HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Soběstačný designový mobilní dům plní prázdné místo na českém trhu

Mobilní domky jsou trendem nejen v zahraničí, i v Česku už si hledají svoje místo. Zkušení architekti ve spojení s nadšeným investorem spojili síly a díky tomu vznikl originální mobilní dům na pomezí designu a architektury. Přečtěte si rozhovor s tvůrci stylového mobilheimu.


Soběstačný designový mobilní dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Mobile Hut

Na začátku stáli zkušení architekti a nadšený investor. I když si investor zpočátku představoval tradiční chaloupku na kolech, autoři návrhu – architekti Jan a Jakub – jej přesvědčili o svém záměru vytvořit designově čistý soběstačný domek na kolech. Dům zevnitř dokonale propracovali a zvenku zabalili do hliníkového pláště, který nikdo nepřehlédne. V rozhovoru s autory stylového soběstačného domku zjistíte, kolik domek stojí, jak vznikal i kolik se do něj vejde lidí. Nezapomeňte se také podívat do galerie na netradiční výsledek jejich práce.

Fotogalerie:

i Foto: Mobile Hut, FoxHut

Dům lze zaparkovat téměř kdekoliv

Rozhodli jste se vytvořit plně soběstačnou verzi a verzi k napojení na sítě. V čem se z hlediska vzhledu a praktického využití tyto verze liší?

Každá z těchto verzí má svůj způsob využití. Základní verze může sloužit jako chata na pozemku, kde se nepočítá s častými přesuny, a je zde možnost připojení se na sítě. Soběstačnou verzi lze opravdu postavit téměř kamkoliv, kde není problém zaparkovat – lze tak využívat místa, jako jsou brownfieldy ve městech, v odlehlých kopcích nebo třeba u jezera.

Jako fasádu jste zvolili netradiční materiál. Proč zrovna tento a jaké jsou jeho výhody a nevýhody pro výstavbu i praktický provoz?

Zvolili jsme hliníkový plech se speciální povrchovou úpravou. Tento materiál se používá i na pláště a střechy konvenčních staveb. Hlavní výhodou je jeho životnost a funkčnost pláště domu jako jednoho celku, kde není potřeba okap ani přesah střechy. Další výhodou je samozřejmě malá váha.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Součástí domku je variabilní vybavení. S jakými konkrétními smart řešeními jste přišli? Co podle vás budoucí majitelé ocení nejvíc?

V off-grid verzi je toho opravdu hodně. Hlavní devízou je úplná soběstačnost. Pokud se produkt postaví u vodního zdroje, dá se tato voda přečerpávat a pomocí filtrů použít v nádržích jako užitková. Je možné na dálku pomocí GSM modulu ovládat vytápění a ohřev vody, což ocení hlavně víkendoví uživatelé. Klidně tak můžete fungovat celé léto bez dalších přípojek.

Mohlo by vás zajímat: Nejoblíbenější české tiny housy – srovnání cen

Stačí 10 minut a můžete bydlet

Máte za sebou zkušenosti se stavbou domů z nákladních kontejnerů. Proč jste získávali praxi právě na této netradiční platformě? V čem vám tyto zkušenosti pomohly při tvorbě mobilheimu?

Ke kontejnerům jsme se dostali skrze diplomovou práci našeho kolegy. Zkušenost s kontejnerovými domy nám určitě pomohla při navrhování specifického malého interiéru, kde se musí využít každý milimetr prostoru. Podobné překážky jsme museli překonávat v oblasti mobility. Každý hýbající se objekt má svá specifika.

Nechali jste vyrobit prototyp a sami jste v něm nějakou dobu bydleli. Jaké to bylo na vlastní kůži?

Zatím jsme v něm přespali jen pár nocí během testování. Ač se zdá domeček zvenku malý, překvapí, jak je vevnitř prostorný. Při zakončení Designbloku jsme se do něj pohodlně vešli s celým ateliérem a kamarády. Bylo nás v něm celkem 10 lidí. I tak si měl každý kam sednout a strávili jsme v něm příjemný večer.

Jak se s tiny housem cestuje? Je pohodlný na pravidelné a časté převážení? Jak složitě se kotví na místě?

Produkt není primárně určen na časté převážení. Nicméně i tak se s ním jezdí velmi hladce. Vyzkoušeli jsme si jízdu i za velmi silného větru a neměli jsme žádný problém. Příprava domku na místě trvá asi 10 minut. Opravdu stačí pár minut a můžete bydlet. Vysunou se teleskopické nohy, které vyrovnají případný nerovný terén. Pak už se jen otevře výklopná terasa a může se začít bydlet.

Jací lidé se vám ozývají s poptávkami na nákup? Jaké jsou jejich příběhy?

Překvapuje nás, že zájemci o mobilheimy jsou opravdu nejrůznější typy lidí. Aktuálně jsme měli na prohlídce paní, která má okolo 60 let, pracuje na volné noze z domova a chtěla tiny house jen pro sebe a pro plnohodnotné bydlení. Dalším případem je například mladý kluk, který zdědil chatu po prarodičích. Chata byla na spadnutí, a tak hledal způsob, jak z pozemku udělat zase rekreační zázemí.

Stojí kolem milionu a náklady jsou minimální

Jaké jsou celkové náklady na pořízení tohoto domku? A dokážete odhadnout průměrné náklady na provoz?

Cena domu bude pro každou objednávku kalkulována individuálně podle toho, jaké vybavení si zákazník přeje. V průměru se bude pohybovat okolo milionu korun včetně DPH za kompletně vybavený dům včetně podvozku, terasy, veškerého vybavení a vyřízení registrace vozidla. Náklady na provoz jsou minimální. V základní verzi do 2000 Kč měsíčně (elektřina, voda, odpad), ve verzi off-grid do 1000 Kč (plyn).

Proč si myslíte, že je pro stále více lidí lákavá myšlenka bydlení v tzv. tiny house, ideálně v mobilní verzi?

Důvodů je několik. Myslíme si, že zásadní roli hraje to, že stavební povolení je nesmyslně dlouhým procesem. Dalším důvodem jsou ceny nemovitostí. Lidi už zkrátka nebaví běhání po úřadech nebo čekání na pokles cen. Dalším důvodem je ale také trend. Materialismus je mrtvý, lidé chtějí žít svobodně, nezávisle a kdekoliv, ideálně blízko přírodě.

V čem vidíte výhody a konkurenceschopnost vašeho tiny housu oproti ostatním mini domkům a mobilním stavbám podobného typu, které jsou již na trhu k mání?

Jde o designový domek, který nabízí plnohodnotný komfort pro žití s tím rozdílem, že se dá navíc ještě zabalit“ a kamkoli převézt. V našem průzkumu jsme nenašli produkt, který by kombinoval tyto vlastnosti.

Vydáno dne:
15.03.2019

Photocredit: Mobile Hut

109

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Dokonalý mobilní domek k celoročnímu bydlení brázdí Francii

Jste milovníky mobilního bydlení? Potom si přečtěte náš článek o dokonalém mobilheimu, který poskytuje dostatek komfortu pro celoroční obývání... Číst více →



Miniaturní dům pro tříčlennou rodinu – jak se v něm žije?

Minimální rozměry domu vás nemusí omezovat, když víte, jak do něj správně zapracovat víceúčelový dřevěný nábytek. Přesvědčte se sami... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 2: Podvozek

Stavba našeho tiny house na kolečkách pokračuje. V prvním díle jsme vše naplánovali a nyní můžeme začít stavět. Na řadě je podvozek... Číst více →



Minidomek pro mladý bezdětný pár, který miluje outdorové sporty

Milujete sport a domů si chodíte především jen odpočinout? Postavte si minidomek jako mladý pár outdoorových sportovců... Číst více →



Tiny house, jaký jste ještě neviděli

Chtěli byste si pořídit nějaký neobvyklý tiny house na kolečkách? Co třeba se skleníkem a houpačkou jako pár v našem článku?.. Číst více →



Stačil by vám takový minidomek k bydlení?

Kolik prostoru nutně potřebujete k bydlení? Stačil by vám minidomek o pouhých 40 metrech čtverečných, jako je v našem článku?.. Číst více →



Z experimentální soběstačné stavby se stal oblíbený rodinný dům. Kolik stojí?

Chcete bydlet v domku, který nelze mezi dřevostavbami přehlédnout? Objednejte si Fab Lab House – energeticky soběstačný dům, který produkuje dvakrát více energie, než kolik spotřebuje. Známe i jeho cenu... Číst více →



Novostavby: čím topit i po roce 2020?

Pět nejčastějších způsobů vytápění u rodinných domů. Vyhoví i ten váš novým požadavkům po roce 2020?.. Číst více →



Energeticky soběstačný domek dává staršímu páru vytoužený klid a soukromí

Moderní dům, který si veškerou energii vyrobí sám a svým obyvatelům zajistí maximální klid a soukromí. To je splněný sen staršího páru... Číst více →