HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Proč dřevostavba nevypadá jako dřevostavba?

Přemýšlíte o tom, kde stojí všechny ty dřevostavby, které se v posledním desetiletí staví, když všude kolem vás to vypadá na klasickou zástavbu? Nezoufejte. Dřevostavby se totiž často skrývají pod kabátem docela běžných novostaveb a dokonce můžete dřevěné konstrukce najít i ve zcela nečekaných budovách.


Proč dřevostavby nevypadají jako dřevostavby?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Mnoho lidí, které stavby na bázi dřeva zaujmou, si časem položí základní otázku  jak poznat dřevostavbu? Odpověď však není jednoduchá a poznat dřevostavbu také ne. Pojem „dřevostavba“ totiž označuje objekt, jehož nosná konstrukce je ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva. Nosná konstrukce je však ve většině současných staveb ukryta pod dalšími vrstvami různých materiálů. Zvenku tak mohou vypadat dva domy v podstatě stejně, přičemž jeden může být dřevostavbou a druhý zděný.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Waugh Thistleton Architects, urbanbensci

Jaké známe dřevostavby?

Na začátku celého bádání je nutné si uvědomit, jaké druhy dřevostaveb vlastně existují. Teorie rozděluje dřevostavby do tří základních skupin – na masivní, skeletové a rámové. 

Masivní dřevostavby zahrnují všechny konstrukce, kde minimálně 50 % nosné kostry tvoří masivní dřevo. Do této skupiny se řadí jak klasické rustikální stavby, jako jsou srubyroubenky, tak i novodobé systémy z masivního dřeva.

Skeletové dřevostavby tvoří nosné tyčové prvky nejčastěji z lepeného dřeva, mezi nimiž je prostor vyplněn libovolným pláštěm, například sklem. Tento stavební systém se hodí pro velké a rozměrné budovy.

Posledním a u nás jednoznačně nejrozšířenějším typem dřevostaveb jsou rámové konstrukce. Tyto dřevostavby tvoří dřevěné tyčové prvky opláštěné velkoplošnými materiály. Bývají výstižně nazývané jako „sendvičové konstrukce“.

Fasáda vs. konstrukce

S rozpoznáním srubové nebo roubené dřevostavby zřejmě většina lidí nebude mít problém. Ani výrazné dřevěné skelety nejsou žádným hlavolamem. Správně identifikovat rámovou nebo novodobou masivní dřevostavbu už je ale náročné. Oba tyto systémy, které také tvoří drtivou většinou rodinných domů, jsou totiž z vnější strany opatřené vrstvou tepelné izolace a fasádou. A právě vzhled fasády, který mnoho laiků považuje za určující prvek stavby, neříká nic o její konstrukci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Co zůstává skryto

Zcela běžně se tak setkáváme s rámovými dřevostavbami opatřenými fasádní omítkou. A naopak dům s odvětrávanou dřevěnou fasádou může být zděný. Existují dokonce domy, které tyto systémy kombinují – část stavby je zděná a část tvoří dřevostavba. A teď babo raď! Vypadá to, že jediným stoprocentním způsobem, jak odhalíte dřevostavbu tohoto typu, je informovat se u jejího majitele.

Kde všude najdeme dřevo

A právě proto, že dřevo s námi nezřídka hraje na schovávanou, bývají dřevostavby neprávem podceňovány. Mnoho lidí nemá tušení, kolik významných a netradičních budov je ve skutečnosti jen umně maskovanou dřevostavbou.

Výškové domy

Typickým příkladem je londýnský devítipatrový bytový dům Stadthaus postavený v roce 2009 ve čtvrti Hackney. Jeho konstrukci tvoří křížem lepené dřevo, jedná se tedy o novodobou masivní dřevostavbu. Geometrická fasáda v monochromatických barvách ale rozhodně neinformované kolemjdoucí nepřesvědčí o tom, že jde ve skutečnosti o jednu z nejvyšších rezidenčních dřevostaveb na světě.

Stavby jdoucí do nebes

Podobným typem konstrukce se pyšní i nejvyšší dřevostavba na světě – osmnáctipatrová kanadská studentská kolej Brock Commos. Ani zde by pozorovatele navzdory fasádě, která je z části tvořena materiály na bázi dřeva, zřejmě nenapadlo hledat dřevěnou kostru.

 Mohlo by vás zajímat: Video: Nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

V nedaleké budoucnosti se můžeme těšit i na další mrakodrapy ze dřeva. Například japonská společnost Sumitomo Forestry chystá postavit v roce 2041 v Tokiu věžák W350, který by se tak se svou výškou 350 metrů měl stát nejvyšší dřevostavbou světa. V Japonsku se však rozhodli hrdě přiznat dřevěnou konstrukci i z vnější strany, aby v tomto velkolepém díle o dřevostavbě nebylo pochyb.

Více o japonském plánovaném mrakodrapu se můžete dočíst zde: Sedmdesát pater ze dřeva. Japonsko odhaluje plán nového mrakodrapu

Vydáno dne:
21.11.2018

Photocredit: Shutterstock

5

Co je to dřevostavba

Dřevostavba je jakýkoli objekt, který má základní nosnou konstrukci ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva... Číst více →



Volba firmy pro stavbu dřevostavby

Jak vybrat správnou firmu je jedna z nejdůležitějších otázek, pokud jste se již rozhodli pro život v dřevostavbě... Číst více →



Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Konstrukční systémy dřevostaveb 1. díl - Rozměrová a modulová koordinace

Důležitou a často opomíjenou podmínkou dobře zvládnutého návrhového konceptu..... Číst více →



Stavební systémy dřevostaveb – Rámové konstrukce

Rámové konstrukce jsou nejběžnějším typem stavebního systému dřevostaveb. Jsou tvořeny nosnými dřevěnými prvky (stojkami) a opláštěním... Číst více →



Stupně prefabrikace dřevostaveb

U dřevostaveb se setkáváme s různými způsoby výroby a montáže objektů a jejich elementů. Jednotlivé způsoby jsou vázané na míru prefabrikace... Číst více →



Video: Největší test výškové dřevostavby při zemětřesení!

Podívejte se na první výškovou dřevostavbu na světě, která byla testovaná při zemětřesení... Číst více →



Montáž dřevostavby: Rodinný dům s provětrávanou dřevěnou fasádou – postup krok za krokem

Rodinný dům jako dřevostavba s fasádou z dřevěného obkladu je fenomén dnešní doby nejen u nás, ale i v zahraničí. V tomto článku jsme se podívali blíže na montáž dřevostavby krok po kroku... Číst více →