HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť

Česnek je poměrně odolná a nenáročná rostlina, které se v českém podnebí dobře daří. Na jaře už můžete v záhonech vidět první výhonky podzimní výsadby. Pokud jste ale před zimou nestihli česnek do záhonů zasadit, poradíme vám ty odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. A přidáme k tomu i podrobný návod na jejich pěstování.


Jak pěstovat česnek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Nina M. (se souhlasem)

Které odrůdy česneku stihnete vysadit i na jaře?

Na jaře je vhodné vysadit takové odrůdy česneku, které jsou pro jarní výsadbu speciálně vybrány, a to proto, že mají kratší vegetační dobu a lépe se přizpůsobují jarním podmínkám. Jarní odrůdy česneku mají své kouzlo v tom, že se sází do dobře připravené půdy v období, kdy se vysévá významná část další zeleniny, což umožňuje dobrou organizaci a rozmístění záhonů. Jestliže česnek sázíte až koncem února či později, čelí jarní odrůdy menšímu riziku napadení houbomilkou česnekovou.

Odrůdy česneku vhodné pro jarní výsadbu:

  • Morado – Hlízy této odrůdy česneku jsou nadprůměrně velké a pevné, s bílou slupkou na povrchu a fialově zbarvenou vnitřní slupkou stroužků. Jedná se o pozdní odrůdu s vysokou úrodností, která je ceněna především pro svou silnou česnekovou vůni a ušlechtile ostrou chuť. Každá cibule této odrůdy obvykle obsahuje přibližně 8–10 stroužků.
  • Matinka – Jde o polopozdní odrůdu česneku vhodnou pro jarní výsadbu, ale můžete ji vysadit i na podzim. Cibule jsou střední velikosti, mají bílou barvu a obvykle obsahují 8–12 stroužků. Jejich skladovatelnost je velmi dlouhá, za příznivých podmínek mohou vydržet více než 10 měsíců. Pokud se česnek zasadí na podzim, obvykle dosahuje vyšších výnosů.
  • Thermidrome – Cibule této jarní odrůdy česneku jsou kulovitého tvaru, pravidelné a mají atraktivní bílou barvu. Má příjemnou, ostrou a ušlechtilou chuť. Skladovatelnost této odrůdy je až do konce dubna, tedy až do příští sklizně.
  • Japo II – Je to pozdní odrůda sadbového česneku. Cibule této odrůdy jsou kulovitého tvaru, velké a pravidelné, se žlutobílým zbarvením. Stroužky jsou uspořádány nepravidelně, jsou velké a v počtu 8–13 kusů. Japo má velmi příjemnou, ostrou a ušlechtilou chuť. Jedná se o pozdní odrůdu, jejíž sklizeň probíhá až začátkem srpna. Navíc při opoždění sklizně se cibule této odrůdy nerozpadávají, což představuje výhodu pro pěstitele.

Jarních odrůd česneku je samozřejmě mnohem více. Při výběru odrůdy pro vaši zahradu je důležité zohlednit nejen vhodné období pro její sadbu, ale také své vlastní preference ohledně chuti a skladovatelnosti česneku. Doporučujeme se pobavit s místními zahradnickými experty nebo prodejci semínek, kteří vám mohou poradit ohledně nejvhodnějších odrůd pro konkrétní podmínky a možnosti vaší zahrady nebo lokality.

Druhá půlka února je pro výsev ideální. Některé druhy zeleniny je nutné předpěstovat už teď

Co se stane, když na jaře vysadíte podzimní odrůdy česneku?

Pokud po zimě vysadíte odrůdy česneku, které jsou obvykle určeny k výsadbě na podzim, zkrátíte tak rostlině období, které potřebuje k tvorbě zdravých cibulí. K tomu jí vyhovují chladnější měsíce a začátek jara. Když tyto podmínky nedostane, rostlina bude více tvořit květy a semenné stvoly, a česnekové cibule budou menší a méně vhodné pro dlouhodobé skladování. Česnek nevhodně vysazený na jaře může být také více náchylný k některým chorobám a škůdcům, které jsou běžnější v teplejším počasí.

Podrobný návod, jak vysadit česnek

Krok 1 – Příprava záhonu: Vyberte si slunné místo s dobře propustnou půdou. Záhon připravte odstraněním plevelů, přerytím půdy a/nebo smícháním s kompostem. Česneku se dobře vede v půdě s vysokým obsahem organické hmoty. Připravený záhon rozdělte na řádky, do kterých budete česnek vysazovat. Mezi jednotlivými řádky by měl být dostatek prostoru pro přístup a údržbu.

Krok 2 – Příprava česneku: Pokud máte celé cibule česneku, pečlivě je rozdělte na stroužky. Pokud koupíte sadbové stroužky, můžete je použít přímo. K výsadbě vyberte zdravé, velké a pevné nepoškozené stroužky bez příznaků hniloby nebo nemocí. Stroužky neloupejte! Do země se sází i se slupkou. Někteří zahradníci před výsadbou ošetřují stroužky česneku namočením do roztoku česnekového extraktu nebo roztoku manganistanu draselného, aby se zabránilo možným chorobám.

Krok 3 – Výsadba: Sázejte česnek stroužek po stroužku do předem připravených řádků ve vzdálenosti přibližně 10–15 cm od sebe, a to tak, aby vrcholy stroužků byly asi 5 až 10 cm pod povrchem půdy. Místo řádků můžete do hlíny udělat díry sázecím kolíkem a česnek vkládat do nich. Sázíme tak, aby kořenová část stroužku směřovala dolů do půdy a aby klíček mohl růst přímo nahoru.

Krok 4 – Pokrytí a zálivka: Po vysazení česneku zahrňte osázené řádky či díry hlínou, lehce ji udusejte a záhon zalejte dostatečným množstvím vody. Půda by měla být vlhká, ale ne příliš mokrá.

Krok 5 – Pěstování česneku: Záhony pravidelně kontrolujte a odstraňujte plevel. Dle potřeby a srážkových podmínek pravidelně zalévejte. Pokud je vaše půda chudá nebo česnek vykazuje nedostatek živin, můžete použít hnojiva bohatá na fosfor a draslík.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Jarní a podzimní česnek – kdy se sklízí?

Česnek se obvykle sklízí asi 8 až 9 měsíců po jeho výsadbě. Konkrétní doba sklizně se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako jsou druh odrůdy česneku, počasí a podmínky pěstování. Nicméně obvykle by se měl česnek sklízet, když listy začnou hnědnout a uvadat.

  • Podzimní (tzv. ozimý) česnek: Vysazuje se obvykle na podzim, v říjnu nebo listopadu. Rostlina má dostatek času před zimou zakořenit a vytvořit výhonky. Sklízí se obvykle na začátku léta, zpravidla v červenci nebo srpnu.
  • Jarní česnek: Vysazuje se na jaře, obvykle v únoru nebo březnu, jakmile se půda trochu zahřeje. Potřebuje delší dobu k růstu a vývoji před sklizní na podzim nebo na jaře následujícího roku.

Ať se tedy do výsadby česneku pustíte v jakémkoliv období, výběr vhodné odrůdy vám zajistí spokojenost při jeho sklizni. Pokud použijete neznámý česnek z kuchyně, s velkou pravděpodobností vám také vyroste, ale velkého výnosu se nejspíš nedočkáte.

Vydáno dne:
24.02.2024

Photocredit: Nina M. (se souhlasem)

2

Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny

Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku... Číst více →



Seznam březnových úkolů pro vaši zahradu. 8 činností, na které nesmíte zapomenout

Nepodceňte přípravu vaší zahrady na nastávající rok. Začněte už na jaře těmito 8 jednoduchými činnostmi... Číst více →



První zeleninu můžete zasít už v únoru. Co do pařeniště patří a co ne?

Skvělá alternativa ke skleníku je tzv. pařeniště. Jak jej založit? Co a kdy do pařeniště sázet? To vše se dozvíte v našem článku... Číst více →



Co dělat na zahradě v únoru? Nepromeškejte klíčové kroky, které vám zajistí bohatou letní úrodu

Nepodceňte přípravu své zahrady na nastávající sezónu. Začněte už v únoru těmito 11 jednoduchými činnostmi, které zvládne i úplný začátečník... Číst více →



Druhá půlka února je pro výsev ideální. Některé druhy zeleniny je nutné předpěstovat už teď

Práci na venkovních záhonech necháme ještě chvíli být, ale zaměříme se na výsev a předpěstování zeleniny. Nezapomeňte si stáhnout náš seznam únorových činností, který vám práci usnadní... Číst více →



Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Vyberte si z 10 nejznámějších druhů tulipánů a zjistěte, v jakých vzdálenostech a do jaké hloubky je správně uložit. Nemusíte mít obavy, tulipány jsou nejjednodušší na výsadbu i pěstování... Číst více →



Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin... Číst více →



Konec března je ideální pro vysetí hrachu. Úrody se dočkáte už na konci jara, stačí vybrat správný druh

Těšili jste se celou zimu na sladký a zelený hrášek? Konečně jste se dočkali. A v žádném případě nebude takto včasné zasetí žádným házením hrachu na stěnu... Číst více →



Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech

Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy... Číst více →