HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Máte nový plot, zahradní nábytek, pergola, lavička nebo stůl, a to jak jinak než ze dřeva? Je přeci tolik příjemnější, ekologičtější a voní! Na druhou stranu však na něm může slunce, déšť nebo jiné rozmary počasí snadno zanechat nevítané stopy. Pokud netoužíte po přirozeném šedivém odstínu dřeva a chtěli byste zachovat jeho stávající barvu (nebo jeho barvu vylepšit), bez ochranného nátěru se neobejdete. Jaké jsou výhody lazury na dřevo? Kdy a jak ji použít? Podle jakých kritérií lazurovací laky vybrat? Povíme si v článku.


lazury na dřevo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Nejdříve dřevo ošetřete prostředkem proti červotoči nebo plísním a následně aplikujte ochranný nátěr. Tím může být právě lazura určená pro venkovní nátěry.

Kde všude použít lazuru?

Běžné laky, ať už vodou ředitelné nebo syntetické, nejsou zpravidla příliš prodyšné a mohou tak ovlivnit vlastnosti dřeva, které nemůže pružně reagovat na změnu vlhkosti. To může vézt k popraskání laku.

Čtěte dále: Laky na dřevo

Lazury na dřevo určené pro exteriér jsou pružné a prodyšné a případnému rozpínání nebo smrskávání dřeva se přizpůsobí. Navíc také velmi dobře vypadají, protože zvýrazňují přirozenou kresbu dřeva.

Použití lazur na dřevo je poměrně široké. Protože odolávají UV záření i dalším povětrnostním vlivům, jsou oblíbené jako venkovní ochrana dřeva. Natřít jimi můžete dřevěné ploty, zahradní domky, dřevěné štíty, zahradní nábytek, dětské prolézačky, lavičky či stoly. Lazuru oceníte i při nátěru starého dřevěného nábytku, který chcete využít v interiéru, protože dřevo oživí.

TIP: Nábytek z palet: Fotogalerie plná nápadů a inspirace

Typy lazurovacích laků

  • Silnovrstvá lazura – na povrchu dřeva vytváří ochranný film, ale proniká do něho jen minimálně. Výhodou je dlouhodobá ochrana dřeva, protože silnovrstvé lazury mají životnost až několik let (5 až 6 roků). Pokud budete nátěr po nějaké době obnovovat, je nutné ten původní nejprve odstranit.
  • Tenkovrstvá lazura – vsakuje se do dřeva a na jeho povrchu vytváří tenkou ochrannou vrstvu. Výhodou je rychlá a snadná aplikace lazury. Nátěr tenkovrstvou lazurou má nižší životnost, vydrží asi 2 až 3 roky

TIP: Nejoblíbenější typ lazury najdete zde.

Jak vybrat lazuru na dřevo?

Lazurovacích laků je na trhu celá řada. Vybírat můžete podle výrobce, dekoru, vlastností nebo typu dřeva. Vyrábí se například speciální lazury na ploty, lazurovací laky určené pro venkovní použití nebo naopak do interiéru.

Podobně jako u jiných výrobků se lazury liší i svojí kvalitou. Rozhodující přitom je, kolik účinných látek bude lazurovací nátěr obsahovat. Nejdůležitější složkou každé lazury je množství sušiny neboli látky, která dřevu poskytuje ochranu. Platí pravidlo, že čím více sušiny bude lazura obsahovat, tím lepší ochranu dřevu poskytne. Vyplatí se vám proto prozkoumat nejen katalogové listy, ale i bezpečnostní listy každé lazury, kde výrobci tuto informaci uvádějí.

Při výběru lazury na dřevo se soustřeďte i na další parametry. Důležité je, jak velkou plochu vybranou lazurou natřete. Je přitom důležité si uvědomit, že v reálu se vše může lišit. Výrobci totiž tento údaj uvádějí na základě optimálních podmínek. Některé dřevo může „víc pít“ než jiné. Svoji roli sehrají i konkrétní povětrnostní podmínky. Počítejte také s tím, že jeden nátěr většinou nestačí a bude nutné aplikovat dva nebo tři nátěry lazury.

