohu z jídelny a obývacího pokoje, druhá vizuálně zvětšuje prostor zeleného nádvoří. Zároveň však nechávají prostupovat také přirozené denní světlo a sluneční svit.

Kousek tepla v chladných dnech

Domy v Brockley ukazují kvalitu italských štuků a precizního gotického zdobení. Byly postaveny v různých variantách architektonických stylů. A právě díky tomu moderní design domu s tradičními konstrukčními prvky zapadá do optické kontinuity přilehlých exteriérů. Uvnitř i vně dominují dřevěné trámy, které v kontrastu s odkrytými šedými cihlami působí uklidňujícím a hřejivým dojmem domova obzvláště v chladných deštivých dnech.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Adam Konečný

3 -1

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE