HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mafl – okružní pila, která v dílně nesmí chybět žádnému kutilovi

Ruční pily patří k oblíbeným pracovním nástrojům už desítky let. Patří mezi ně i kotoučová pila (okružní pila) přezdívaná mafl. S maflem lze řezat různé materiály, a to vždy závisí na správné volbě kotouče okružní pily, kterých je celá řada. Při výběru maflu se řídíme podle několika parametrů, které ovlivňují samotné řezání a jeho používání. Tato kritéria pro správný výběr ruční okružní pily jsme shrnuli v dnešním článku.


Mafl
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: tuchodi

Co je to mafl?

Mafl, jinak řečeno ruční okružní nebo kotoučová pila, je typ nářadí určený k řezání dřeva, kovů i plastů. Nemusíte být zrovna profesionálové, abyste se s maflem nenaučili zacházet. Využije ho každý kutil v domácnosti. Tento nástroj se skládá z kovového kotouče a mechanismu, který zajišťuje jeho pohon. Vznik stolní okružní pily se datuje ke konci 18. století. Později vznikla na území USA přenosná ruční okružní pila, neboli mafl. Od té doby se práce při řezání stala daleko efektivnější. Prohlédněte si různé typy a značky maflů v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: tuchodi, New York National Guard, J Yochem, Georgia National Guard

Ruční okružní pila – její typy a rozdělení

Mafl a jeho jednotlivé typy se rozdělují podle několika hledisek. Tím základním je tvar okružní pily a způsob jeho umístění nad řezaným materiálem. Mafl může být proveden jako pila ruční okružní pila, stolní okružní pila nebo i jako velká pila v podobě obráběcího stroje. Další možné rozdělení je podle způsobu napájení a typu kotouče. Na jednotlivé typy maflů se můžete podívat v naší fotogalerii.

Mafl a jeho napájení

Starší ruční kotoučové pily tohoto typu bylo možné provozovat pouze přes přívodní elektrický kabel. Jeho použití například v domácích podmínkách bývá nejčastější, protože zdroj elektrické energie máte v každé zásuvce. V dnešní době se však stále více dostávají do popředí mafly, které pohání akumulátor. Při práci vám tak nebude překážet elektrický kabel. Akumulátorové mafly mají vychytávky, které vám například ukázují, kolik zbývá kapacity v baterii, případně čas, za jak dlouho bude potřeba baterii vyměnit. Jeho použití oceníte všude tam, kde není zdroj elektrické energie.

Parametry při výběru maflu

Pokud stojíte před výběrem ruční kotoučové orkužní pily, měly by vás zajímat technické parametry, jako jsou otáčky, potřebný příkon, hmotnost pily a prořez kotouče. Když začneme prvním parametrem tedy otáčkami, tak vždy při srovnání si vybírejte mafl s těmi vyššími otáčkami. Díky vyšším otáčkám bude zajištěné, že samotný řez bude kvalitnější. V případě požadavku na příkon se opět řiďte pravidlem čím vyšší, tím lepší. Okružní pila mafl s malým příkonem se hodí na občasné přířezy. Pro profesionální práci potřebujete dostatečný výkon, aby si mafl poradil i se silnějším dřevem. Pokud hodláte kotoučovou pilu používat pro řezání malých prvků, kupte si méně výkonný mafl. Bude se vám s ním lépe pracovat díky jeho menší hmotnosti. Váha menšího maflu začíná kolem 2 kg. Ty větší mají hmotnost okolo 4 kg. Prořez kotouče udává, jak silný materiál mafl dokáže prořezat. Zde se tento parametr pohybuje mezi 40 a 80 mm.

Varianty řezných kotoučů pro mafl

Výběr řezných kotoučů je velký a na každý materiál je určený jiný. Tenké kotouče jsou určeny pro řezání materiálů, kde se vyžaduje čistý a důkladně přesný řez. Je však nutné dávat si pozor na možné přehřátí kotouče. Při výběru kotouče nesmíte opomenout také tvar zubů a jejich počet. Toto jsou totiž rozhodující faktory pro řezaný materiál. Průměr kotouče se pohybuje mezi 150 a 200 mm. Při výběru velikosti kotouče platí pravidlo, že pokud má mafl větší příkon, bude nutné zvolit větší kotouč.

Mafl: příslušenství a podpora

Tak jako každý pracovní nástroj má i mafl doplňkový sortiment. Mezi praktickou pomůcku při používání ruční okružní pily v interiéru se hodí mít odsávání pro piliny a prach vznikající při řezání. Nejenom, že odsávání zabezpečuje lepší pracovní podmínky, ale snižuje se také možnost usazování případných nečistot v mechanismu maflu. Dále oceníte některé doplňkové funkce maflu, které mají vliv na pohyb kotouče. Jedná se o pozvolný rozběh kotouče nebo funkci brzdy kotouče. Díky těmto vymoženostem se zkrátí čas samotné operace při řezání. Při řezání za šera také oceníte přídavné světlo, nebo laser pro přesnost řezu.

Co lze maflem řezat?

Pokud problematiku řezání pomocí ruční kotoučové pily vztáhneme pouze na dřevo a materiály na bázi dřeva, tak pořád máme k dispozici velké množství výrobků, u kterých se mafl uplatní. Maflem zvládnete řezat běžné stavební řezivo, jako jsou hranolky, prkna či fošny. U desek na bázi dřeva využijeme mafl na každé dřevostavbě, kdy potřebujeme zařezávat například opláštění stěn z OSB desek, sádrovláknitých desek apod. Při zhotovování provětrávané fasády ruční mafl využijete pro krácení palubek. Neobejdou se bez něho ani řemeslníci například při výrobě nábytku a pokládce suchých podlah.

Vydáno dne:
23.04.2020

Photocredit: tuchodi

0

6 důvodů pro KVH hranoly

Není hranol jako hranol. Co to je KVH a proč byste z něj měli stavět?.. Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Jak a podle čeho zvolit správné palubky

Sháníte dřevěné palubky do interiéru? Ty jsou jiné než palubky venkovní.. Číst více →



Návod jak se posuzuje kvalita palubky

Chystáte se nakupovat palubky? Nejdříve se seznamte s jejich třídami.. Číst více →



Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Přímočará pila vám v dílně nesmí chybět: Jakou vybrat?

Přímočará pila je univerzální pomocník nejen do dílny. Jaké jsou na trhu přímočaré pily a podle čeho je vybírat poradí tento článek... Číst více →



Pokosová pila zajistí precizní úhlové řezy: Jaké jsou možnosti?

Toužíte-li po velké přesnosti při řezání úhlů, pořiďte si pokosovou pilu. Jaké parametry pokosová pila musí splnit a a na co si dát při výběru pozor se dozvíte zde... Číst více →



Video: Vyřezávání ze dřeva pomocí motorové pily

Leží vám doma motorová pila? A zkoušeli něco vyřezávat pomocí motorové pily? Objevte v sobě talent a vyřežte si sochu!.. Číst více →



Řezbářství v 21. století: Může šikovné ruce nahradit CNC fréza?

Dali byste přednost řezbářské práci lidských rukou, nebo strojově přesné kopii? Vytratí se z figurek duch Vánoc, když ji vyrobí CNC fréza?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů