HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pražské byty na prodej, nebezpečné plísně v koupelně a pravda o fotovoltaice – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal výletem do Tater, kam nás však nepustili s naším psím kamarádem. Ze Slovenska jsme sice odjížděli s nepořízenou, zato v Itálii jsme se dozvěděli zajímavou informaci. Věděli jste, že běžná česká čtyřčlenná rodina je v této sluncem zalité zemi docela v balíku? A když už jsme u té Itálie, proč si vlastně vůni pizzy nepřivézt s sebou domů? Jeden nadšený kutil se italskými restauracemi inspiroval a postavil si doma na zahradě stylovou pec na pizzu. Fotky samo sebou máme. Konec tlachání, udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Dezidor, Antyo99 (Wikimedia Commons CC 4.0)

Tatry jsou pro vás pravděpodobně passé

Nadvládě pasteveckých psů je konec. Ovce bouchají šampaňské a usedají na své měkoučké vlněné zadečky. Stres končí. Vstup se psy do tatranských hor totiž po Polácích už zakázali i Slováci. Pokud se tedy chystáte na dovolenou a členem vaší rodiny je čtyřnohý kamarád, Tatrám se obloukem vyhněte.

Nejezděte do Tater, pokud máte psa. Hrozí pokuta až 80 tis. Kč

A kolik to koštuje letos?

Stavět nebo nestavět? To je otázka. Mnoho lidí zvažuje, jestli ještě vydržet a počkat na lepší časy nebo se do toho rychle pustit, než vše zase trojnásobně zdraží. Přinášíme data, která vám napoví.

Na aktuální ceny polystyrenové tepelné izolace se můžete podívat zde. Srovnat si je s cenami minerální vaty můžete například tady.

Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět

Máte 5 mil. na účtu. Co si koupíte?

Za tyto peníze seženete jak novou garsonku v Praze, tak i pětipokojový apartmán, chcete-li vilu, v Itálii i s bazénem. Co vy na to? Nevyplatí se investovat spíše do zahraničních nemovitostí a pronajímat je ku příkladu turistům?

Za cenu 1kk v Praze můžete mít vilu s bazénem v Itálii. Češi raději skupují nemovitosti v zahraničí

Za jeden den postavíš a pak půl roku čekáš

To jsou věci. Majitelé postavili svůj rodinný dům během jediného dne, avšak na kolaudaci museli čekat měsíce. V Pardubicích vázla komunikace.

Martin a Jana si pořídili vysněné bydlení u Pardubic. Jejich dům byl postavený za pouhý 1 den

Zlatíčko, udělej mi kafíčko

Slečna Veronika nám v zajímavém rozhovoru popisovala, jak její přítel zvládnul připojit nové odběrné místo úplně sám (s dozorem elektrikáře). Bohužel si vybrali nejmrazivější den v roce.

Připojení nového odběrného místa na veřejnou elektrickou síť – postup pro laiky

Plíseň v koupelně? Ty čuně

Povědomí o riziku, které v sobě plísně nesou, je bohužel ve společnosti velmi malé. Mnohdy proto lidé ve svých koupelnách plísně mají, aniž by o tom věděli. Dívají se na ně každý den při čištění zubů a dýchají toxický vzduch.

Přehlížení plísně v koupelně mívá fatální následky. Některé druhy lidé neumí rozpoznat

Na tohle seš krátkej, kamaráde

Možná si myslíte, že o své nemovitosti můžete rozhodovat podle sebe. Bohužel tomu tak úplně není. Vaše absolutní právo končí ve chvíli, kdy si nastěhujete nájemníka. Ten má totiž práva, která mu nemůžete upřít. Jako třeba cigaretka nebo leguán.

Zakázat nájemníkovi kouření ani chov zvířat majitel nesmí

Když chceš bydlet v lese, musíš vědět, jak na to

A kdo by nechtěl bydlet v tichém, zeleném, sluncem zalitém lese – v krásné přírodě. Vyhledejte nejodlehlejší zahrádkářskou kolonii a postavte si chatu snů.

Mladý pár si levně postavil luxusní chatu v přírodě. Splnila všechny požadavky dotčených orgánů

Hezké, ale jak dlouho vydrží?

Fotovoltaika se v posledních letech stala opěvovaným a hojně pořizovaným systémem. Nad její účinností však panuje řada otázek. Jak je to s ní ve skutečnosti?

Na fotovoltaické panely dostupné na českém trhu se můžete podívat například zde.

Fotovoltaiky jsou známé tím, že rychle ztrácí účinnost. Nové testování však přineslo překvapivé výsledky

Co to tady voní? Ále, sousedi dělají zase pizzu

Pizzu si na své zahradě můžete upéct i vy. Nejtěžším krokem, u kterého pohoří téměř všechny rodiny či páry, je začít. Abychom vám tento těžký začátek ulehčili, vyzpovídali jsme jednoho z mnoha kutilů, kteří se nevzdali a svoje dílo dokončili. Úžasný výsledek i vůně.

Srovnejte si aktuální ceny pece na pizzu zde.

Itálii má na zahradě každý den. Nadšenec si postavil vlastní pec na pizzu a zveřejnil fotopostup stavby

Typový dům týdne: Bungalov do L (5+kk) v Česku pořídíte od 3 493 056 Kč

Prosvětlený obývací pokoj, tři vstupy na venkovní terasu, kuchyně do L, šatna, pracovna a dva dětské pokoje k tomu. Takto navržený typový dům může stát do 4 měsíců na vašem pozemku.

Bungalov do L (5kk) je čím dál oblíbenější u mladých rodin. Lákavá je i možnost bydlet do 4 měsíců

Je to nepříjemné, ale fakt tam musíte jít

Jak už to tak bývá, každá novota s sebou nese na úvod jisté komplikace. A přesně to lze očekávat i u nástupu platnosti nového stavebního zákona. Do té doby, než se v něm úředníci plně zorientují, lze očekávat, že se fronty poněkud prodlouží.

Od 1. 7. se očekává zahlcení stavebních úřadů. Kdo něco potřebuje, měl by jednat ihned

Kráska a zvíře. Doslova

Fuchsie je nádherná rostlina, kterou touží mít na své terase všechny moderní ženy. Málokterá z nich však ale tuší, že je domovem svilušek, molic, třásenek a ploštic.

Porovnejte si aktuální ceny ověřených insekticidů zde.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity

Už odcházíte? Ještě si dejte kvíz

Není nad pořádný a záludný kvíz od redakce Dřevostavitele. Schválně jestli víte, do které popelnice vyhodit staré CD nebo kelímek od kávy.

KVÍZ: Kam vyhodíte tubu od zubní pasty nebo staré CD? Otestujte se, zda správně třídíte odpad

Vydáno dne:
28.04.2024

Photocredit: Dezidor, Antyo99 (Wikimedia Commons CC 4.0)

1

Bydlení za socialismu – jak vypadalo a kolik skutečně stálo. Nedostupné byty nejsou fenomén pouze dnešní doby

Připomeňte si pomocí fotografií bydlení za socialismu a napište nám, které věci vám chybí a na které se nevyplatí ani vzpomínat... Číst více →



Lidé podávají na stavební úřad špatné žádosti. Zbytečně pak čekají

V povědomí většiny lidí jsou úřady obecně zapsány jako něco, s čím je lepší vůbec nepřicházet do styku. Ať chceme nebo ne, někdy je to však bohužel nevyhnutelné... Číst více →



Topení dřevem údajně drancuje lesy a škodí zdraví. Mnoha lidem unikají důležité informace

Zprávy o plánovaném zákazu topení dřevem se neustále vrací jako bumerang. Má tato obava reálný základ, nebo se jedná o zbytečné strašení, které vyvolalo paniku?.. Číst více →



Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad

Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat... Číst více →