HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pletivo: Jeho druhy a použití na zahradu i do omítek

Pletivo představuje široký sortiment na trhu se stavebními materiály. Kdo se ale má ve všech těch druzích pletiva vyznat? Dozvíte se, na co se který typ pletiva používá, i jak s ním zacházet. Jeho využití je opravdu široké, od samotného oplocení, přes  tvorbu výběhu a voliér pro různá zvířata až po vyztužení omítky.


Pletivo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Pletivo a jeho využití

Nejčastěji pletivo využíváme při oplocení objektu, zahrady, pozemku nebo výběhu pro zvířata. Není to, ale jediný způsob, jak pletivo využít. Naleznete jej totiž i jako podpůrnou vrstvu v omítkách. Právě na základě způsobu jeho použití, vyberete konstrukci a materiál pletiva tak, aby co nejlépe splňoval vaše potřeby. 

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock

Pletivo na plot a oplocení výběhu

Plotová pletiva se vyrábějí z různých materiálů, velmi často se využívá pozinkovaný drát kombinovaný s PVC ochranou. Životnost plotu je dána nejen materiálem pletiva, ale i velikostí oka v kombinaci s průměrem drátu. Vybírejte proto pletivo pokud možno se silnějším drátem a menší velikostí ok. Odrazí se to sice na jejich ceně, ale kvalita se vám jistě vyplatí. 

Dalším důležitým parametrem při výběru je výška pletiva, jelikož tomu bude odpovídat i výška samotného oplocení. Tvar pletiva je již zcela na vás, nejčastěji je však využíváno klasické čtyřhranné pletivo.

Pletivo plotové poplastované

Pozinkovaný drát je potažen plastovou vrstvou PVC, která zaručuje vysokou životnost. Velkou výhodou poplastovaného plotového pletiva je jeho cena, variabilita a použití i na nerovném terénu. Poplastované pletivo nejčastěji používané pletivo, které má široké využití v zemědělství, zahradě, lesnictví i v sadařství.

Pozinkované pletivo

Pozinkované pletivo je také dobrou alternativou, odlišuje se však tím, že je bez povrchové PVC úpravy a jako ochranná vrstvou před korozi slouží pozinkování.

Aktuální cena pozinkovaného pletiva zde.

Montáž plotového pletiva

Pro montáž plotového pletiva budete potřebovat sloupky, vázací drát a ráčny. Montáž pletiva by se měla provádět na upraveném terénu. Základem je si rozměřit směr a vytyčení sloupků a podle výšky pletiva uzpůsobit i výšku sloupků. Mezi pletivem a terénem by však měla být vždy mezera 3 až 5 cm.

Sloupky se ukládají do vyhloubených otvorů o průměru sloupku do hloubky zhruba 800 mm. V nárožích plotu je nutné počítat i s vyhloubením děr pro šikmé vzpěry. Dalším krokem je napnutí napínacího drátu pomocí klíče. V této fázi je třeba dávat pozor, aby se sloupky nezačaly naklánět. V případě, že se to stane, je potřeba drát opět povolit. Balík pletiva se nejprve naplete na počáteční sloupek a následně se zavěšuje na napínací drát. V místě spojení dvou pletiv se provádí spojení pomocí vypleteného drátu.

Další typy pletiva:

Svařované pletivo

Svažované pletivo je druh kvalitního pletiva, které vyniká svou pevností a odolností při vyšší zátěži. Svařovaná síť se nerozplétá a zvlněný drát odvádí vodu z pletiva, čímž prodlužuje jeho životnost. Svařované pletivo je ideální řešení pro oplocení, pokud vám na zahradě běhá pes.

Lesnické pletivo

Má charakteristickou skladbu ok, která se zvětšují směrem nahoru, a tím tvoří zábranu pro malou a vysokou zvěř. Lesnické pletivo se vyznačuje lehkou skladovatelností a snadnou montáží. Lesnické pletivo se používá pro oplocení lesních porostů, školek, ale i dálnic.

Pletiva pro chovatelství

Pletiva mají skutečně mnohostranné využití i v chovatelství. Ať už tedy chcete vyrábět klec, voliéru nebo výběh pro vašeho mazlíčka, je vždy možné vybrat ze široké škály pletiv.

Králičí pletivo

Je ideální pro oplocení výběhu nebo pro výplň králíkárny. Králičí pletivo však najde využití i v ochraně sazenic, nebo jako zpevnění do omítek.

Zde nejdete aktuální cenu králičího pletiva.

Voliérové pletivo

Voliérové pletivo je svařované pletivo, které je pevné a je ideální na výrobu voliér a klecí.

Mezi další typy pletiv pro chovatelství se řadí například ovčí pletivo, oborové pletivo, nebo i celoplastové pletivo pro chov drůbeže. Při výběru vždy záleží na vašich konkrétních požadavcích na materiál, spojení jednotlivých ok a velikost oka.

Pletivo na omítku

Ne vždy máme ideální povrch na nanášení omítky. Jde například o málo nasákavé nebo nesoudržné povrchy. V takových případech je třeba použít zpevnění, které zajistí její správnou soudržnost.

Rákosové rohože jako pletivo

Původně se jako výztuž používaly rákosové rohože, na které se nanesla omítka. Tento způsob je používán dones, když se opravují staré omítky na památkově chráněných domech. Jde o tradiční a mnoha lety prověřený postup.

Perlinka

Nejčastěji je perlinka používaná při omítání zateplené fasády, protože izolační materiály (polystyren, minerální izolace apod.) nemají vhodný povrch pro nanesení omítky. Perlinka je skelná tkanina s jemnou sítí ok, která se připevní pomocí stěrkového tmelu na fasádu. Při pokládce perlinky ji nezapomeňte ve spojích překládat alespoň o 10 cm.

Následuje vyrovnávací vrstva tmelu a stěrková omítka, která ale ještě není finální. Stěrková omítka je nanášena shora dolů ocelovým hladítkem v tloušťce asi 3 až 4 mm podle potřeby. Na takto připravený povrch se nanese penetrační nátěr, který materiály sjednotí a sníží savost stěrkové omítky. Až teprve na vyzrálý a suchý penetrační nátěr se může nanášet finální fasádní omítka.

Aktuální cenu perlinky naleznete zde.

Rabicové pletivo

Rabicové drátěné pletivo se rovněž používá pro zvýšení soudržnosti omítky s podkladem. Je možné ho použít ve více vrstvách, anebo v kombinaci s perlinkou. Jeho kotvení je třeba provést důkladně, protože průměr drátu je okolo 0,8 mm. Kotvení je možné pomocí hřebíků s podložkami, ale i uzlovacími hmoždinkami nebo ocelovými háčky. Nejčastěji se toto pletivo používá na podklady s nerovnoměrnou a nízkou soudržností jako jsou například pískovec, opuka i prkenný záklop.

Podívejte se na aktuální cenu rabicového pletiva zde.

Vydáno dne:
28.08.2017

Photocredit: Shutterstock

2

Ekonomické stavby: Rodinné domy, které se vám zaplatí

Jak docílit, aby vaše stavba byla ekonomicky výhodná? Za jaký materiál se vyplatí na stavbě si připlatit a co je z ekonomického pohledu zbytečné? Dozvíte se užitečné tipy, které vám pomohou při stavbě domu... Číst více →



Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

K čemu se používá nopová fólie a co to vůbec nopová fólie je? V článku se dozvíte nejen jaké existují druhy, ale i jaká je její správná montáž a cena... Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Plastové plotovky nebo dřevěné? 3 tipy než postavíte plot

Chystáte se stavět plot? Plotovky vám značně usnadní práci. Na co se zaměřit při jejich výběru a jsou lepší dřevěné, nebo plastové plotovky? Za jakou cenu plotovky pořídíte? Poradíme vám na co si dát pozor při stavbě plotu... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Jak postavit nový plot bez souhlasu úřadu a souseda

Víte, jaké oplocení si můžete postavit bez souhlasu souseda, a co taková příprava před stavbou plotu obnáší? To se dozvíte v následujícím článku... Číst více →



Dřevěný plot z plotovek svépomocí – postup stavby krok za krokem

Chtěli byste si zkusit udělat dřevěný plot svépomocí? V následujícím článku získáte přehled o postupu a potřebném vybavení pro jeho realizaci... Číst více →



Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Působí na vás vaše zahrada nudně a přijde vám stále stejná? Chtěli byste změnu? A co takhle zahradní skalka svépomocí? Poradíme vám, jak na to, a ukážeme spoustu inspirace... Číst více →



Soukromí na zahradě – živý plot, dělicí stěny a další skvělé vychytávky

Přemýšlíte, jak si udělat soukromý koutek na vaší zahradě? Prohlédněte si zajímavé tipy a vychytávky, jak si takové místo jednoduše vytvořit... Číst více →