HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Protože vytápění představuje největší energetický výdaj domu, dá se na něm také nejvíce ušetřit. Musíte ale vědět, jak na to a nedat na letité stereotypy. Šetřit totiž ne vždy znamená ušetřit.

Jaká je vlastně pravda o vytápění moderních novostaveb? Pro lepší představivost si v tomto článku srovnáme dva rodinné domy, oba s vytápěnou plochou 113 m², oba postavené ve standartu spotřeby tepla do 50 kw/m². Rozdíl je ale ve způsobu vytápění. Jeden je vytápěn elektrickou energií, druhý plynem. Oba domy jsou průměrnými stavbami, jakých se dnes staví kolem měst desítky.


Elektřina nebo plyn
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Který z majitelů bude mít menší účet za energie? Elektřina nebo plyn?

Oba výše zmíněné domy spotřebují průměru mezi pěti a šesti tisíci kilowatthodin energií za rok. Zpravidla nás ani tolik nezajímá objem spotřebované energie, jako spíše konečný účet za energie na inkasu. Je proto jasné, že už při letmém srovnání současných průměrných cen zhruba 5,25 Kč/kWh za elektřinu a 1,25 Kč/kWh plynu každému z nás padne do oka téměř čtyřikrát levnější plyn (po výpočtu účinnosti kotle, spalného tepla a dalších poplatků se dostaneme na konečnou cenu cca 2,54 Kč/kWh).

TIP: 77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Dům vytápěný elektřinou ale nakonec zaplatí celkově nižší účet za energie. Jak to?

V moderní dřevostavbě totiž moc energie na topení nespálíte a rozdíl v účtu za topení tedy není zásadní (v našem případě cca 5700 Kč/rok). Navíc, pokud si do svého rodinného domu pořídíte elektrické vytápění, můžete požádat o zvýhodněný tarif elektřiny D45d. Oproti běžné ceně 5,25 Kč/kWh Vám tak bude dodavatel elektřiny účtovat pouze přibližných 3,55 Kč/kWh (v ceně je zahrnut i větší nájem za jističe).

Bude Vás zajímat: Kdy se elektrické přímotopy vyplatí

I přesto se ale stále jedná o dražší zdroj energie, mohli bychom namítnout. Fígl ale spočívá v úspoře nejenom za vytápění, ale také v úspoře za elektřinu, kterou spotřebujeme při běžném provozu domácnosti po celý rok ve spotřebičích, jako je bojler, pračka, lednice atd. A té také není málo (průměrná domácnost cca 340 kWh/měsíc).

V následujícím videu naleznete hezky zpracovanou ukázku využití elektrického vytápění v rodinném domě.

Náklady na pořízení se počítají taky

Pokud chceme náš cenový propočet dotáhnout do konce, musíme zohlednit také cenu topného systému. Jednoduché elektrické přímotopy s dálkově řízeným termostatem totiž vyjdou jeho majitele na zlomek toho, na co by ho přišla plynová přípojka, kotel, topná tělesa a kotel dohromady.

Plynový nebo jakýkoliv jiný kotel v domě s sebou navíc přináší další každoroční radosti, jako je návštěva kominíka, revizáka plynových spotřebičů atd., kteří si svoje služby nechají bohatě zaplatit.

Elektřina je u menších a dobře izolovaných domů celkově výhodnější než plyn, neplatí to však vždy a všude

Samozřejmě, ne každému se finančně vyplatí „krmit“ topení elektřinou. Ve starých domech, členitých budovách či nekvalitně postavených novostavbách vyjde elektrika podstatně dráž. Obyvatel takového domu totiž potřebuje topit na kvantitu . Komfort a bezstarostnost vytápění domu elektřinou by ale stejně nedokázal docenit. Bydlení v takovém domě pro něj totiž znamená věčný boj s neduhy obývané stavby a vysoké účty za cokoliv spojeného s touto stavbou.

Finální verdikt: Plyn nebo elektřina?

Rada na závěr tedy zní: pokud chcete svůj nový dům postavit skutečně tak, aby splňoval nároky na  energeticky šetrný dům, pořiďte si elektrické topení. Plynový kotel stejně jako tepelné čerpadlo v takovém případě nepředstavuje nic jiného, než zbytečné vyhazování peněz do komína.

Průměrné náklady na pořízení některých výše zmíněných částí topného systému naleznete zde:

  • Elektrický přímotop: 2500,- Kč
  • Plynový kotel: 17300,- Kč
  • Elektrokotel: 14800,- Kč
  • Radiátory: 2500,- Kč

Jaký je Váš názor na vytápění elektřinou? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi.

Vydáno dne:
24.03.2014

156

Vybíráme topný systém

Jaký zvolit topný systém? Při volbě topného systému musíte dbát na to spoustu kritérií a která to jsou se dozvíte zde... Číst více →



Šetříme, protože nám to řekli

Do úspor se investují nemalé částky. Máme jasno v tom, zda ve skutečnosti šetříme?.. Číst více →



Zkroťte náklady na vytápění dřív, než dům postavíte

Nová kalkulačka vám spočítá náklady na vytápění vašeho domu.. Číst více →



Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

Znáte ten pocit kdy teploměr ukazuje 24°C a vám je přesto zima.. Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Jsou elektrické přímotopy právem strašákem pro jejich drahý provoz? To zda a kdy se vám přímotop vyplatí naleznete v tomto seriálu... Číst více →



Dřevostavba vytápěná elektřinou? Není třeba se bát

Stále více dřevostaveb je vytápěno elektřinou a tento trend má jasný důvod.. Číst více →



Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Ceny zemního plynu 2018: Jak vytápět a vařit levněji?

Ceny zemního plynu se v roce 2018 příliš nezměnily. Vařit a vytápět můžete levněji, pokud zvolíte vhodného dodavatele zemního plynu. Jak na to?.. Číst více →



Který způsob vytápění dřevostavby je nejlevnější? (porovnání celkových nákladů)

Který druh vytápění patrové dřevostavby je nejlevnější – tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo plynový kotel? Počítejte s námi... Číst více →



Domácí bioplynová stanice – levný plyn si můžete vyrobit doma

Levný plyn si můžete vyrobit i sami doma. Postačí vám k tomu pouze zbytky jídla nebo kravský hnůj. Jak na to se dozvíte v našem článku... Číst více →