HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Přestavět starý domek o šířce necelých 5 metrů na plnohodnotný rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu je výzva. A o to větší, když se musíte do značné části přizpůsobit původní dispozici, a navíc potřebujete v domě zařídit 100% odhlučněnou kancelář pro vaši pracující drahou polovičku. A rozpočet je samozřejmě omezený. Má taková situace vůbec nějaké řešení? Jak chytře vyřešila úložný prostor a proč musela manžela přesunout do kůlny?


Starou chatu o šířce 4,8 m přestavěli na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Rafael Soldi (se souhlasem Best practice architecture)

Základem rekonstrukce domu byla definice potřeb

Nároky na bydlení se s příchodem potomstva mohou razantně změnit. Své o tom ví i tato mladá rodina, která se rozhodla přestavět jejich starší domek na plnohodnotný rodinný dům. Nemovitost postavená začátkem 20. století o šíři necelých 5 metrů, byla pro svůj stávající stav do značné míry nedostačující. Původní dispozice zahrnovala nedokončený suterén nacházející se pod celým domem, stísněnou kuchyň přecházející ve starou koupelnu a dvě menší ložnice s půdou ve druhém patře. Aby mladí manželé dokázali vytvořit smysluplný prostor pro budoucí život, rozhodli se přenechat návrh projektantům. Ti vytvořili na základě potřeb každého člena rodiny vcelku zajímavý návrh, který respektoval nejen osobní prostor a potřeby každého člena rodiny, ale současně vytvořil místo pro společný čas.

Fotogalerie:

i Foto: Rafael Soldi (se souhlasem Best practice architecture)

Prostor získán demolicí a chytrým řešením úložného prostoru   

Aby návrh splnil požadavky klientů, bylo potřeba mírně upravit vnitřní dispozici domu. V tomto pojetí byla jednotlivá podlaží koncipována jako individuální zóny, každá pro jiný účel.

První podlaží bylo navrženo jako prostor, kde bude rodina trávit společné chvíle. Z toho důvodu byly odstraněny vnitřní stěny mezi obývákem, jídelnou a kuchyní, což vedlo k vytvoření dojmu celistvosti.

Aby první poschodí působilo organizovaným a elegantním dojmem, byly zde zavedeny dva hlavní designové a funkční prvky. Prvním se stal tzv. vstupní box neboli šatní skříň u vchodových dveří, která byla navržena jako součást nosného schodiště. Svým celistvým provedením od podlahy až ke stropu poskytuje dostatek úložného prostoru pro všechny členy domácnosti. Úzké schodiště napojující se na tento box následně vede do horního poschodí. Zde jsou přítomny dva samostatné pokoje, z nichž menší slouží jako ložnice a větší jako společný dětský pokoj.

Floria Jaro 2023 na Výstavišti Kroměříž pohladí milovníky přírody hned dvakrát

Koupelna na úkor kuchyně s vlastním bazénem

Poměrně zprvu nelogické rozhodnutí bylo učiněno zmenšením plochy kuchyně ve prospěch koupelny. Jejich předěl byl docílen pomocí druhého designového prvku, tzv. dubového boxu, přesněji dřevěné příčky s dubovým obložením, která obě místnosti rozdělila. Nová kuchyně tak získala sice menší půdorysnou plochu, nicméně nabyla na úložném prostoru.

Velmi jedinečným pojetím byla následně navržena koupelna. Její součástí je samostatný sprchový kout bez vaničky, který přechází v japonskou zapuštěnou vanu se schody. Ta disponuje velikostí 2,8 metru čtverečních a je zakončena HS portálem přecházejícím v terasu. V letních měsících tak může sloužit jako alternativa bazénu. Teresa je současně přístupná z kuchyně a může být používána ke grilování. Naproti koupelně se poté nachází samostatný vstup do suterénu, který je uzavřen zvukotěsnými dveřmi.

Podrobné půdorysy domu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Sálavé vytápění v kombinaci s řízeným větráním jako řešení nízkých provozních nákladů

Aby provoz domu nebyl pro rodinný rozpočet nijak náročný, byla po kalkulaci možných řešení vybrána kombinace podlahového sálavého vytápění a rekuperace vzduchu. Důvodem této volby bylo, že elektrická sálavá podlahovka dokáže vytápět prostor na nižší teplotu (např. 21 °C), která odpovídá vyšší pocitové teplotě (22–23 °C) a současně má nízký příkon.

Tím, že se rekonstrukcí dostala dřevostavba takřka na hodnoty pasivního domu, rozhodli se manželé zajistit v domě řízenou výměnu vzduchu skrze rekuperační jednotku. Ta je schopna pravidelně přivádět do domu čerstvý vzduch bez tepelné ztráty při větrání, protože zpětně získává až 95 % tepla. Celkově tak dokáže uspořit kolem 30–40 % nákladů na vytápění. Jelikož je dům postaven v příměstské oblasti kousek od rušné cesty, očišťuje rekuperace dům od smogu, prachu a dalších nečistot.

Rekuperace vzduchu – co to je, jak funguje a co umí kromě větrání. Vyplatí se vám do ní investovat?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Luxusní zahradní bazén za pár korun – jednoduchý návod na stavbu svépomocí

Sklep a stará kůlna jako konečné řešení klidu

V suterénu navrhli projektanti velký pokoj, jehož ústředním bodem je projektor a pohovka pro sledování filmů. Součástí sklepa je i prádelna, která je uzpůsobena pro budoucí přestavbu na koupelnu. Jelikož má sklep samostatný vstup ze zahrady, může v budoucnu sloužit jako samostatný byt, který lze pronajímat a nebýt přitom rušen nájemníky.

V současné chvíli využívá rodina suterén jako dětskou hernu/pokoj pro hosty. Jelikož nebylo možné uvnitř domu zbudovat 100% odhlučněnou kancelář, rozhodli se manželé pro zahradní kancelář. Starou kůlnu na dvorku nechali nahradit částečně v zemi zapuštěnou boudou o půdorysném formátu 1,5 x 1,5 m. V ní se nachází samostatná kancelář, které dominuje zelená travnatá střecha.  

Photocredit: Rafael Soldi (se souhlasem Best practice architecture)

6

Mladá rodina bydlí ve vzorovém domě blízko Prahy. V čem jim dispozice 5+kk tolik vyhovuje?

Kateřina a Kamil si nechali postavit blízko Prahy hezký patrový domek s dispozicí 5+kk. Co bylo při plánování jejich domu unikátní? S čím jsou nejvíce spokojení a co by dnes naopak udělali jinak?.. Číst více →



Tiny house, do kterého se pohodlně vejde čtyřčlenná rodina

Napadlo vás, že tiny house může být i vhodným rodinným bydlením? Prohlédněte si tento house pro velkou rodinu. Jeho prostornost vás překvapí... Číst více →



Rodinný dům lze pořídit levněji než byt. Odborník radí, jak na to

Jak vyřešit otázku vlastního bydlení v této těžké době. Odkládat rozhodnutí, či neodkládat? Koupit raději byt, nebo postavit dům?.. Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Kvůli covidu si postavili multifunkční zahradní domek – je v něm sklad, home office i posilovna

Rodina si pořídila multifunkční zahradní domek. Seznam použitých materiálů, bohatá fotogalerie i množství potřebných informací naleznete v článku... Číst více →



Poslední slova maminky si vzal k srdci. Silný rodinný příběh dal vzniknout výjimečné stavbě

Navštívili jsme unikátní několikapatrovou dřevostavbu, která ukrývá zajímavě řešený interiér s vysokými stromy, odhalenými trámy a neuvěřitelnou terasu. Prohlédněte si dům pana Zdeňka v galerii... Číst více →



Rozpadlou stodolu po babičce přestavěli legální cestou na krásný rodinný dům

Prozíravá babička odkázala manželům starou stodolu u jezera. Z nechtěné daru se po čase stalo jedinečné řešení vlastního bydlení... Číst více →



Žádná typovka. Manželé si postavili vysněnou dřevostavbu v Beskydech

Manželé si nechali postavit luxusní dům v Beskydech. Nakoukněte s námi dovnitř!.. Číst více →



Rodinný dům zasadili 75 cm do země. Netradiční nápad má dokonalý výsledek

Dřevostavba, která je zasazená 75 cm do země, ukrývá krásný interiér. Nakoukněte s námi dovnitř a podívejte se na moderní průchozí pokoje i vhodně řešené úložné prostory... Číst více →



Svépomocí přestavěl sklad na rodinný dům. Ušetřil miliony a inspiruje další

Jak ušetřit miliony při stavbě/rekonstrukci rodinného domu? Příběh Michaela inspiroval už tisíce lidí, kteří volí stejnou cestu... Číst více →