HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Poštovní schránka nerezová nebo dřevěná? 5 kroků k výběru

Do poštovní schránky vám nemusí chodit jen pohledy z dovolené, ale i důležitá úřední psaní, která je potřeba si převzít. Před výběrem poštovní schránky si proto projděte konstrukce a materiály, které jsou na trhu a na dřevěné schránky se pro inspiraci podívejte v naší fotogalerii.


Poštovní schránka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

1.   Poštovní schránka – konstrukce

Konstrukce poštovních schránek může mít různé provedení. Některé poštovní schránky mají i tubus na noviny nebo i hovorové zařízení s videotelefonem. Prohlédněte si nejrůznější poštovní schránky pro inspiraci v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Milan Vasiljevic, Janetta, Michaela Wawroszová

Kam umístit poštovní schránku?

Při výběru schránky je potřeba se rozhodnout, jak schránku připevníte. Máme pro vás několik variant:

A) Nástěnná poštovní schránka na plot či zeď

Všestranné použití a možnosti připevnění dělají z tohoto typu konstrukce nejvíce používanou variantu. Vhození pošty může být shora s přikrytým víkem, nebo jedné ze stran schránky. Schránka na klíček vám navíc zajistí, že vám sousedí nebudou krást předplacené noviny.

Mohlo by vás zajímat: Jak postavit nový plot bez souhlasu úřadu a souseda

B) Zazděná poštovní schránka do plotu či sloupku

Vestavěné poštovní schránky jsou vhodné pro zazdění do sloupku, plotu nebo zdi. Schránka tak může mít vybírací otvor z venkovní plochy, anebo vést přes plot do vnitřní strany. Při výběru schránky s vybíracím otvorem uvnitř si zaměřte tloušťku zdiva. Některé poštovní schránky mají fixní délku, ale na trhu naleznete i schránky s nastavitelnou hloubkou.

C) Osazená schránka do dveří s vybíracím otvorem uvnitř domu

Znáte to, jak vám sousedka kouká přes otvor na poštu, jestli jste doma? Pošta v takovém případě skončí na zemi, ale není to nutně podmínkou, když si zvolíte poštovní schránku do dveří se sběrnou schránkou, tak máte čistou poštu i soukromí v jednom.

D) Volně stojící poštovní schránka na sloupku

Jsou vhodné tam, kde nechceme zasahovat do zdiva, nebo nemáme možnost je nikam upevnit. Poštovní schránka je doplněna o sloupek, na který je ve volném prostoru připevněna.

Zároveň máte spoustu možností při vybírání doplňkových funkcí poštovní schránky, jako například:

  • Tubus na noviny.
  • Ne všechny schránky mají možnost uzamčení.
  • Hovorové zařízení i s videotelefonem.
  • Napojení na domovní zvonek.

2.   Jedna nebo více poštovních schránek?

Nejen v bytovce, ale i rodinném domě je někdy praktické rozdělovat poštu. Máte na výběr z jednotlivé varianty schránek, anebo si pořídit sestavu poštovních schránek.

Jednotlivé poštovní schránky

Poštovní schránky, do kterých se vhodí doručená pošta pro celou rodinu. Liší se svou konstrukcí, materiálem i systémem vybírání pošty. Rozmyslete si tedy, kam chcete poštovní schránku umístit a podle toho zvolte vhodnou variantu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Sestavy poštovních schránek

V případě, že pošťák nenese poštu jen vám, ale třeba i ostatním lidem v domě nebo kanceláři, tak se vám určitě vyplatí poštu rozdělovat do více schránek. Sestavy poštovních schránek je opět možné umístit na zeď, nebo volně stojící. Velmi praktické je umístění sestavy vedle vstupních dveří s vybíráním schránek uvnitř domu, takže pošťák nemusí do domu vůbec vstupovat při doručení.

3.   Velikost schránky na dopisy

Při výběru se zamyslete i nad velikostí poštovní schránky, jelikož vám nemusí chodit jen pošta, ale i letáky. Případně pokud budete mít více příjemců na jedné adrese a jen jednu schránku, tak se velmi často může stát, že bude schránky rychle plná.

4.   Materiál poštovní schránky

Materiál poštovních schránek je důležitý faktor při rozhodování. Záleží, jestli chcete mít poštovní schránku venkovní, kdy je vhodnější použít materiál s dlouhou životností, anebo umístění schránky na dopisy uvnitř domu.

A) Nerezová poštovní schránka

Antikorozní povrchová úprava chrání poštovní schránku před povětrnostními vlivy, a proto se perfektně hodí do náročnějších podmínek.

Richter Poštovní schránka BK142.N
Zjistit cenu »


B) Poštovní schránky kované

Jedná se o skutečné kovářské výrobky, které mají povrchovou úpravu s dlouhou životností (např. zinkování) a barevně se sladí nástřikem barvy. Umístění je pak vhodné na umělecky zpracované ploty.

Richter Czech Poštovní schránka
Zjistit cenu »


C) Poštovní schránky lakované

Nejčastěji vyráběné z pozinkovaného plechu a lakovány barvou v různých odstínech. Tyto schránky jsou velmi rozšířen a dají se umístit jak do exteriéru, tak interiéru.

Plechová poštovní schránka IMOLA - E -
Zjistit cenu »


D) Poštovní schránka plastová

Představují levnější variantu poštovních schránek. Vyrábějí se z odolného plastu, který je vhodný i pro venkovní použití. Jejich trvanlivost je však omezená a později může docházet k tvarovým změnám.

Poštovní schránka 4110/880 plastová
Zjistit cenu »


E) Dřevěná poštovní schránka

Dřevěné poštovní schránky není zase až tak těžké si vyrobit doma. Vhodné je volit stříšku z materiálu, který lépe odolává vlhkosti. Podívejte se do naší galerie a inspirujte se při výrobě dřevěné poštovní schránky.

F) Keramické poštovní schránky

Oblíbené jsou i keramické poštovní schránky, které si můžete nechat vyrobit na míru s vaším jménem. Několik takových jsme pro vás vybrali pro inspiraci v naší galerii. Najdete tam mimo jiné i další oblíbené styly a materiály: antracitové, retro poštovní schránky nebo typické americké poštovní schránky.

5.   Vzhled poštovní schránky

To, jak bude vaše schránka vypadat se odvíjí nejen od konstrukce a použitého materiálu, ale i určitého nápadu a tvořivosti. Zároveň by však měla ladit k vašemu domu. Podívejte se do galerie a zkuste si vybrat, která se vám líbí.

Víte, že…

… poštovní schránky jsou ve skutečnosti ty oranžové boxy umístěné na veřejných místech a slouží k odesílání pošty? Tyto poštovní schránky jsou ve vlastnictví České pošty, kdežto poštovní schránky, které máte u sebe na plotu, a naopak do nich přijímáte poštu, se správně nazývají domovní schránky.

Pokud vás zajímá, kde leží nejvýše položená poštovní schránka v ČR, neváhejte navštívit náš článek: Nejvýše položená dřevostavba v Česku je inspirovaná polárními stanicemi.


Redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:
27.07.2017

Photocredit: Shutterstock

1

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny

Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?.. Číst více →



Ploty a oplocení: Fotogalerie plná inspirace

Budete stavět plot a hledáte inspiraci? Vertikální, horizontální i velmi originální ploty najdete právě v tomto článku... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Plastové plotovky nebo dřevěné? 3 tipy než postavíte plot

Chystáte se stavět plot? Plotovky vám značně usnadní práci. Na co se zaměřit při jejich výběru a jsou lepší dřevěné, nebo plastové plotovky? Za jakou cenu plotovky pořídíte? Poradíme vám na co si dát pozor při stavbě plotu... Číst více →



Betonové ploty nemusíte nikdy stříhat ani natírat

Betonové ploty nepotřebují zastřihnout ani natřít, dlouho vydrží a vypadají i po letech náramně! Jak je získat a jaké se nabízí?.. Číst více →



Ekologická motorka, která má přírodní pohon i design

Motor, který pohání palivo z mořských řas, a k tomu motorka, která je vyrobená z břízy, korku a lnu. Sci-fi, nebo realita?.. Číst více →



Dřevěný plot z plotovek svépomocí – postup stavby krok za krokem

Chtěli byste si zkusit udělat dřevěný plot svépomocí? V následujícím článku získáte přehled o postupu a potřebném vybavení pro jeho realizaci... Číst více →



Soukromí na zahradě – živý plot, dělicí stěny a další skvělé vychytávky

Přemýšlíte, jak si udělat soukromý koutek na vaší zahradě? Prohlédněte si zajímavé tipy a vychytávky, jak si takové místo jednoduše vytvořit... Číst více →