HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stavba dřevostavby krok po kroku 2.díl: Bez pozemku (a peněz) za architektem nelez

V prvním díle tohoto seriálu o Stavbě dřevostavby krok po kroku jsme si stanovili základní požadavky na Váš nový dům, a to finanční limit a velikost domu. V tomto příspěvku si řekneme, jakým způsobem se dostanete k návrhu a projektu vaší dřevostavby. Na konci budete mít v rukou dokumentaci ke stavebnímu povolení.

Stavba dřevostavby z elementů
i Foto: Archiv redakce

Nyní byste měli mít v ruce poměrně konkrétní zadání, jako například „5+1 na patro do 3 milionů“. S touto informací se již můžete obrátit na architekta, nebo začít vybírat některý z typových domů. Na co se však v této fázi často zapomíná, je vhodný pozemek. Pokud již nějaký pozemek vlastníte nebo máte vybraný, nezapomeňte jej zohlednit při výběru typového projektu! Mnohdy totiž zjistíte, že vám orientace pozemku, předepsaný skon střechy nebo umístění příjezdové cesty zužuje výběr projektů na méně než desetinu.

Jsou před vámi dvě cesty, kterými se můžete vydat:

1) Líbí se mi konkrétní typový projekt dřevostavby a hodí se přesně na můj pozemek

Na této cestě si dejte pozor na to, že větší zásahy do typového projektu zaprvé stojí nemalé peníze, protože projekční firma vám je sice umožní, ale následně i slušně naúčtuje. Zadruhé mohou tyto změny narušit celou myšlenku i architekturu dřevostavby. Věty typu: „Chtěli bychom na této straně jen přidat okno,“ nebo „v podkroví bychom chtěli spojit dvě místnosti“ ještě nikdy nepřinesly nic dobrého. Může se totiž jednat zásah do vyřešeného nosného a konstrukčního systému celého domu.

Mohlo by vás zajímat: Katastr nemovitostí: Nahlížení do KN a návod jak na to

V typových projektech se pouštějte pouze do menších úprav nenosných příček, popř. posunutí dveří do místnosti, nebo se radši porozhlédněte po vhodnějším projektu. Pojistkou je vždy přizvání architekta. I když si vyberete konkrétní projekt, domluvte si s architektem alespoň konzultaci. Poradí vám, zda je vybraný typový dům skutečně vhodný na váš pozemek a předejdete také základním omylům, jako jsou například velká okna směřovaná na sever apod.

Výhodou typových projektů je fakt, že máte zároveň vyřešený návrh i projektovou dokumentaci, se kterou můžete jít na stavební úřad.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

2) Nechám dům na architektovi

Mnoho lidí má za to, že architektonická studie je jen pár pěkných obrázků. Za těmito obrázky však stojí návrh domu, který splňuje vaše konkrétní požadavky, je správně umístěn na pozemku, má vyřešený nosný systém a ještě k tomu máte dům, kterých stojí po republice stovky.

Tip: Když se Vás architekt zeptá, kolik byste chtěli do nového domu investovat, není to proto, aby zjistil, kolik máte peněz, ale aby měl jasnou informaci o rozpočtu.

Není totiž nic horšího, než si nechat navrhnout dům od architekta, který nemá potuchy o vašich finančních představách. Studie, ve které není finanční strop zohledněn, totiž pak může stát klidně několikanásobně víc, než jsou vaše nejdivočejší představy.

Dokumentace se začíná rýsovat

Až budeme mít hotovou architektonickou studii, oslovte vybranou realizační firmu, aby Vám dům nacenila. Pokud se bude shodovat s vašimi finančními představami, můžete přistoupit k dalšímu kroku, a tím je dokumentace pro stavební povolení. Tu vám může vypracovat jak architekt, který stavbu navrhoval, tak i realizační firma, která tuto službu poskytuje. Některé realizační firmy nabízejí výhody a slevy, pokud u nich posléze dům postavíte.

Projekt domu je dobrý základ pro získání stavebního povolení. V dalším dílu tohoto seriálu si povíme, co a jak to udělat, abyste z úřadu odcházeli s úsměvem na rtech a se stavebním povolením v ruce.

Vydáno dne:
27.09.2012

18

Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Jak rychle se staví dřevostavba?

Čas jsou peníze a kratší výstavba dřevostavby vám ušetří oboje... Číst více →



Na čem v dřevostavbě nešetřit

Úspora nemusí být vidět, ale vaše peněženka o ní bude vědět... Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 1. díl: Co za Vás nikdo neudělá

Úvodní díl seriálu, který Vám poradí, co a jak při stavbě dřevostavby.. Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 3. díl: Co musí obsahovat projektová dokumentace

Stavební povolení to je oříšek, ale my vám ho pomůžeme rozlousnout.. Číst více →



Bez kulatého razítka na výkresu ani čárku?

Kdo Vám může naprojektovat dům? Odpověď je jednoduchá.. Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 4. díl: Vyrážíme na stavební úřad

Dokumenty pro stavební povolení, které si můžete zařídit sami.. Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů

Že ne každý realitní makléř je poctivý, to každý ví. Ale jaké triky používají? Ty nejčastější lži neseriózních makléřů najdete v našem článku... Číst více →