HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plevel v trávníku? Návod jak s ním zatočit

Zahrádkáři považují za svoji pýchu hustý zelený travní koberec. Snahu o dokonalý trávník jim ale vytrvale kazí plevel. Svádíte i vy nerovný boj s plevelem? Určitě ano, a proto jistě uvítáte rady, jak s ním účinně bojovat. Ukážeme vám, že strategie úspěšné války tkví nejenom v hubení plevele, ale hlavně v prevenci jeho výskytu. 


Plevel v trávníku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: john22s

Co všechno vlastně plevel je?

Obecně můžeme za plevel považovat všechny rostliny, které v trávníku nemají co dělat a ruší jeho homogenitu. Tedy takové rostliny, které považujeme za nežádoucí, a nejsou obsaženy v původním travním porostu. Co můžete považovat za plevel? Hlavně rostliny jako smetanka lékařská čili pampeliška, pcháč neboli bodlák, jitrocel, sedmikráska chudobka, kopřiva dvoudomá, pýr plazivý, ptačinec žabinec a další. Některé tyto „plevelovité“ rostlinky jsou ale léčivé a někteří zahrádkáři je na své přírodní zahradě naopak velice vítají. Do které skupiny patříte vy?

Fotogalerie:

i Foto: john22s, Shutterstock, Jan Planička, BillyOh

Prevence je důležitou součástí boje s plevelem

Když už vám v trávníku vyráží plevel, je na boj s ním trochu pozdě. Důležitá je prevence. Snažte se o to, aby plevel ve vašem trávníku neměl šanci vyrašit. Jak na to? Existuje několik zásad:

  • Snažte se vyčistit hlínu od plevele ještě před výsevem trávníku. Využijte k tomu neselektivní herbicidy.
  • Zvolte si optimální termín pro vysévání trávníku.
  • Kupte si kvalitní osivo. Podstatná je jeho čistota (musí být bez dalších příměsí) a klíčivost.
  • Snažte se o vytvoření kvalitního hustého porostu: Trávník pravidelně přihnojujte a sekejte. Plevel bude mít menší šanci.
  • Hned obnovujte prázdná a poškozená místa trávníku.

Čím hubit plevel v trávníku?

Pokud nestačí prevence proti plevelu a přes veškerou snahu nějaký vyroste, nezbývá než se pustit do boje s ním. Zbraní se stanou herbicidy, který se dělí na neselektivní a selektivní.

  • Neselektivními herbicidy zničíte už vzrostlý plevel v místech, kde si chcete vytvořit kvalitní trávník. Provedete postřik a po něm počkáte ještě minimálně 14 dní. Potom můžete připravit půdu. Patří sem: Roundup (též nazývaný Randap), Glyfoklasik. Dominátor,…
  • Selektivními herbicidy bojujete s plevelem, který roste v už založeném trávníku. Selektivní se jim říká proto, že ničí jenom něco: hlavně dvouděložné plevele, ale trávu nechávají na pokoji. Ideální je udělat postřik přímo na listy za suchého počasí, kdy to vypadá, že alespoň 4-6 hodin nehrozí déšť. Ošetřenou trávu nesekejte dříve než po týdnu, lépe ale po dvou týdnech. Nesmí se také dávat např. králíkům na krmení. Přípravky: Bofix, Travin,…

Hubení probíhá jednoduše: Rostlina do sebe vstřebá účinnou látku a uschne

Tip pro vás: Kromě chemických herbicidů se vám ale bude hodit mít ve své zahradnické výbavě mechanický vytrhávač plevele. Pokud máte sem tam někde jednu pampelišku, je zbytečné kvůli tomu aplikovat herbicidy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Ideální termín k čištění trávníku

Kdy je nejlepší doba pro ničení plevele? Především v květnu a červnu. Tehdy je dostatečné teplo, aby přípravky byly maximálně účinné, a trávník je vzrostlý.  Vyberte si pěkné slunné počasí za úplného bezvětří. Nikdy by to nemělo být v době, když se chystá na déšť, protože by došlo k odplavení a spálení jiných rostlin nebo minimálně ke zředění a snížené účinnosti.

Jak hubit plevel v trávníku?

Většina přípravků je ve formě postřiku nebo pěny, a proto se nanášejí pomocí zahradních postřikovačů. Díky tomu se dostanou jenom tam, kde jsou potřeba. Některé (například Travin) tvoří granule.  Hodí se na ně proto rozmetadlo užívané pro hnojení.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
31.05.2017

Photocredit: john22s

4

Kompost: Jak jej založit a jak správně kompostovat?

Kompost na zahradu patří. Vytvořte si snadno zeminu plnou živin. Jak kompost založit a jak správně kompostovat?.. Číst více →



Kdy a jak na sekání trávy?

V článku si povíme, čím, jak a kdy se pustit do sečení trávy... Číst více →



Mech v trávníku a jeho odstranění

Dojem z vašeho pěkného trávníku může nenávratně zkazit mech. Jak říct mechu ve vašem trávníku definitivně stop?.. Číst více →



Proč se tvoří řasa ve vašem jezírku? Může být jezírko úplně bez řas?

S řasou v jezírku se setkal každý z nás. Konečně se dozvíte, jak s ní bojovat. Podívejte se také do naší fotogalerie zahradních jezírek a načerpejte inspiraci pro vaše jezírko na zahradu... Číst více →



Jak a kdy správně zalévat trávník?

Zalévání trávníku není velká věda, víte ale kdy je ten správný čas? Jaké je optimální množství vody a čím zalévat? Vše se dozvíte v našem článku... Číst více →