HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevo, les a ekologie

Dřevo je geniální přírodní stavební materiál, který nám umožňuje stavět obyčejné i neobyčejné stavby. Najdete zde zajímavé články o tom, jaké má dřevo fyzikální a mechanické vlastnosti, jak a proč se suší a jak dřevo správně ochránit, aby vydrželo dlouhá léta. V této sekci najdete také články o různých dřevinách a zajímavostech o stromech, lesích a ekologii.


Věž Kalich v Litoměřicích prochází unikátní rekonstrukcí. Ta zahrnuje i tradiční plavení dříví
Podívejte se na unikátní rekonstrukci dřevěné věže domu Kalich v Litoměřicích, při které byly použity tradiční postupy ze 16. století.

Unikátní buňka v Brně zkoumá, jak využít dešťovou vodu a zlepšit tak klima ve městě
Jak zlepšit klima ve městě za využití dešťové vody? Na to odpovídá koncept City Cell Prototype. Přečtěte si rozhovor s tvůrcem.

Mokrá ochrana dřeva – pod vodou je dřevo nejlépe chráněno proti škůdcům
Věděli jste, že když bude dřevo ve vodě, tak mu to neublíží? Naopak, voda ho dostatečně ochrání před potencionálními škůdci. Více o tomto způsobu ochrany dřeva se dočtete v následujícím článku.

Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec
Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku.

Opalování dřeva: levná povrchová úprava dřeva, která má životnost přes 50 let
Opalování dřeva je originální, funkční, estetická a levná metoda povrchové úpravy. Dejte svému dřevu vzhled, který se neokouká, a navíc ho ochrání.

Co bude po smrku? Která dřevina ho může v českých lesích nahradit?
Situace v našich lesích nevypadá pro smrk příznivě. Napadlo vás někdy, že by ho mohla nejen v lesích, ale i ve stavebnictví nahradit jiná dřevina?

Neobvyklé a jednoduché řešení, jak se zbavit červotoče
Jak se zbavit červotoče v bytě velice vynalézavým způsobem? Přečtěte si příběh ze života o šťastném konci jedné starožitné police a nešťastném konci jednoho brouka.

Unikátní chata Libušín vyhořela před šesti lety, nyní se blíží její znovuotevření
Přinášíme vám exkluzivní rozhovor o procesu rekonstrukce Libušína s ředitelem Valašského muzea v přírodě. Jeho znovuotevření se chystá v létě 2020.

Připravte se na další suchá léta. Pořiďte zavlažovací vaky pro vaše stromy.
V mnoha městech využívají k zavlažování veřejné zeleně speciální vaky. Díky nim bojují se suchými léty. Vyzkoušejte je také.

Poklady z našich sadů a zahrad – 4. díl: tis a jalovec
V tomto článku o okrasných dřevinách jsme se zaměřili na dva magické a starobylé stromy: tis a jalovec. Nahlédněte s námi blíže na jejich vlastnosti a využití.

Stromoví rekordmani v Čechách: Dožívají se možná až 1000 let
Legendy vypráví o českých stromech starých i přes 1000 let. Skutečnost je prozaičtější. Proč si ale kazit romantické představy? A jak to tedy s nejstaršími stromy u nás?

Karbolkou natřená chalupa už páchnout nebude
V minulosti měl karbolkový nátěr na dřevě špatnou pověst kvůli zápachu. Dnes už je ale všechno jinak. Přečtěte si, jaké pozitivní vlastnosti karbolka má.

Poklady z našich sadů a zahrad – 3. díl: ořešák a olivovník
Ve třetím díle našeho seriálu o dřevinách ze sadů a zahrad vás zavedeme do sluncem zalitých zahrad jižněji položených států. Dnes se vám totiž představuje ořešák a olivovník.

Starobylý Wistmanův les oplývá záhadami a tajemstvím
Starobylé a pokroucené kmeny, mechem pokryté balvany, staleté duby a příběhy plné nadpřirozených bytostí – to je Wistmanův les. Nahlédněte do něj s námi.

České lesy rostou, máme jich už dvojnásobek
Jak se vyvíjely lesy v Česku v minulosti? Máme pro vás pozitivní zprávu: V porovnání s polovinou 18. století je jich teď dvojnásobek.




další články »« předchozí


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů