HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pračky na teplou vodu uspoří až 65 % elektřiny. Proč na trhu chybí?

Ještě před pár lety se pračky na teplou vodu do domácností daly sehnat a mají dvě velké výhody. Nemusejí vodu dlouze ohřívat a voda v bojleru v sobě může mít akumulovanou velmi levnou obnovitelnou energii. Jenže výrobci tyto pračky trhu přestali dodávat, což je pro moderní domácnosti ohromná škoda. Proč tomu tak je?


Teplovodní pračky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří Jakl (se souhlasem)

Není pračka jako pračka

Různě lze narazit na dotazy na napojení obyčejné pračky na teplou vodu z bojleru. Samozřejmě není technicky problém udělat odbočku teplé vody k pračce a napojit ji na teplou vodu místo studené. V takovém případě by ale pračka neměla k dispozici vodu na praní na nižší teploty a i na máchání by brala rovnou teplou vodu.

Zdražení energií s sebou přineslo nejeden velký problém

V dobách levných energií to nevadilo a zvláštní teplovodní pračky v minulých dobách hlavně rychle praly (k mání bývala i taková pračka značky Tatramat). Případně do pračky s již namočeným prádlem se mohla teplá voda natočit sprchou (býval to i případ některých praček plněných shora).

Ideální je samozřejmě pračka jak s přívodem na studenou, tak na teplou vodu, ale také s teplotními čidly či termostatickým ventilem a programem schopným se dvěma přívody vody pracovat. S oběma přívody vody pro pračku a nejlépe blízko bojleru ale počítá jen málokdo – a to zvláště za situace, pokud se pračka na teplou vodu nedá ani sehnat.

Fotogalerie:

i Foto: Jiří Jakl (se souhlasem), wuestenigel, Andrey Matveev, Pexels, RODNAE Productions, Pexels

Pračky na teplou vodu uspoří až 65% elektřiny

Na internetu lze narazit ještě na nabídky praček na teplou vodu, a to i například s přívlastkem „solární“. Pračky na teplou vodu ve srovnání s těmi na vodu studenou uspoří až 65 % elektřiny – protože vodu nemusejí ohřívat a elektřinu potřebují zejména na otáčení bubnu.

Takové srovnání ale připomíná problém u elektromobilů, že sice nemají „žádné emise“, ale elektřinu pro ně je nutné nějak vyrobit podobně jako teplou vodu pro pračky.

Kolik stojí úsporné automatické pračky? Aktuální ceny na trhu si porovnejte zde.

V čem je program teplovodní pračky natolik výhodný?

Samozřejmě pokud pračka dostává rovnou ohřátou vodu a nemusí tuto vodu dlouho ohřívat, tak je to jiná možná rychlost praní. Záleží ale také na teplotě vody z bojleru, protože může mít jak teplotu kolem 50 stupňů, tak přes 60 stupňů. Dále ne všechny textilie snášejí dobře rychlé a výrazné ohřátí vodou, navíc takto se mohou například srážet bílkoviny z potu. Program teplovodní pračky tyto skutečnosti může zohledňovat a teplou a studenou vodu směšovat podle potřeby, vodu dále přihřívat.

Ohřívání teplé vody v bojleru

Z hlediska využití obnovitelné energie lze namítnout, že prát lze například v době výkonu fotovoltaické elektrárny. Jenže výkon takové elektrárny zdaleka nemusí stačit při další spotřebě v domě a také zároveň na ohřívání vody a otáčení bubnu v pračce. Pro fotovoltaické elektrárny je klíčová akumulace energie, a ta se obvykle dotýká právě akumulace v bojleru.

Aktuální ceny fotovoltaických a solárních panelů si pro srovnání můžete zjistit zde.

Vodu v bojleru lze ohřát také tepelným čerpadlem (se ziskem 2/3 energie navíc proti přímému ohřevu), nebo kotlem na biomasu apod. Ve všech těchto případech platí, že teplá voda je ohřátá levně, vysoce účinně, ekologicky a její využití je dokonce žádoucí vzhledem k obvyklým větším objemům bojlerů. Jelikož ohřev vody u teplovodní pračky probíhá v bojleru, může se na jejích topných částech tvořit také méně vodního kamene.

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?

V tomto případě dochází ke ztrátám tepla

Na druhou stranu cestou teplé vody v potrubí a hadicích od bojleru k pračce dochází k určitým ztrátám tepla. Při této cestě je teplá voda nasáta a nechladne jen při odběru, ale vychladá postupně v celém objemu potrubí až do dalšího odběru – což může být třeba až při dalším praní. Přívod teplé vody k pračce má nejlepší efekt v případě větších praček (s většími odběry najednou) a v případech praček umístěných blízko bojleru.

Oblíbené jsou také pračky se sušičkou. Jak se cenově liší od těch klasických? Porovnejte si ceny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Je tedy pračka na teplou vodu dobrou volbou?

Pračky na teplou vodu mají tedy své značné výhody, ale také nevýhody. Při umístění blízko bojleru a možnosti akumulace obnovitelné energie v bojleru výhody jasně převažují. Ekonomové výrobců praček ale zřejmě tak dalece neuvažovali a neuvažovali ještě ani v relacích energetické krize. Navíc se výrobci zaklínají úsporností dokládanou energetickými štítky a „áčkovými“ hodnotami i bez teplovodního přívodu.

Je tu potřeba větší osvěta, aby teplovodní pračky byly žádané a využívaly se jejich přednosti. Pomoci by mohla i legislativa, kdy kvůli kombinovatelnosti s obnovitelnými zdroji teplovodní pračky mohou mít nejvyšší třídu a ústí pro pračky na krátké vzdálenosti od bojleru by v novostavbách standardně měly mít jak vývod studené, tak teplé vody. V každém případě pro výrobce je tu nyní exkluzivní možnost teplovodní pračky zákazníkům nabídnout a zákazníci je mohou u výrobců začít výrazněji žádat.

Provoz staré ledničky vás stojí 3 000 korun ročně navíc a zbytečně

Vydáno dne:
08.04.2023

Photocredit: Jiří Jakl (se souhlasem)

11

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →



Záložní energie při výpadcích elektřiny a tuhých mrazech

Jak překonávat výpadky elektrické energie v zimním období? V tomto článku jsou sepsané možné varianty pro menší rodinné domy i bez plynové přípojky a krbu... Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Správce paneláku v severních Čechách vyřešil úsporu pro 22 bytů

Panelák v severních Čechách disponuje systémem, který šetří energie všem 22 bytů. Jak tento systém funguje, nám ukázal jeho správce... Číst více →



Fotovoltaika se nemusí vždy zrovna vyplatit

Vyplatí se investovat do fotovoltaiky? Podívejte se na návrhy různých systémů a kalkulace možných úspor... Číst více →



Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Jaká distribuční sazba elektřiny vychází aktuálně nejvýhodněji a který distributor plynu má nejnižší ceny? Srovnaní dodavatelů... Číst více →



Experti slibují úsporu 6 %, pokud snížíme teplotu o 1 °C. Jak je to ale doopravdy?

Státní představitelé uvažují o snížení teploty o 1–2 °C. Bude mít tento efekt smysl a opravdu tak uspoříme 6 % nákladů na vytápění?.. Číst více →



Bydlím v paneláku – jak mohu snížit výdaje za vytápění?

Jak dosáhnout úspory u zatepleného panelového domu? Přichystali jsme pro vás přehled moderních a často opomíjených technologií snižující náklady na vytápění až o desítky procent... Číst více →



Čas jsou peníze: stavba domu z pohledu úspory dopravy, stresu, hluku a cenného času

Jak postavit dům rychle a levně? Odpovědí jsou jednoznačně dřevostavby. Přečtěte si, v čem všem spočívají výhody v rámci úspory dopravy, stresu a času... Číst více →