HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Paravany do bytu i do zahrady jsou v módě. Jak je vybrat?

Paravany jsou stylové zástěny, které si znovu nachází své místo v moderních domácnostech. Snadno s nimi vykouzlíte koutek, ve kterém budete mít soukromí. Zakryjete s nimi prostor, kam by nemělo dopadnout oko návštěv. Paravany ale mají mnohem více použití.

Jak je vybrat? Z jakých materiálu se vyrábí? A kolik stojí? Dozvíte se v článku.


Paravany
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Zástěny nejsou nic nového pod sluncem. V minulosti je využívali lidé napříč celým světem. Populární byly u smetánky ve Francii i v Anglii, stejně jako v Číně nebo v Japonsku, kde byly pochopitelně zdobené tradičními motivy.

Možná ve vás samotné označení „paravan“ evokuje film pro pamětníky nebo historický snímek, ve kterém jako by se zastavil čas. Jenže paravány jsou užitečné i v moderním světě. Pozorný čtenář si teď určitě položil otázku, zda samotné slovo paraván píšeme správně. Dobře je to s dlouhým „á“, i když velmi často se slovo komolí, a proto jsme použili i druhou variantu – paravan.

Fotogalerie:

i Foto: Archiv redakce

Inspirujte se: Obývací pokoje: Fotogalerie, inspirace, trendy 

Designové paravány do bytu

Ale teď už zpět od gramatiky k podstatě věci. Paravány, stejně jako mnoho jiných věcí, jež nám odkázali předkové, vznikly z praktických důvodů. Paravány poskytovaly soukromí, a proto se používaly například v ložnici – za nimi bylo snadné se převléknout.

Dnes paravány mohou plnit i jiné funkce. Například s nimi velmi snadno a rychle rozdělíte prostor v místnosti. Většinou nejsou těžké, takže je můžete přenášet. Variabilita použití se tak zvyšuje.

Mohlo by vás zajímat: Konferenční stolek do obýváku: 6 tipů, které vám usnadní výběr 

Na první pohled obyčejná skládací deska oddělí například obývací pokoj od pracovního kouta, zakryje roh, který ještě potřebuje dodělat, nebo za paraván jednoduše schováte nepořádek. Vítané jsou paravány ke sprše, které vám zajistí soukromí, nebo oddělí toaletu od zbytku koupelny.

Kromě praktického využití se mohou paravány stát i designovým prvkem, který oživí váš interiér. Vedle obyčejných paravánů totiž zakoupíte i velmi povedené až umělecké kousky, které můžete použít třeba ve své kanceláři, v obývacím pokoji, ale i v komerčních prostorách.

Rozmanité paravány

Výběr paravánů je dnes velmi široký, co se týká materiálů, designů i tvarů. Historie zástěn začala jednoduchými deskami, ale dnes si výrobci lámou hlavy s mnohem náročnějšími řešeními a novými designy. Klasický paraván má obdélníkový nebo obloukovitý tvar. Vysoký bývá kolem 2 metrů a skládá se ze tří dílů.

Zatímco obyčejné paravány seženete v řetězcích s nábytkem za pár stovek korun (většinou se s levnějším paravánem vejdete do 1 000 Kč), za designové kousky nebo za ruční práci na míru si budete muset připlatit. Získáte ale jedinečný interiérový prvek.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Materiály paravanů a jejich vhodné použití

Při výběru paravánu k vám domů si můžete pohrát s materiálem, barvami, tvary. Paravány mohou vyhlížet klasicky, moderně i extravagantně.

Kostra materiálu je většinou ze dřeva nebo z kovu. Vedle tradičního dřeva se používají i exotické dřeviny, například teak. Oblíbené jsou také kovy v matném i lesklém provedení. Výběr materiálu uzpůsobte prostoru, kam paraván postavíte. Například do koupelny zvolte raději provedení z nerezu a vyhněte se levným kovům, jež by mohly zrezivět. Pokud byste chtěli paraván na venkovní použití, je třeba dřevo ošetřit. Povětrnostní vlivy dobře snáší teak. Setkat se můžete i s paravánovou kostrou z bambusu.

Levnější paravány mívají plastovou konstrukci, ale ani ta nemusí vypadat špatně. Někteří designéři dokonce záměrně sahají po plastu, respektive po moderním termoplastu a používají výrazné odstíny, jako je růžová, oranžová nebo nestárnoucí černá.

Konstrukce je potom potažena různými druhy látek a tkanin. Ty nabízí nepřeberné množství barev a vzorů od přírodních tónů až po abstraktní vzorce. Výplň může být zhotovena i z ručně malovaného papíru, používá se také sklo, zejména v kombinaci s kovem, oblíbené je i dřevo, rákos nebo kůže. Setkat se můžete i s polstrovanými paravány, které mají snímatelný potah, který lze prát nebo měnit.

Čtěte dále: Knihovna do obývacího pokoje: Fotogalerie plná inspirace 

Originální paraván vytvoříte, pokud si na látku nebo papír necháte natisknout či namalovat své vlastní motivy, například použijete fotografie z dovolené nebo fotografie své rodiny. Prodávají se také paravány s vyloženě uměleckými snímky.

Paravány na zahradu i na balkon

Pokud se čím dál více času snažíte trávit na čerstvém vzduchu, zaujmou vás paravány pro venkovní využití, například na zahradě, balkonu nebo na terase. Na rozdíl od interiérových paravánů, které mohou být vyrobené třeba z látky, jsou venkovní paravány konstruované tak, aby zvládly povětrnostní vlivy. U paravánů na zahradu nebo na balkon je velmi důležitá stabilita.

TIP: Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Zvlášť pokud vybíráte paraván na zahradu nebo na balkon, věnujte pozornost materiálu. Se dřevem nic nezkazíte. Výplní může být i rákos nebo proutí. Na paraván můžete také zavěsit květiny nebo ho nechat obrůst pnoucími rostlinami a vytvořit si tak jedinečné zákoutí.

Máte doma taky paraván? Pochlubte se a pošlete nám jeho fotku do galerie na redakce@drevostavitel.cz

Vydáno dne:
27.03.2018

2

Téměř svépomocí si postavili moderní roubenku u Brna

Roubenka nemusí vždy vypadat jako chalupa z hor. Roubenka je i moderní rodinný dům. V rozhovoru se dočtete, jak ji lze postavit svépomocí... Číst více →



Život se mění. Nebojte se postavit si znovu nový dům

Život se mění a sním i vaše požadavky na bydlení. Nebojte se postavit si znovu nový dům. Manželský pár to udělal a jsou nyní mnohem spokojenější... Číst více →



Termostat: Jak vybrat pokojový termostat a ušetřit za vytápění?

Termostat vám pomůže ušetřit za vytápění a zároveň budete mít doma komfortní teplo. Nevíte, jestli je pro vás lepší bezdrátový, nebo digitální termostat? Poradíme vám... Číst více →



Elektrický krb: Zatopíte si bez sazí, ale s romantikou

Milujete plápolající oheň v krbu, ale nemáte na pravý krb místo ani prostředky? Pořiďte si efektivní elektrický krb. O příjemné plameny z krbu nepřijdete a neumažete si ruce! Elektrický krb do domu či paneláku, stačí si vybrat... Číst více →



Ověřené tipy, jak přifouknout malý byt

Jak zařídit malý byt, aby mohl plnohodnotně konkurovat větším bytům? Stačí porozumět radám interiérových architektů a můžete se místo do tmavého kutlochu vracet do příjemného a pohodlného interiéru. Přinášíme vám souhrn ověřených rad, jak vyzrát na malý byt... Číst více →



Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!

Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to... Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Jaké pergoly se staví v Rusku? Zveme vás na prohlídku jedné z nich

Kolik různých funkcí může mít jedna pergola o ploše 36 metrů čtverečních? Podívejte se, jak pojali řešení v Rusku... Číst více →



Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla

Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?.. Číst více →



Velký zázrak v malém bytě – trámy tu rostou jako stromy v lese

Prohlédněte si famózní rekonstrukci starého bytu v centru města, která zachovala duši a charakter původního domova... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů