HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěná kola dobývají svět! Jak se na nich jezdí?

Ekologická, netradiční a především designová vychytávka posledních let. I tak by se dala označit dřevěná kola, která se pomalu začínají dostávat i na český trh. Ať už vás zajímají bicykly celodřevěné, nebo jen s dřevěným rámem, zde se o nich dozvíte více. Podívejte se i do galerie na různé typy dřevěných kol.


Dřevěné kolo může být stylové i funkční zaráz
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Richard Masoner / Cyclelicious

Století páry a dřevěných kol

Přestože můžeme v muzeích i naší fotogalerii najít kusy bicyklů, které jsou zcela celodřevěné, přiznejme si, že to není zrovna nejpraktičtější varianta. Jezdit přímo po dřevě totiž způsobuje nemalé potíže, kolo jede velmi ztuha a neplní téměř žádnou z funkcí, na které jsme dnes zvyklí.

Fotogalerie:

i Foto: Richard Masoner / Cyclelicious, BenFrantzDale, XuRxO, magnetbox

Už od devatenáctého století, kdy pozorujeme největší rozmach bicyklů, byla kola vyráběna a spojována z vícero materiálů. Dřevěné rámy však přetrvaly ještě několik desítek let, pro svoji přílišnou váhu začaly být později nahrazovány za rámy ocelové, hliníkové a pak i titanové či karbonové. Doba těchto „nepřemožitelných“ materiálů je však, zdá se, opět na hraně. Dřevo vrací úder a přichází na scénu.

Má bicyklové dřevo šanci?

Po dlouhé desítky let se mělo za to, že není nejmenší důvod vracet se u rámových konstrukcí kol zpět ke dřevu. Původní přírodní materiál nenabízel svým uživatelům mnoho výhod – používaly se rámy z masivního dřeva, které často nebylo dostatečně upravováno, takže kolu přidávalo na kilogramech, a naopak ubíralo na celkové pevnosti. Dnes se však zdá být situace odlišná. Ale rozhodně nechceme křivdit ostatním materiálům, jako jsou klasický hliník či karbon. Na na všechny typy jízdních kol se dřevěná konstrukce hodí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Proč si (ne)vybrat dřevěný rám kola

Abychom mohli přemýšlet o případné koupi či sestrojení dřevěného kola, je nutné nejprve znát nejčastější konkurenty dřevěných navrátilců. Představme si nyní nejtypičtější materiály pro výrobu rámových konstrukcí a uvedeme si jejich hlavní výhody a nevýhody.

  • Ocelová klasika

Brzy po zcela původních dřevěných rámech začala na řadu přicházet ocel. Dlouho dobu trhu dominovala, avšak sklony ke korozi udělaly často po několika letech kola spíše nevzhlednými. A co teprve hmotnost. Přes všechny nevýhody se s ocelovou klasikou můžeme i dnes setkat – materiál je to pevný a má relativně dobré vyrovnávací schopnosti.

  • Lehký jako hliník

Především pro sportovní trekingová kola našel své ideální uplatnění hliník. Respektive ne samotný hliník, ale slitiny z něj. Jeho minimální váha zajišťuje kolům jednoduchou manipulaci a nepřidává žádná kila navíc. Nevýhodou je stále jeho nedostatečná pevnost, která bývá ve slitinách doháněna ostatními materiály. S hliníkovými, resp. slitinovými rámy se dnes setkáváme relativně běžně.

  • Tlumící karbon

Po mnohém hledání a zkoumání přišli stavitelé kol s materiálem, který se hmotností rovná hliníku, a přitom má nesrovnatelně lepší pevnost. Karbon se ukázal jako téměř ideálním. Karbonové rámy mají dlouhou životnost, dobře tlumí při jízdě, a tak jsou u uživatelů velmi oblíbené. Jen je třeba dát pozor na velké nárazy. Při pádu z kola či nečekaném nárazu totiž může karbonový rám ne úplně těžce prasknout.

  • Titan jako luxus

Pořídit si titanový rám kola, na to už je věru potřeba láska k ježdění. Nebo stačí dostatek peněz. Na titanových rámech nenajdeme mnoho chyb – jsou lehké, odolné, tlumí nárazy. Jen ta cena! Pokud chcete ukázat, že na to máte, titan je jasná volba. Jen na rozdíl od dřevěného kola není zaručeno, že si toho každý všimne.

  • Dřevo pro fajnšmekry

A teď přichází na řadu dřevo. Na úvod nevýhoda – výroba dřevěných rámů, resp. kol ještě stále není příliš standardní, sehnat dřevěný rám vyžaduje najít speciální firmu a často si také nechat vyrobit kolo přímo na míru.

Teď už k výhodám – jízda na kole s dřevěným rámem je velmi komfortní, jak je známo, dřevo dobře tlumí nárazy. Na rozdíl od svých těžkých dřevěných předchůdců už dnes najdeme kola s dutým rámem nebo rámy masivně dřevěné, ale ze dřeva, jehož hustota odpovídá požadovaným váhovým potřebám.

Obnovitelný zdroj, jakým je dřevo, také jistě zaujme všechny ty, kterým není lhostejná ekologie a udržitelný rozvoj. A co teprve krása. Nasednout na kolo s dřevěnou konstrukcí totiž zajistí pozornost téměř všech v okolí. A tak si stačí vybrat, jaký typ kola a vzor dřeva by se vám designově líbil. Vyberete si ve fotogalerii?

Vydáno dne:
17.01.2019

Photocredit: Richard Masoner / Cyclelicious

9

10 tipů pro nákup dřevěných hraček a výrobků ze dřeva

Chystáte se k nákupu nábytku z masivu nebo dřevěných hraček pro děti? Čtěte... Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Moderní roubené domy z lepených hranolů

Jaké jsou výhody moderních roubených domů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vydrží? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Dřevěné kanceláře v Sydney: Jak se staví vícepatrové dřevostavby?

Když architektovi při navrhování zahradního skleníku ujede ruka, může vzniknout i kancelářský komplex. Podívejte se... Číst více →



10 nejpodivnějších využití dřeva ve stavbách

Poznejte deset nejpodivnějších aplikací dřeva ve stavbách, které vám vyrazí dech. Věděli jste, že ze dřeva mohou být mrakodrapy, elektrárny nebo třeba základy?.. Číst více →



55 kuriozit ze dřeva – neuvěříte, co všechno se z něj dá vyrobit

Dřevo jako prastarý materiál představuje výzvu pro mnohé tvůrce a umělce. Jak se s ním někteří popasovali se můžete podívat v následujícím článku s inspirativními fotografiemi... Číst více →