HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Podle jednoduchého manuálu postavil manažer Václav dům pro 6člennou rodinu. Ušetřil tak 1 milion Kč

O čem mnozí jen sní, převedl pan Václav v realitu. Bydlí se svou ženou Evou a čtyřmi dětmi v Orlických horách, v dřevostavbě, kterou si dokázal postavit vlastníma rukama. Přitom není kvalifikovaným odborníkem v tomto oboru. Živí se úplně jinak. Díky vytrvalosti a houževnatosti a jen s pomocí jednoduchého manuálu dokázal proměnit sen ve skutečnost. V reportáži se s námi pan Václav podělil o celý svůj příběh a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací. Pustil by se do toho znovu?


Dřevostavba svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav V. (se souhlasem)

Proč jste se vlastně rozhodli postavit si nový dům?

Po svatbě jsme bydleli v malém bytě v Praze, ale neuměli jsme si představit vychovávat zde děti. Oba pocházíme z menších měst a díky tomu, že jsme dostali pozemek darem od rodičů, rozhodli jsme se začít stavět dům. Zalíbily se nám dřevostavby.

Proč dřevostavbu? Proč jste nestavěli zděný dům?

Chtěli jsme dřevostavbu, protože s ní měl můj švagr dobré zkušenosti a má firmu, která se stavění dřevostaveb věnuje. Navíc mi práce se dřevem voní a bavilo mě to. A to hlavně v tom smyslu, že když něco pokazím, tak si to relativně snadno zase opravím, protože dřevo se dá snadno uřezat, nastavit apod. Práce s maltou a cihlami mi tak blízká není a také jsem si na to sám netroufal. Uvědomuji si, že kdybych si měl postavit rovnou zeď, tak nikdy rovná nebude.

A proč jste se se ženou rozhodli pro bungalov?

Nechtěli jsme patrový dům, protože by to bylo dražší. Taky jsme měli dost rozlehlý pozemek, takže ten dům mohl být relativně velký i při jednom patře. A další praktický důvod – moje žena má zkušenost s bydlením v patrovém domě a neustálé běhání nahoru a dolů nebylo moc komfortní.

Jak velký máte pozemek?

Přesně nevím. Něco okolo 2 000 m2.

A velikost samotného domu?

Dům má zastavěnou plochu 180 m2, užitnou nevím přesně, ale o moc méně to nebude. V tomto jsou dřevostavby výhodné – tloušťka stěn je menší než u zděného domu. Kdybychom měli zděný dům, rozdíl mezi zastavěnou a užitnou plochou by byl větší.

Stavební povolení jste si vyřizoval sám?

Ano, chvíli to trvalo.

Co bylo na tom procesu nejvíce zdlouhavé?

Nejhorší na tom bylo získat všechny potřebné dokumenty. Než člověk pochopí, co má přesně sehnat, uběhne několik měsíců. Každý dokument může na úřadě ležet několik týdnů. Některé je potřeba upravit či doplnit a tím se to protahuje. Ale pak, když už člověk všechno má a dá to na úřad, tak s tím problémy nejsou.

A jak dlouho jste vlastně dřevostavbu stavěl?

Rok a půl. Já jsem dělal převážně hrubou stavbu a asi všechny práce, které si člověk může udělat sám, aniž by byl vyučený v nějakém oboru. Tím mám na mysli, že jsem si sám nedělal třeba vodu, elektřinu, odpady apod.

Proč jste nestavěli s firmou, ale svépomocí?

Já jsem si říkal, že si troufnu postavit dřevostavbu sám, a ušetřím tak na nákladech za nějakou firmu. Což se potvrdilo. Vybrali jsme si architekta, který nám celý dům navrhnul a zároveň nám dal manuál, podle nějž jsme dřevostavbu stavěli. Za pomoci mých příbuzných, zejména mého švagra, otce a bratra a kamarádů jsem dům postavil.

Máte přehled, kolik jste na tom mohli ušetřit?

Přemýšlím... statisíce. Něco mezi půl milionem a 1 milionem.

A jak moc musí být člověk zkušený, aby dokázal postavit rodinnou dřevostavbu?

Myslím, že to dokáže každý, kdo je trochu zručný a nebojí se práce. Je to přeci jen dřina a zásek na dlouhou dobu. Určitě to není pro každého. Je nutné počítat s tím, že se člověk musí uvolnit z práce. Podle mě se to nedá dělat po večerech nebo po víkendech. To bych stavěl tak 10 let.

Vy jste neměl zkušenosti se stavbou dřevostavby. Kde jste čerpal informace?

Klíčem byl ten manuál od architekta, byl velice podrobný. Měl zájem na tom, aby se stavěly domy jeho metodou, kterou vymyslel. A nápomocný mi byl nejen radou i zkušenější švagr.

O jakou speciální metodu šlo?

Je to systém two by four (2by4), který se běžně používá. Jde o využití dřevěných trámků pro hrubou stavbu o rozměrech v násobcích 4. Další zajímavostí je plochá střecha se svodem dešťové vody uprostřed domu.

A to jste postavil rodinnou dřevostavbu jen podle manuálu?

Ano, podle manuálu a s pomocí odborníka, který měl s tímto typem dřevostaveb zkušenosti.

Jak fungovala tato spolupráce s odborníkem?

Většinou na začátku každé nové etapy stavby domu mě přišel zaučit a ukázat správné postupy, které jsem potom sám dále aplikoval. Půjčoval mi také potřebné speciální nářadí.

Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

A měli jste stavební dozor?

Neměli. Jak už jsem řekl, díky pomoci mého švagra a zmíněného odborníka jsme stavbu zvládli.

Máte difuzně uzavřený nebo otevřený systém konstrukce?

Otevřený. To, co nám architekt naprojektoval, jsme postavili. Příliš jsem tomu nerozuměl, ale tomuto systému jsem důvěřoval.

Interiér jste měli ve své režii?

To hlavní nám bylo navrženo od architektonické kanceláře (myslím tím třeba uspořádání kuchyně a koupelny). Zbytek jsme si vymysleli a zařídili sami a stále ještě zařizujeme.

Jak máte řešené úložné prostory?

Úložných prostor máme méně, než jsem byl zvyklý. Máme vestavěné skříně a šatnu v ložnici, což je skvělá věc. Za takovou falešnou stěnou je prostor se skříněmi, zrcadlem a věšáky. Pochvalujeme si i spíž, i když nás od ní paní architektka odrazovala.

Proč vás architektka odrazovala od spíže?

Prý je to zbytečné. Že v dnešní době nedělá člověk tak velké nákupy, potraviny si uklidí do ledničky a do skříně. Ale ta realita je jiná. My jsme chtěli mít velkou rodinu, a proto nám dávalo smysl mít špajz. A dneska, když to vidím, by klidně mohl být větší.

Jak máte vyřešený systém vytápění?

Máme rekuperaci a je možné vzduch v ní ještě přitápět elektřinou. K tomu máme ještě krbová kamna a přímotopy. Z praktického hlediska je ale vytápění pomocí rekuperace nedostatečně účinné a podruhé bych to asi řešil jinak.

Proč byste rekuperaci znovu nevolil?

Rekuperace je podle mě v pořádku a jsme za ni rádi. Ale nelze se na ni spoléhat, pokud s ní chcete vytopit velký dům. Navíc rekuperaci je velice obtížné regulovat. Myslím tím, že když chcete, aby v jedné místnosti foukalo méně a v druhé více teplého vzduchu nebo aby někde rekuperace ohřívala více a někde zase méně, tak to je docela složité a komplikované.

Jak byste tedy dnes řešil systém vytápění?

Nevím... těžko říct. Musel bych si zjistit, jaké se dnes nabízí možnosti a určitě bych tomu věnoval větší pozornost.

Jak máte v domě řešené chlazení? Přehřívá se dům?

Ano, v létě se přehřívá. Z tohoto pohledu vnímám u naší dřevostavby nedostatky. Protože máme velká okna otočená na jih, potřebujeme je zastínit venkovními žaluziemi. Z finančních důvodů je zatím máme jen na jedné straně domu. V budoucnu bychom je chtěli instalovat do více oken.

Kdybyste byl opět na začátku, udělal byste ještě něco jinak?

Něco určitě. Na začátku nemáte potřebné zkušenosti. Každopádně bych se znovu rozhodl pro dřevostavbu. Ale více pozornosti bych věnoval některým detailům.

O jakých chybách se bavíme?

Např. bych si pohlídal lépe výšku oken. Přišli jsme na to až při pokládce podlahy, že máme okna výš, než jsme předpokládali. Někde v procesu stavby se stala chyba a zjistili jsme to pozdě.

Další detail, se kterým nejsem úplně spokojen a podle mě je vyřešen špatně, je u bezrámových oken. Rám okna je zasazen přímo ve fasádě, což je designově pěkné, ale je to složitější na správné zateplení. Okna se nám za mrazu v zimě rosí a vzniká plíseň. Toto se snažím postupně předělat a opravit.

Jak jste tuto plíseň u oken vyřešil?

Jednou, až budou peníze, to celé vymlátím a dám tam normální okna. V tuhle chvíli to řešíme tak napůl provizorně. Těm oknům je potřeba udělat nějaký rám, aby se nerosila a aby nepromrzala. Takže je zvenku obkládám takovým vlastním nápadem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Co bylo podle vás nejvíce stresující na celém procesu výstavby?

Když nám začaly docházet peníze, to bylo hodně stresující. :) Hořely nám termíny, museli jsme se stěhovat z bytu. Peníze vždycky hrály velkou roli.

Stresující bylo třeba i zasklívat bezrámová okna, která mají 3 x 2,5 metru. V osmi lidech jsme je nesli na místo na stavbě. Ona váží několik metráků. Museli jsme dávat pozor, aby se nerozbila. Ale i přesto jsme jedno okno rozbili. Bylo v hodnotě statisíců. To bylo jedno z velice stresujících období.

Zahradu máte hotovou? Budete ještě něco dodělávat?

Plány na dodělávky máme jak v interiéru, tak i na zahradě. Momentálně je to otázka času a peněz. Máme pěknou terasu, ale třeba příjezdovou cestu máme štěrkovou, což neustále prorůstá plevelem a nelíbí se mi to.

Zámkovou dlažbu nahradil kutil zatravňovací dlažbou. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ hodnotí rozhodnutí

Co byste za sebe poradil lidem, kteří stojí před podobným rozhodnutím?

Shromáždit si co nejvíc informací a ideálně zajít za někým, kdo prošel podobným procesem, protože přece jenom je těch systémů víc. Kdybych se neměl s kým poradit, asi bych stavbu nezvládl.

Hlavně se toho nebát a jít do toho, protože když člověk pořád moc přemýšlí, tak stejně nakonec nic neudělá, a nejlepší řešení je prostě začít. Protože když už člověk začne, tak to musí i dodělat.

Velice děkujeme panu Václavovi za poskytnutý rozhovor pro náš stavební portál a přejeme mu, ať se mu s rodinou v krásné dřevostavbě spokojeně žije. 

Vydáno dne:
06.09.2023

Photocredit: Václav V. (se souhlasem)

11

Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Dřevostavby do 1,5mil – útulný dům bez vlastní práce

Útulný dům bez vlastní práce. Jakým jít směrem a na to si dát pozor.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Jirkovi a jeho rodině?

Jirka svůj dům postavil téměř svépomocí a nyní vám o něm poví víc, ne-li vše... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí – jak si s ní poradil pan Tomáš?

Přemýšleli jste o stavbě dřevostavby svépomocí? Máme pro vás exkluzivní rozhovor s panem Tomášem, který si svoji dřevostavbu postavil vlastníma rukama. Jaké jsou jeho zkušenosti?.. Číst více →



Video: Parta přátel společně postavila dřevostavbu svépomocí, výsledek je ohromující

Jak na dřevostavbu svépomocí? Stačí mít pár ochotných přátel s kapkou zručnosti a půjde to samo. Nevěříte? Podívejte se na krátké video v našem článku... Číst více →



Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

Přečtěte si rozhovor s odborníkem, jenž se pohybuje ve stavebnictví přes 23 let. Sdělil nám nejdostupnější cesty pro ty z vás, kteří se chystají bydlet... Číst více →



Dřevostavbu na Pardubicku vybudovali svépomocí. Bungalov stojí 2,5 m nad zemí

Mladý pár z Pardubicka se rozhodl postavit si dům. Dřevostavba založená na pilotech metodou crawl space je opravdový unikát... Číst více →



Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen

Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností... Číst více →