HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Slovy pana Lumíra byla volba tepelného čerpadla země-voda v kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním jedním z nejlepších kroků, který během výstavby a návrhu domu udělali. Jednotka tepelného čerpadla nezaujímá příliš prostoru v technické místnosti, a navíc je její součástí i zásobník na vodu o objemu 169 litrů. V rozhovoru o kombinovaném vytápění se s námi manželé podělili také o celkovou spotřebu rodinného domu a o důvod, proč odmítli vytápět dřevem a elektřinou.


Tepelné čerpadlo země-voda
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lumír F. (se souhlasem)

Na úvod musí zaznít, že...

Lumír pochází z Čech a spolu se svojí partnerkou Slovenkou Taťánou se rozhodli postavit si krásný dům v Banské Bystrici. Nespolupracovali se stavební firmou, výstavbu si koordinovali sami s dodavatelskými firmami. Pokud by vás zajímala výstavba jejich dřevostavby, odkaz na kompletní článek naleznete v závěru článku. Dnes se více zaměříme na jejich volbu topného systému, která nás velmi zaujala. Pojďme na to.

Lumíre, jak vytápíte vaši dřevostavbu?

Máme v celém domě teplovodní podlahové topení, dokonce i ve sprchovém koutě – zkrátka všude. Do koupelen jsou plánované ještě dva samostatné elektrické radiátory, ale prozatím tam ještě nejsou. A tepelné čerpadlo země-voda s výkonem 9 kW.

Proč jste se rozhodli pro tuto kombinaci?

Neuvažovali jsme nad kombinací topného systému jako takového, spíše jsme se chtěli vyvarovat tuhým palivům a elektřině. Alespoň jakožto primárním zdrojům vytápění.

Co se vám nepozdávalo na vytápění domu dřevem?

Krbová kamna jako primární zdroj jsme vyřadili hned na začátku. Vím, jaká je s tím práce, protože jsem to dělal celý život. Máme sice udělanou přípravu na krbová kamna (zvenčí je hotový komín), ale to je otázka do budoucna. Prozatím máme jen vizualizace.

Vraťme se k tepelnému čerpadlu. Jaká je vaše zkušenost s typem země-voda?

Velmi dobrá. V technické místnosti máme jednotku velkou 220 x 60 cm. Uvnitř ní je zásobník na vodu (169 l). Jednotka ohřívá vodu a vytápí celý dům.

Tepelné čerpadlo země-voda: Nejúčinnější systém, který Češi stále opomíjí

Jak probíhalo samotné umístění zemních plošných kolektorů?

Firma, od které jsme tepelné čerpadlo kupovali, se přijela podívat na pozemek před započetím výstavby. Řešili, jestli se sem samotný kolektor vejde. Abych vám to pro představu přiblížil – délka trubek zakopaných v zemi je cca 800 metrů.

Tepelné čerpadlo země-voda odebírá teplo půdě a odevzdává ho topné vodě. K odebírání tepla z půdy může docházet buď pomocí hlubinných vrtů nebo zemních plošných kolektorů. Více jsme princip popsali v tomto článku.

Neodradila vás cena? Přece jen patří tento typ k dražším variantám

Mně se celkově líbila myšlenka a filozofie tepelných čerpadel – to, jak fungují. Vím, že je to velmi drahá investice. Ale nejen na zahraničních webech jsem se dočetl, že jediné typy tepelných čerpadel, které dávají opravdu smysl, jsou země-voda (ať už zemní kolektor nebo vrt).

Poznámka redakce: Aktuální ceny tepelných čerpadel země-voda si porovnejte zde.

A nad zemním vrtem jste neuvažoval?

Uvažoval, ale když sem přijela firma, měla na to jasný názor. Říkali, že by se tady udělat dal, ale výkopy a všechny zemní práce bych si musel dělat sám. A proto jsem raději zvolil variantu kolektoru.

Poznámka redakce – uvažujete-li nad tepelným čerpadlem, doporučujeme si porovnat všechny typy a až poté se definitivně rozhodnout. Nejenže závisí volba systému na samotné ceně, důležitá je také lokalita i typ pozemku nebo skutečnost, jak velký objekt vytápíte a jak dobře je zateplený.

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací

Jaké máte roční náklady na vytápění?

Myslím, že mi úplně nebudete věřit. S rodinou jsme se nastěhovali v prosinci. A podle první sezóny nám vyšlo měsíční vyúčtování na 1 000 Kč.

To máte asi na Slovensku dobré ceny za energie...

Nevím, jak je to v tuto chvíli v Česku, ale asi ano. Tady na Slovensku nejsou ceny za energie nějak drasticky vysoké, spíše stagnují. A taky musím dodat, že je tady na tepelné čerpadlo zlevněný tarif.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Jakou má váš dům celkovou spotřebu?

Za rok jsme měli 4,7 MWh. Já si ale myslím, že tak nízké náklady máme díky dobře nadimenzovanému topnému systému. A taky tu určitě hraje roli i skutečnost, že máme dřevostavbu, která se rychle vytopí.

Zajímá-li vás dřevostavba Lumíra a Taťány, která byla postavená suchým systémem výstavby, přečtěte si podrobnější rozhovor níže. Více jsme se v něm zaměřili na úsporu peněz při volbě stavebních materiálů.

KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Vydáno dne:
06.04.2024

Photocredit: Lumír F. (se souhlasem)

2

Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí

Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují... Číst více →



Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají

Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné... Číst více →



Tepelné čerpadlo vzduch-voda často bohužel nesplní očekávání zákazníků

Jak využívat energii okolo nás k vytápění domácnosti? Řešení doslova visí ve vzduchu. Je tepelné čerpadlo vzduch-voda opravdu tak efektivní, že vám vyrazí dech?.. Číst více →



Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: Někdy je označováno jako „předražená klimatizace“

Jedná se o nejlevnější tepelné čerpadlo. Jeho nízká cena však nebude zadarmo. Posuďte sami, jestli je pro vás tepelné čerpadlo vzduch-vzduch tou správnou volbou... Číst více →



Tepelné čerpadlo země-voda: Nejúčinnější systém, který Češi stále opomíjí

Ve stínu tepelného čerpadla vzduch-voda stojí mnohem zajímavější technologie. Tepelné čerpadlo země-voda má bezkonkurenční spolehlivost i účinnost... Číst více →



KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Pan Lumír s partnerkou Taťánou stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. I přesto však na výstavbě ušetřili 30 % z celkové částky. Prozradili, jaké materiály nahradili levnějšími variantami... Číst více →



Tepelné čerpadlo voda-voda: Spolehlivý systém vytápění, který může dosáhnout slibované účinnosti

Našli jste na své zahradě podzemní vodu? V tom případě se pod vašima nohama skrývá poklad. U tepelného čerpadla voda-voda se totiž každá kapka počítá... Číst více →



Cena tepelného čerpadla: Návratnost neodpovídá tomu, co prodejci slibují

Peníze až na prvním místě. U drahých zařízení, jako jsou tepelná čerpadla, to platí dvojnásob. Přinášíme přehled cen jednotlivých typů tepelných čerpadel... Číst více →



Statisíce ušetřili při stavbě domu na základech. Stačil jen 1 kubík betonu

Chtěli ušetřit, a tak stavěli svépomocí, postavili úsporné základy a také zvolili tzv. suchou výstavbu domu. Jak postupovali a které drahé materiály nahradili finančně dostupnými variantami?.. Číst více →



Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží

Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?.. Číst více →