Když budete zkoumat jednotlivé lazurovací laky, můžete se setkat i s olejovou lazurou na dřevo. Na trhu jsou například jednovrstvé olejové lazury, které mají vysoký obsah sušiny, a proto dřevu poskytují vysokou ochranu. Penetrace dřeva jde v tomto případě do hloubky a navíc mu olejový nátěr propůjčuje přirozený vzhled. Olejová lazura na dřevo tak vlastně šetří čas i peníze, protože postačí právě jen jeden nátěr.

Aplikace lazury na dřevo

Výběr lazurovacího laku je jen prvním krokem k proměně vašeho plotu, pergoly nebo nábytku. Při samotné aplikaci lazury na dřevo byste měli dodržovat tyto zásady. Jen tak docílíte skvělého výsledku a poskytnete dřevu žádoucí ochranu.

  • Dřevo zbavte nečistot. Omeťte ho, můžete ho ofoukat nebo vyluxovat. Pokud budete natírat starý kousek, je třeba zbavit ho původního nátěru – s tím pomůže třeba smirkový papír, ocelový kartáč nebo vibrační bruska.
  • Pokud je to jen trochu možné (a nenatíráte zrovna plot), přesuňte si dřevěný nábytek do dílny a vytvořte si optimální podmínky pro práci. Není nic horšího, než když vám do natírání začne pršet, zafouká silný vítr, který přinese nečistoty, nebo do nátěru perou silné sluneční paprsky.
  • Lazuru na dřevo aplikujte klasicky štětcem. Je vhodné nanášet na dřevo silnou vrstvu, kterou bychom měli dobře rozetřít. Lazura (zejména tenkovrstvá) se bude do dřeva dobře vpíjet. Pokud někde zůstanou kapky nebo silnější „šmouhy“, stačí je odsát starým hadrem.
  • Pokud použijete olejovou lazuru, kde výrobce doporučuje pouze jednu vrstvu nátěru, máte vyhráno. Při aplikaci více vrstev dodržujte dostatečně dlouhou „technologickou“ přestávku mezi jednotlivými nátěry podle doporučení výrobce.

Čtěte dále: 7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně

Dozvěděli jste se, co jste chtěli vědět o lazurách na dřevo? S případnými dalšími dotazy se na nás neváhejte obrátit v diskusi, nebo v Poradně.

Photocredit: melissa jonas

Vydáno dne:
19.08.2015

14

Moření dřeva: Od výběru mořidla až po nátěr

Dřevo je krásný materiál. Nové září čistotou a voní. Se starým dřevem je to.. Číst více →



Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku... Číst více →



Excentrická bruska: S čím vám pomůže a kde je vhodná

Potřebujete čas od času zbrousit nerovné plochy? Pak se neobejdete bez excentrické brusky. Jaký je rozdíl mezi excentrickou a vibrační bruskou? Jakou excentrickou brusku vybrat, aby dobře sloužila?.. Číst více →



Pracovní oděv: Jak správně vybrat montérky i pracovní obuv

Pracovní oděv je důležitý pro vaši ochranu, a proto nepodceňte jeho výběr a použití. Poradíme vám, jak vybrat pracovní boty a jaké typy pracovních oděvů použít při různých činnostech... Číst více →



Video: Jak udělat patinu na dřevě během několika minut

Rádi byste dřevu dodali pěkný vzhled? Zkuste ocet a ocelovou vlnu! Podívejte se, jak jednoduché je vytvořit patinu na dřevěném povrchu!.. Číst více →



Vyrobte dětem jednoduchou dřevěnou hračku, kterou nepustí z rukou

Výroba dřevěné hračky nemusí být složitou záležitostí. Naučte se, jak vyrobit krásné a jednoduché dětské hračky ze dřeva během pár minut... Číst více →



Betonové ploty nemusíte nikdy stříhat ani natírat

Betonové ploty nepotřebují zastřihnout ani natřít, dlouho vydrží a vypadají i po letech náramně! Jak je získat a jaké se nabízí?.. Číst více →



Nábytek z palet: tipy jak si levně a originálně vybavit byt

Chcete si vybavit byt a máte hluboko do kapsy? Máme pro vás řešení. Stačí několik dřevěných palet a zařídíte si celou domácnost... Číst více →



Co udělat pro to, aby dřevo ve stájích pro koně vydrželo

Je opravdu možné použít dřevo v koňských stájích všude? A na co je nutné si dát pozor? Odpovědi na tyto otázky a další tipy se dozvíte v našem článku... Číst více →



Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru

Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →