HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

DIY – projekty svépomocí

DIY (neboli Do It Yourself) je kategorie návodů a postupů na nejrůznější výrobky a menší stavby převážně ze dřeva, které si zvládnete vyrobit sami vlastníma rukama za použití jednoduchého nářadí. Patří sem nejrůznější nábytek, dekorace, vychytávky a zlepšováky. Dále tu najdete i přehled základního nářadí, které by nemělo žádnému domácímu kutilovi chybět.


Nepříliš známá omítka akumuluje teplo, klimatizuje a samovolně větrá. Majitel popsal postup správného nanášení
Ani jádrová a sádrová omítka se mu nevyrovná. A ta sanační, štuková nebo dekorativní už vůbec ne. Materiál, který je pro každého snadno dostupný, nám v rozhovoru dokonale popsal zkušený tesař z Turnova.

Mladý pár s 3letým synem žije v obytné dodávce. Jejich měsíční výdaje jsou 15 tisíc korun
Byť nebyli Tomáš ani Markéta manuálně zruční, dokázali si svépomocí přestavět dodávku na obytnou. Aby dalším zapáleným cestovatelům ulehčili počáteční strasti, popsali nám v rozhovoru kompletní postup přestavby dodávky od výběru správného auta až po výrobu vlastní solární sestavy.

Nájemní bydlení vyměnili za obytňák. Náklady jim klesly o 180 tisíc Kč ročně
Manželský pár s dítětem odešel z nájmu a investoval veškeré úspory do přestavby starého ojetého auta. Tomáš s Markétou dříve platili několik tisíc korun měsíčně. To se však po odstěhování do dodávky velmi rychle změnilo.

Tomáš si vyrábí elektřinu pomocí solární sestavy, kterou sám vymyslel. Zveřejnil nákres systému
Energie hýbou světem a to zejména v posledních letech, kdy jejich ceny začaly dramaticky kolísat. Chytré řešení energetické soběstačnosti se stalo tématem i pro Markétu a Tomáše, kteří se rozhodli pokusit se o vytvoření vlastního ostrovního systému.

Přístřešek, venkovní sauna a udírna. Starostlivý otec Ivan překvapil svoji rodinu novou zahradou
Přestože pracuje Ivan jako projektový manažer a zkušeností se dřevem příliš neměl, dokázal svépomocí postavit přístřešek, venkovní saunu a udírnu. Stáhněte si výkresy s kótami a prohlédněte si také fotopostup v galerii.

Dodávka přestavěná na obytňák – výběr správného typu auta je zásadní
Tomáš s Markétou a jejich malým synem se rozhodli přestěhovat do obytné dodávky. Jejich měsíční výdaje klesly na 15 tisíc korun a bydlení si nemohou vynachválit. V rozhovoru se nám svěřili s detaily i strastmi, které je provázely od počátku.

Výroba levitující postele 180x200 podle Pepy Libického jen za 3 100 Kč – postup
Pepa Libický si na nás udělal čas a představil nám nejzajímavější část interiéru svého domku – manželskou postel 180 × 200 cm, která jakoby se vznášela nad zemí.

Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů
Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů.

Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet
Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda.

Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům
Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken.

Podle jednoduchého manuálu postavil manažer Václav dům pro 6člennou rodinu. Ušetřil tak 1 milion Kč
Pan Václav dokázal postavit dřevostavbu svépomocí. Samotný návrh domu však svěřil architektovi. Ten jeho důvěru zklamal.

Rozhovor s kutilem, který si postavil na zahradě výjimečnou udírnu. Získali jsme fotodokumentaci
Ivan si postavil na zahradě udírnu svépomocí. Popsal nám detailní postup výroby, ceny materiálů i to, jak na celém procesu ušetřit.

Sauna svépomocí krok po kroku – postup a výkresy ke stažení
Saunovací sezona se blíží a nastává pravý čas se na ní připravit. Spojili jsme se proto s panem Ivanem, kutilem, který si i jako laik dokázal postavit vlastní, velmi zdařilou saunu na zahradě v Karviné.

Zámkovou dlažbu nahradil kutil zatravňovací dlažbou. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ hodnotí rozhodnutí
Chcete si položit dlažbu rychleji a levněji? Zapomeňte na klasickou zámkovku a zkuste systém, který Němci používají již desítky let.




další články »« předchozí


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů