HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V polovině března zasaďte topinambur. Je nenáročný na pěstování a už 1 hlíza zajistí silnější imunitu

Květem připomíná slunečnici, hlízou zase zázvor a pěstuje se podobně jako brambory. Oproti nim má však topinambur zcela odlišnou nutriční hodnotu, což z něj dělá velmi žádanou plodinu na českém trhu. Rostlina snese vlhko, sucho i mrazy do –30 °C. A na zahradě ho můžete mít i vy. Máte 6 minut? V článku se dozvíte, jak topinambur správně zasadit, co dělat pro co největší úrodu a jaká půda pro něj bude nejvhodnější. Pusťme se do toho.


Topinambur
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: blumenbiene (Flickr CC 2.0)

Co to je ten topinambur?

Topinambur, známý také jako slunečnice topinambur nebo jeruzalémský artyčok, je rostlina pěstovaná pro své podzemní hlízy. Tyto hlízy jsou jedlé a mají příjemnou oříškovou chuť (lze je srovnat s chutí kedlubny). Oproti běžným (všem jistě známým) druhům zeleniny má však topinambur zcela odlišnou nutriční hodnotu, a je tak velmi vyhledávaný pro své léčivé účinky.

Víte, že...

Pojmenování topinambur získala tato rostlina v Mexiku? Hojně se pěstovala na území kmene Topinambus a do Evropy se dostala až po objevení Ameriky.

Jezte topinambur a budete zdraví jako řípa

Topinambur je bohatý na inulin (typ vlákniny, který slouží jako prebiotikum podporující střevní mikroflóru), jehož kalorická hodnota se blíží nule. Mimo jiné je topinambur zdrojem minerálů (draslík, železo, vápník) a vitaminů (zejména skupiny B a C). Díky vysokému obsahu inulinu a nízkému glykemickému indexu je topinambur vhodný pro diabetiky.

Co to znamená v praxi?

  • Budete mít mnohonásobně lepší zažívání.
  • Nepřiberete nechtěná kila navíc.
  • Udržíte si krevní tlak v normálu.
  • Zajistíte si psychickou pohodu – nebudete tolik v napětí.
  • Podpoříte svoji fyzickou výkonnost.
  • Nezapomínejme na vzhled – pomůže získat krásnou pokožku, nehty i vlasy.
  • Nebudete tolik unavení a vyčerpaní – zdravější verze kofeinu.
  • A díky vápníku budete mít posílenou strukturu kostí i zubů.

Kde poroste topinambur nejlépe? 

Chcete mít tuto zázračnou rostlinu doma? Tak jdeme na to. Výběr stanoviště a ideální typ půdy je zcela zásadní. A úplně nejlepší na tom je, že se topinambur hodí do všech oblastí naší republiky.

Topinambur je schopen růst v téměř každém typu půdy a je odolný vůči mnoha běžným škůdcům a chorobám, což z něj činí ideální rostlinu pro začínající i zkušené zahrádkáře. Více faktických informací o této rostlině najdete v galerii.

Speciální květináč na brambory a topinambury se dá koupit už i na českém trhu. Kolik stojí, zjistíte zde.

Víte, jak pěstovat brambory? S topinamburem je to totiž podobné

Především mu zajistěte slunné stanoviště. Topinambur vyžaduje pro nejlepší růst a vývoj alespoň šest hodin přímého slunečního světla denně. Půdu preferuje dobře odvodněnou, hlubokou a úrodnou. Není ale tajemstvím, že topinambur zvládne i náročnější půdy (chudé půdy). Má rád neutrální až mírně zásaditou půdu (pH 6,0–7,5).

Nekvalitní brambory jsou v prodeji stále častěji. Nenechte se oklamat nepoctivými obchodníky

Jaké jsou vhodné sousední rostliny?

Při výsadbě je důležité dodržet dostatečný odstup mezi jednotlivými rostlinami, obvykle se doporučuje 30–40 cm, aby měly dostatek prostoru pro růst. V okolí topinamburu můžete zasadit třeba níže zmíněné.

  • Bobovité rostliny (např. fazole, hrách) obohatí půdu o dusík, který prospívá pěstování topinamburu.
  • Kapustovité rostliny (např. kapusta, brokolice, květák) mají odlišné nároky na živiny, díky čemuž nebudou topinambur omezovat.
  • Listová zelenina (např. špenát, salát) alespoň využije stín, který poskytují vysoké stonky topinamburu.
  • Cibuloviny (např. cibule, česnek) mají tendenci odpuzovat některé škůdce, což bude pro topinambur prospěšné.

Něco za něco. Pozor!

Mějte na paměti, že topinambur má tendenci se silně šířit. Pokud nechcete, aby se v rámci vaší zahrady stal invazním, je dobré jeho šíření pečlivě hlídat a pravidelně odstraňovat nechtěné výhonky a hlízy.

Co dělat pro co největší úrodu?

Před výsadbou důkladně připravte půdu. Přidejte dobře vyzrálý kompost nebo hnůj, který zlepší strukturu půdy a zvýší obsah živin. Ačkoliv je topinambur odolný vůči suchu, pro hojnou sklizeň je důležité zajistit pravidelné a dostatečné zalévání, zejména v obdobích sucha a během klíčových fází růstu, jako je tvorba hlíz.

Například mulč pomáhá udržovat vlhkost v půdě, potlačuje růst plevele a pomáhá udržet optimální teplotu půdy. V neposlední řadě dodržujte doporučené rozestupy mezi rostlinami, aby měly dostatek prostoru pro růst.

Za kolik se dá pořídit 50 litrů mulčovací kůry? Aktuální ceny si zkontrolujte například zde.

Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Přišel čas sklizně topinamburu

Topinambur se obvykle sklízí na podzim, poté co listy začnou žloutnout a usychat, což je přirozený signál, že rostlina přestala růst a hlízy jsou připraveny k vykopání. Tento proces typicky nastává od pozdního září do listopadu, v závislosti na klimatických podmínkách. Dalších 10 stručných faktů o topinamburu najdete i s fotkami zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Sklizené hlízy topinamburu se nedají moc dlouho skladovat

Lze je však nechat nesklizené a vyrývat podle aktuální potřeby (když není zmrzlá půda). Pokud ale není zbytí, tady je pár tipů:

  • Hlízy topinamburu můžete sníst jak syrové, tak i vařené.
  • Stejně tak není od věci je nakládat podobně jako kyselé okurky nebo jinou zeleninu.
  • Hlízy topinamburu můžete i sušit jako houby.
  • Nebo je naopak zamrazit.

Z dlouhodobého hlediska samozřejmě můžete hlízy topinamburu uchovávat v chladném, tmavém a suchém prostředí s dobrým větráním – tak jako brambory.

Vydáno dne:
12.03.2024

Photocredit: blumenbiene (Flickr CC 2.0)

6

Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Špatný výběr dřeviny pro živý plot může způsobit velké problémy

Schová vás před zvědavými pohledy sousedů, skryje kompostér na kraji zahrady, a navíc krásně vypadá. Jakou dřevinu zvolit pro živý plot?.. Číst více →



Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024

Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou... Číst více →



Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Vyberte si z 10 nejznámějších druhů tulipánů a zjistěte, v jakých vzdálenostech a do jaké hloubky je správně uložit. Nemusíte mít obavy, tulipány jsou nejjednodušší na výsadbu i pěstování... Číst více →



Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →



Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní

Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém... Číst více →



Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu

Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout... Číst více →