HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Protipožární dveře vám při požáru poskytnou desítky minut navíc

Jestli je nutné si pořizovat protipožární dveře často stanovují předpisy. V případě, že máte v domě kotelnu nebo je přímou součástí domu garáž, pak je dobré zvážit oddělení těchto prostorů právě dveřmi, které vykazují protipožární odolnost. Co to stojí a co s sebou pořízení protipožárních dveří přináší?


Protipožární dveře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Protipožární dveře jako nenosná protipožární konstrukce

Použití protipožárních dveří slouží jako ochrana obytných i komerčních prostor, využívá se zejména v budovách se zvýšeným požárním nebezpečím. Tento druh objektů je pak již v projektu rozdělen na různé požární úseky, aby se dopad případného požáru minimalizoval. Úseky jsou odděleny různými typy konstrukcí, a to jak nosnými, tak konstrukcemi nenosnými. Do skupiny nenosných konstrukcí spadají i různé druhy protipožárních dveří.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Tobias_ZW, Capri23auto

Požadavky na požární dveře

Od tohoto typu dveří požadujeme především ochranu ve smyslu uzavření prostor při požáru, tedy funkci požárního uzávěru. Dalším hlediskem je čas, po který jsou dané protipožární dveře schopny odolávat požáru. Čas je udáván v minutách a je součástí názvu typu dveří. Třetí hodnotou jsou jistě materiály, které byly pro konstrukci dveří použity. Někdy je pro účinnou bezpečnost protipožárních dveří požadováno také jejich automatické zavírání.

Mohlo by vás zajímat: Požární odolnost dřevostaveb 1. díl - Úvod do problematiky

Jaké se při výrobě protipožárních dveří používají materiály? 

V zásadě jde o to, zda se použijí materiály hořlavé v kombinaci s nehořlavými, anebo se využije výhradně materiálů nehořlavých. Přesné složení vybraných protipožárních dveří vám pravděpodobně žádný výrobce neposkytne, často se jedná o utajované výrobní tajemství. Konstrukce dveří, která je složena výhradně z materiálů nehořlavých, je označována jako DP1. Jde o skupinu dveří nejúčinnějších a také nejdražších.

Rozdělování a označení bezpečnostních (požárních) dveří – DP1, DP2, DP3

Protipožární dveře se dělí do tří skupin podle materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, potažmo podle jejich požární odolnosti. Nejrozšířenější a nejvíce poptávané jsou dveře z materiálů hořlavých, které mají označení DP3. Označení DP2 pak najdete u dveří, které mají kombinovanou konstrukci, složenou z materiálů hořlavých i nehořlavých. DP1, tedy číslo jedna v řadě protipožárních dveří, pak označuje dveře složené výhradně z nehořlavých materiálů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Doba odolnosti = 15 až 80 minut

Číslo, které doprovází označení každých protipožárních dveří, udává čas, po který vám dveře poskytnou protipožární ochranu. Název dveří tedy obsahuje písmena, která specifikují druh požární odolnosti, a čísla, která informují o čase, po který dveře vysoké teplotě a plamenům odolávají.

Rozpoznejte druh požární odolnosti – EW, EI, S, C (podle ČSN 73 0810)

  • Odolnost označená písmeny EW je definována tak, že omezuje tepelný tok sálající ze strany konstrukce od požáru odvrácené  takto definovaný tok nesmí způsobit šíření požáru a ani ohrozit zde se pohybující osoby.
  • Protipožární dveře, jejichž odolnost je značena písmeny EI, musí zamezit nadměrnému ohřívání prostoru na straně odvrácené od požáru  v tomto popisovaném případě se předpokládá, že nedojde ke vznícení materiálu na neohřívané straně.
  • Kouřotěsnost je označována písmenem S a je rozhodujícím faktorem v případě hlavních únikových cest.
  • Pokud je na požadavku na požární odolnost uvedeno také písmeno C, pak je k daným dveřím požadován samozavírač.

Možná vás napadá nějaký dotaz...

Jaká je cena protipožárních dveří?

Cena dveří s protipožární konstrukcí se pohybuje již od 3 tisíc korun a končí na desetitisícových částkách. Jak bylo v tomto článku již řečeno, vše se odvíjí od stupně odolnosti.

Jsou protipožární dveře zároveň kouřotěsné?

Kombinace protipožárních dveří s odolnosti proti kouři není automatická. Při nákupu dveří se na kouřotěsnost jistě přeptejte.

Je kouřotěsnost dveří vůbec důležitá?

Většina tragédií při požárech je způsobena udušením. Kouřotěsnost vašich protipožárních dveří jistě dobře zvažte.

Čím se liší požární dveře od dveří standardních?

Protipožární dveře mají svou servisní knížku a příslušné označení na svém štítku, který zpravidla najdete na horní části vnitřní drážky dveří. V podstatě se na první pohled nemusí lišit svým vnějším vzhledem od jiných interiérových dveří. Jsou ale vyrobeny z jiných materiálů a také mají odlišné kování.

Potřebuji si sám obstarávat protipožární dveře, pokud bydlím v bytovém domě?

Jestliže bydlíte v bytovém domě, pak je jistě dobré osadit protipožárními dveřmi minimálně vstup do bytu. Na majitele domu nespoléhejte. Technické specifikace jsou vždy uvedeny v projektu bytového domu.

Stavím si dům. Jak mám vědět, kam všude protipožární dveře umístit a jakou odolnost mají nejlépe mít?

Kam je ve vašem domě nutné použít protipožární dveře, vychází z návrhu požární bezpečnosti stavby. Vyplývá to tedy ze zpracování projektové dokumentace, respektive z její části nazývané bezpečnostní řešení stavby.

Mohu si protipožární dveře namontovat svépomocí?

Protipožární dveře vyžadují jednoznačně odbornou projektovou přípravu i montáž. Pokud si je budete instalovat sami, jejich výrobce za účinnost přestává ručit.

Vydáno dne:
07.09.2018

Photocredit: Shutterstock

2

Požární odolnost dřevostaveb 2. díl - Požadavky na stavební materiály

Splnění požadavků na dřevostavbu z požárního hlediska začíná správným.. Číst více →



Požární odolnost dřevostaveb 3. díl - Nosné konstrukce a třídy reakce na oheň

Požární odolnost konstrukcí dřevostaveb musí splnit normy ČSN 730810. Jak?.. Číst více →



Česká legislativa je nepřítel pětipatrových dřevostaveb

Kvůli němu lapáme po dechu a zahraniční kolegové se nám ztrácí.. Číst více →



Protipožární sádrokarton GKF, GKFI

Když normální sádrokarton ve skladbě dřevostavby nestačí.. Číst více →



Interiérové dveře: Jak a podle čeho je vybrat

Jaké jsou typy interiérových dveří, v čem se liší a jaké jsou konstrukce? Materiály pro interiérové dveře a zárubně naleznete v našem článku... Číst více →



Venkovní vchodové dveře do domu i do bytu: Jaké jsou možnosti?

Venkovní vchodové dveře do bytu a domu zvyšují bezpečnost vaší domácnosti. Zároveň by měly dobře izolovat. V článku najdete tipy, jak vchodové dveře vybrat... Číst více →



Původní dům jim shořel, nechtěli ale ztratit úžasný výhled. Jak si poradili?

Začít stavět na troskách spáleniště není zrovna radostné. Je to ale příležitost, jak udělat věci lépe. Prohlédněte si dům, který se dá přirovnat ke rčení „z nouze ctnost“... Číst více →



Výrobnu helikoptér postavili ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele ušetřili

Na výrobnu helikoptér využili 16tunové nosníky ze dřeva. Navzdory požadavkům majitele tak ale ušetřili... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů